Bilgi’yi anlamak ve aramak
1986 yılıydı. Türkiye’nin 4’üncü büyük denizcilik şirketinde çalışıyordum.
Dünya denizciliğinin en büyük toplantısı o sene Atina’da yapılıyordu. Biz de 6 – 7 kişilik bir ekiple katılıyorduk.
Patronlardan biri bana Atina Denizcilik Derneği‘nde (İstanbul’daki eş değeri İstanbul Deniz Ticaret Odası lokali Marine Club diye adlandırılıyor) bir yemek ısmarladı.
Yemek yediğimiz salonda, kapı yüksekliği ile tavan arasındaki bölümde çepeçevre ışıklı yazılar akıyordu. “BUGDAY ###; ARPA ####; YULAF ###… HAM PETROL ###; DEMiR CEVHERi ###; BAKIR ###…” Çeşitli maddelerin yanında bazı rakamlar.
İstanbul Deniz Ticaret Odası‘nda böyle birşey yoktu. İlk defa görüyordum. Patron’a sordum. “Nedir bu?”
“Emtia fiyatları…” diye yanıtladı. Orada neden bu fiyatların yazdığını, deniz ticareti için neden önemli olduğunu anlatma ihtiyacı hissetmedi. (“Kendisi biliyor muydu” diye 25 yıldan beri merak ediyorum.)
😉
O şirketteyken birkaç defa daha Atina’ya gittim. Dünya’ca bilinen armatörlereİstanbul’daki acenteleri olmayı teklif ettim, pazarlıklar yaptım. Hepsinin masasında emtia borsası ekranları vardı. Toplantı sırasında arada bir göz atmayı ihmal etmiyorlardı.
2 – 3 ay içinde o firmadan / sektörden ayrıldım. Aradan birkaç yıl geçti. Bankada çalıştığım zaman Reuters diye birşey olduğunu; Dünya’nın çeşitli borsalarındaki hisse, para ve emtia fiyatlarının sürekli olarak duyurulduğunu öğrendim.
En son, 7 – 8 sene önce İstanbul Marine Club‘da yemek yediğimde yine o ışıklı yazılar yoktu.
Neyse ki bugünün teknolojisinde o şekilde bir görsele ihtiyaç da yok. Diğer çağdaş kaynaklardan (mobil bilgi kaynaklarından) besleniyorlar mıdır, bilemem.
😉
Meraklısına, o şirketteki diğer anılar:
- Toplantı yönetimi
- Eninde sonunda
- Bugünler için buradayım
- Ne iş olsa yapar mıyım
- Yeni pazarlama aracı: Borç
- Piyon GMY
- O bir hanfendu
- Kurumsal mı girişim mi (8 ve 9′uncu sorular)
- Girişimci psikolojisi
- Kısır döngü
😛
Resim şuradan alınmıştır.
Etiketler: acente, borsa, denizcilik, enformasyon, mobil, teknoloji, verinin değeri