Alıntı yapmak
Öğrencilere ödev veriyoruz.
- Bazıları geniş kapsamlı araştırmalar yapıyorlar. Öğrendiklerini sindiriyorlar. Ayrıntılı yanıtlar veriyorlar.
- Bazıları ödevin tamamını okumadan işe girişiyor. Sorduğum konu dışında ne biliyorsa yazıyor. (Bazı eğlenceli örneklerini yakında vereceğim.)
- Bazıları da internet’te araştırma yapıyor. Sonra da bulduğu cümleleri aynen aktarıyor.
- Bazıları zaten dönem içinde öğrenmiş. Hemen yanıtlıyor.
😛
Yurt dışında doktora çalışması yapan bir arkadaşım, dönem ödevinde 28 alıntıya kaynak göstermiş. Sadece tek bir tanesini unutmuş. Sıfır vermişler. Yeniden hazırlamış.
– Eğer diğer 28 taneyi yazmış olmasaydın sadece sıfır vermekle kalmaz, okul ile ilişkini de keserdik” diye de uyarmışlar.
😉
Bu ülkede, internetten aynen almanın araştırma yapmak anlamına gelmediğini nasıl anlatacağız.
Daha genç yaşlarda iken eğilen ağaçları, üniversitede nasıl doğrultacağız?
🙁
Kategori: bilişim, yaşamın içinden
30 Mayıs 2009
5:24 pm
İlkokul ve lisede performans ödevi, proje ödevi v.b isimlerle verilen ödevlerin internet üzerinden araştırılıp, genellikle ilk çıkan sonuç sayfası olan wikipedia’dan direk çıkartılıp getirilmesi ve ödevi veren öğretmenin bunu yapan öğrenciye + puan, kendi araştıran derleyen yazan ancak wikipedia’daki kadar uzun bir metin oluşturamamış öğrenciye – puan yada daha az + puan vermesini engelleyerek başlayabiliriz bence Hocam : )
31 Mayıs 2009
10:33 am
Hocam, alıntılarda sizin blogdan yazılar oluyor mu 🙂
31 Mayıs 2009
10:41 am
Mehmet,
Benden alıntı yapıldığı zaman dersi takip ediyor diye seviniyorum. Ama sorduğum soruyu aynen girip, Google’dan çıkanı da ödev olarak yazdıklarında, üzülüyorum.
🙁
Bir öğrencim yaptığı (ç)alıntı soruyu yanıtlamaya yetmeyince kendisi 3 – 5 satır eklemiş. İlginç olan şu: Kendi yazdıkları daha doğru, yaptığı (ç)alıntı ise tam yerini bulmamış.
😛
Benim yerimde olsan ne yaparsın. Doğru yaptığı kısım için puan vereyim mi, (ç)alıntı yaptığı için SIFIR mı vereyim.
😉
31 Mayıs 2009
1:19 pm
İnsanlarda şöyle bir psikoloji var sanırım, “Aldığım sitenin adını yazarsam, bana küçük gözle bakarlar, siteden almış derler. Oysa ben ‘uğraştım’ ve o bilgiye ulaşmasını bildim. Kaynağını öğrenmeye kimsenin ‘hakkı yok’. Oturun vakit harcayın.”
31 Mayıs 2009
6:25 pm
Merhabalar Uğur bey çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Biz maalesef üniversite okuyamadık. Ama okumadık diye bahane yapıp oturmuyoruz. Habire okuyup araştırıyoruz. Sizide http://www.teknokalem.com sitesindeki röportajınızı okudum. Oradan sizi tanıdım. Yazılarınızı Devamlı okuyacağım. Ellerinize sağlık.
5 Haziran 2009
12:30 pm
Friendfeed yorumları için http://friendfeed.com/ugurabi/74caa6f8/al-nt-yapmak
13 Mart 2010
4:20 am
iyi günler iki satırda ben ekleyeyim dedim bu konuya internette gezinirken tesadufen rastladım ama, benimde soylucek iki çift lafım var
tabi neden öğrencilere bişeyleri araştırması isteniyor o konu hakkında bilgisi olsun diye
doğal olarak ne oluyor öğrenci kopyala yapıştır yapıp ödevi getiriyorsa
sende farklı yöntemlere gideceksin o konu hakkında sunum yapmasını isticeksin o zamanda hiç okumadan gelip sunum yapacak hali yok bence eğitim sisteminin bi çok yerinde yanlışlar var ama bunları buraya yazmak çok satır alır çok uzar konu (bana göre modern eğitim sistemi dediğimiz sistem teorik olarak doğru olsada uygulama olarak yanlış uygulanıyor) bu da öncelikle gençlere (bu günün gençlerine ) ve daha sonraki nesillere (yarınki yaşlılara) büyük zararlar veriyor.