Blockchain, kripto para… Kafalar karışık
Bu sabah önce Twitter’da, sonra da B2B haber ileten bir sitede şu haberi gördüm:
Dünya’nın en büyük lojistik/ taşımacılık şirketlerinden olan MAERSK (%51), IBM (%49) ile ortak bir blockchain şirketi kurmuş.
İlgili yayınlarda belirtildiği üzere, bu yeni şirketin amacı yükleyicilere, nakliye şirketlerine, liman idarelerine, gümrük bürolarına, bankalara ve diğer paydaşlara küresel tedarik zincirinde yüklerini izleyebilmelerini ve kağıt işlerini ortafan kaldırıp zamana dayanıklı dijital kayıtlar kullanılmasını sağlamak.
Özetle, paydaşların güveneceği bir kayıt defteri (ledger) amaçlanıyor. Bunu hayata geçirmek için çok sayıda diğer kurumların da işin içine girmesi gerektiği röportajda belirtiliyor.
🙂
Bu gibi gelişmeleri zaten bekliyoruz.
Bana ilginç gelen ise, bu haberin Tweet’ine yapılan yorumlar.
Anlaşılan oralarda da birileri blockchain deyince, diğerleri kripto para anlıyor. (Tribünlerin karşılıklı “siyah“,” beyaz” demesi gibi…)
Buralardan pek farkı yok.
😉
Etiketler: algı, blockchain, cehalet, kripto para
Kategori: bilişim, yaşamın içinden
18 Ocak 2018
1:03 pm
Microsoft, Fujitsu, WV gibi bazı firmalarda zaten hali hazırda kullanılan IOTA yı kullanacaklarını duyurmuşlardı.
Sanala paralarla ile ilgili genel olarak herkesin kafasında soru işaretleri var.
Benim hoşlanmadığım yanı üzerinden kara para aklanması/aklanabiliyor olması.
Ortada ticari mal, hizmet, altın gibi gibi bir karşılığı olmadan üretilebiliyor olması kaldıki üretilirken harcanan enerji bugün küresel ısınmanın herkes tarafından konuşulduğu bir zamanda garip gelmiyor değil.
Sadece manipülasyon ile inanılmaz derecelerde değer kazanma veya kaybetme ihtimalinin çok yüksek olması.
Denetlenebilir yanının çok hızlı bir şekilde ber taraf edilebilmesi.
Tabiki bu madencilikle üretilen coinler için geçerli iota da böyle bir şey yok muhtemelen IBM ile MAERSK arasında kullanılacak olanda da yoktur.
12 Şubat 2018
4:44 pm
Uğur Özmen
Yurt dışında da aynısı olmasa, bunlar hep Ismail Hakkı Polat’ın başının altından çıkıyor diyeceğim.
.
Ismail Hakkı Polat
Uğur hocam, kesinlikle böyle bir kafa karışıklığı var. Şurada yazdım https://ismailhpolat.com/bitcoin-blockchain-ve-%C3%B6tesi-2ee001d82fda
şurada da anlattım. https://youtu.be/Ly_zacenlsM
.
Ama yine de “özet geç” diyeceklere karşı şöyle ‘kısa’ bir açıklama yapayım; BlockChain, temeli “Açık-KayıtDefteri/Gizli Kullanıcı” mantığıyla çalışan bir teknoloji. KriptoPara, ise BlockChain teknolojisini başta finans sektörü olmak üzere bir çok sektörde kullanıma sokacak bir değiş-tokuş aracı.
Hani Dijital Dönüşüm konuşurken hep “önemli olan teknolji değil; o bir değişim aracı; önemli olan ve oyunu değiştiren onun yarattığı kültürel düşünce ve değişim” diyoruz ya, işte burada da analoji aynı; “BlockChain teknolojik altyapı, KriptoPara ise onun yarattığı ve finans alanında kökleşmeye başlayan bir kültür”
.
Haaa, bir de bizim dünyamızda bu kavramlar hala biribirinden ayrıştırılamazken KriptoPara topluluklarında bunun da ötesi var ve onların gözünde “BlockChain artık eskimiş ve çok enerji tüketen dünyaya zararlı bir teknolojik altyapı”. Yerine gelmeye aday yeni kuşak teknolojiler için ise Tangle, HashGraph ve Directed Acrylic Graph (DAC) gibi kavramlara bir göz atmalı ilgilenen arkadaşlar.
.
Savaş Alparslan
Bir blockchain sisteminin sağlıklı olması için mining işlemi yapan çok sayıda bilgisayara ihtiyaç var. Mining yapısal olarak çok yoğun işlem yapan ve dolayısıyla elektrik yiyen birşey. O yüzden mining yapanların ödüllendirilmesi gerekiyor. Bu ödüllendirme ancak sistemin içinde yaşayan kripto-para ile olabilir, çünkü onun dışındaki her türlü ödüllendirme merkezileştirme sonucunu doğurur. Sistem merkezileşecekse zaten blockchain’e gerek yoktur.
.
Eğer herhangi bir ödül verilmeyecekse kimse boşuna elektrik harcamak istemez. Herkes diğer yapsın diye birbirine bakar, sistem işlemez.
.
İlker Utlu
Çok isabetli bir uygulama olmuş. Büyük bir verinin değişik parçalarını değişik amaçlar için kullanan kullancılara sahip bir ekosistem var ise klasik veritabanı kullanmaktansa blockchain çok daha doğru bir seçim.
.
Blockchain = kripto para algılaması çok normal aslında. İkisi hep birlikte anıldı. Düşünürsek bitcoin olmasa kimse “devrimsel bir veri yönetim ve dağıtım sistemi bulduk” konusu ile ilgilenmeyecekti. 8 yıl içinde en çok öğrendiğimiz konulardan biri aslında. Biraz daha karışır, sonra toparlar
.
Duygu Öner
Lidyalılar bu işi nasıl kotarmış acaba
.
Uğur Özmen
Internet yoktu. Rahatca yapmışlardır 😉
.
Zeynep Erdemir
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10155494016739671&set=p.10155494016739671&type=1&theater
.