29 Mart 2009 Pazar

Aşırmanın raconu

Az önce Serdar Kuzuloğlu‘nun friendfeed’e eklediği bir link ve yorum nedeniyle aklıma geldi. Serdar demiş ki:

  • Ben de bir ilkokul dönem ödevimde buharla su sterilize eden bir şeyler yapmıştım onu anımsattı bana. Hala oluyor mu okullarda öyle şeyler acaba? Bizim ailedeki miniklerin işi gücü google’dan kaynak kopyalayıp yapıştırmak.

Ben yaşlarda bir arkadaşım evdeki eski Encyclopedia Britannica‘ları bir yere vermeye niyetleniyor. Oğlu hemen itiraz ediyor. Sonraki konuşmalar şu şekilde:

– Baba sakın onları verme…
– Oğlum, artık internet’te bunların daha iyisi var. Oradan bakarsın.
– Internet’ten alıntı yapınca, onu yakalayan yazılımlar var. Bu ansiklopediler ise 40 yıllık. Bunları hiç bulamıyorlar.

Sonuç… Ansiklopediler evde duruyor. Delikanlı onlardan yararlanıyor.

😉

Etiketler: ,

Kategori: bilişim, yaşamın içinden

“Aşırmanın raconu” yazısına şu ana kadar 4 yorum yapılmış:

  1. 😀 😀 spr! eee n varsa eskide var

  2. 😀 😀 spr! eee n varsa eskide var

  3. Geçenlerde ortaokula giden kuzenime ”Teknoloji ve Tasarım” adlı dersinde ‘kaybolan eşyaları sahibine ulaştırma’ temalı tasarım ödevi verilmiş ve öğretmeni martta fikri, nisanda maketini istemiş. Bana ilginç geldi. Bizim zamanımızda ”İş Teknik” adında bir ders vardı. Kırtasiyecileri zengin etmek için yarışırdık. Yok karton ev, yok çim adam, yok kilim dokuma gibi ödevler verilirdi. Yapamayan yaptırırdı, kimseye de bir yararı dokunmazdı. Ancak şimdilerde verilen ödevlerde çocukların sol beynini sağ beyniyle birlikte uyum halinde kullanması gerektiği öğretiliyor. ”İcat çıkarma!” denmiyor, ”üret oğlum, yeni bir şeyler üret” deniyor. Güzel gelişmeler bunlar.

  4. Tam eğitimin internete adapte olduğu dönemde öğrenci olmanın sıkıntısını yaşayanlardanım. Lisede ansiklopediler kaynak olarak kabul edilmezken üniversiteye gelince birden internet kaynakları kabul edilmez hale geldi. Bu durumda ansiklopediler gerçektende değer kazandı. Tamam üniversite öğrencileri için olmasa bile lise öğrencileri için şu an değerli sayılabilir. Ayrıca okumayı Ctrl + F yapmak zanneden kişilerin bir kaç sayfa çevirmesini sağlayarak birazda toz yutmasını sağlayarak bilginin değerli olduğunu farkettirebiliyorlarsa bence böylesi daha iyi.

Yorum Yazın