Değişim ve Sporlar
Değişimi sorgularken aklıma geldi.
🙂
Bilişim çağının doğal sonucu olarak değişim hızlandı. Her şey daha hızlı akıyor. Yavaş gelişen konulardan uzaklaşılıyoır. Sürekli dinamizm ve değişkenlik aranıyor. Bunu hepimiz biliyoruz, söylüyoruz.
Bazı şirketler veya kurumlar değişime ayak uyduramadıkları, değişen müşterinin beklentilerini karşılayamadıkları için ortadan kalkıyorlar. (Bu da biliniyor.)
Şunu merak etmeye başladım. 10 – 15 – 20 sene içinde hangi sporlar ortadan kalkacak. Veya en azından “geleneksel sporlar” gibi programlar dışında naklen yayınlanMAmaya başlanacak.
Var mı aklınıza gelen? Gerekçesini de yazarsanız, şahane olur.
- Dikkat: Yukarıdaki resim sizi aldatmasın. Kriket, Hindistan’ın en sevilen sporudur. Hintli nüfus dikkate alındığında kolay kaybolmayacağını düşünebiliriz.
😉
Not: Gençliğimin ODTÜ – İşletmecilik’indeki Pazarlama sınavlarına benzedi. (Gerekçeyle desteklenmemiş öngörüler, yapılmamış sayılır.)
😀
Kategori: bilişim
27 Ekim 2014
8:37 am
Güreş… Sporun olimpiyatlarla yaşatıldığına inanan biri olarak güreşin bu değerli müsabakadan çıkarılışı yediği en büyük darbelerden biri oldu. zaten doğu bloku ve balkanlar’ın dışına yayılamadığı için sahip çıkan da pek olmadı. Yazıda bahsettiğiniz “geleneksel” kavramı da tam da güreş için söylenebilir.
27 Ekim 2014
9:05 am
Spor denir mi bilemem fakat bugün büyük izleyicisi olan Formula1 yarislarinin, “kurallarinin/kosullarinin bugun ki gibi kalacagi varsayi altinda”, onumuzdeki yillarda bugun ki ilgiyi toplayamayacagini dusunuyorum.
İnsanlarin oyle ya da boyle, “yapan acisindan degil ancak izleyen acisindan fena halde sıkıcı” oldugunu fark edecegini dusunuyorum.
(Ancak, cok buyuk ihtimalle buna izin vermeyecekler ve gerekli degisiklikleri yaparak, baska bir formda surdureceklerdir.)
27 Ekim 2014
11:58 am
Böyle bir şey olacaksa eğer aklıma iki spor dalı geliyor. Birisi Golf diğeri Okçuluk. Bir yandan da Golf’ün değerini göz önüne alınca olabileceğine inanmıyorum.
Golf, yaşattığı heyecan, boks gibi sporlardaki gibi hızlı ve belirsiz değil. Daha çok santranç tadında olduğu için bu ilgiyi kaybedebilir ama işin bir de duygusal kısmı var. Bu sporun hissettirdikleri, bir sınıfa ait olma duygusu işte bu yüzdende ilgiyi kaybedeceğini düşünmüyorum.
Okçuluk aynı hedefe, aynı anda atış yapmadıkları sürece ilgi kaybedecek gibi geliyor. Biraz daha 100m yarışına dönmeli. Kısa ve rekabet yüksek.
Tekrardan düşüncem, sporun duygusal faydaları, bir sınıfa ait olma gibi özelliklerini de unutmamak gerekir. En iyi mühendislik her zaman kazanmaz. Guinness biralarını unutmamak lazım. İyi şeyler için beklemek gerekir.
28 Ekim 2014
11:19 am
Hocam, gorebildigim kadariyla iki boyutu var. Ilki, binlerce yillik cirit ve kung-fu falan gibi sporlari bile cesitli sekillerde yasatmaya devam ediyoruz, yani “yok olmanin” oncelikle tanimlanmasi gerek. Eger bir sporu yapmayi bilen son insanin da hayatini kaybetmesi ve sporun artik yapilamayacak hale gelmesi (extinction) ise o halde muhtemelen artik video kayitlar ve ansiklopediler gibi bilgi kaynaklari sayesinde oyunlarin yok olmasi artik imkansiz gibi.
Fakat eger ilginin kaybolmasindan bahsediyorsaniz, genel olarak yeni nesiller cesitli fiziksel faaliyete olan ilgilerini kaybediyorlar ve sanal dunyayi daha fazla tercih ediyorlar diyebilirim.
28 Ekim 2014
11:24 am
“Veya en azından “geleneksel sporlar” gibi programlar dışında naklen yayınlanMAmaya başlanacak” yeterli tanım için
28 Ekim 2014
11:25 am
Bir yerlerde kayıtların tutulması veya müsamere gibi yaşatılmasını “var olmak” saymak doğru mu acaba?
Böyle bir yanıtı beklediğim için Savaş Alparslan’ın da belirttiği gibi, Veya en azından “geleneksel sporlar” gibi programlar dışında naklen yayınlanMAmaya başlanacak” demiştim.
Fiziksel faaliyetlere gelince, artık eskisinden daha fazla döğüş sporları gösteriliyor. Yine sert fiziksel beceri gerektiren sporlar Eurosport’ta eskisinden daha fazla gösteriliyor.
Gençlerin sanal oyunları da fiziksel vurdu-kırdı’lara dayalı. Başkalarının fiziksel faaliyetlerini daha fazla izliyorlar gibi bir içgörüm var.
Bizde cirit (onlarda polo) gibi geniş saha gerektiren, atları ve insanları eğitmesi uzun süren (yani ilk yatırımları çok fazla olan) ve nispeten durağan geçen oyunların popüler olmaktan çıkacağını düşünüyorum. Yağlı güreş de yine durağanlığından ötürü benzer duruma düşebilir.
28 Ekim 2014
11:31 am
Yorumları toparlarsak:
– Hızlı ve heyecanlı olmayanların (golf, okçuluk),
– Çok geniş arazi ihtiyacı gösterenlerin (polo, cirit, formula 1)
– Durağan (güreş)
– Geniş kitlelelerin merak etmedikleri
sporların popülerliğini kaybedeceğini söyleyebiliriz.