Dijital Dönüşüm ve Veri Ambarı
2010 senesinde Müşteri Odaklılık konusunda bir dizi yazı yayınladım. Bunları Smart Marketing Journal isimli e-dergide yayınlamıştım. Bu dergi e-evrenden (yayın hayatından) çekilince yazıları UzaktanCRMegitimi.com’a taşıdım.
Yazılardan ikisi [1] , [2] Müşteri Odaklı Veri Ambarı konuluydu.
😉
Niye özellikle belirttiğimi söyleyeyim.
Mc Kinsey’in Ekim 2015 tarihli “Nine questions to help you get your digital transformation right” (Dijital dönüşümü doğru yapmanıza yardım edecek dokuz soru) adlı yazısının bir bölümünde bakın ne diyor.
İlk paragrafını tek cümleyle özetlersek “IT mevcut işletim sistemlerine dokunmadan çalışan müşteri odaklı bir altyapıyı da yönetmeli” diyebiliriz.
16 seneden beri katkıda bulunduğum CRM projelerinin çeşitli noktalarında yer alanlar, 10 küsür yıldan beri benden CRM dersi alanlar, konuşmalarımı veya sunumlarımı izleyenler hatırlayacaklardır.
Bu “işletim sistemlerinden ayrı -ama veri açısından bağımlı- çalışan müşteri odaklı veri ambarı” iddiasını yıllardır söylüyorum. İlk söylediğimde işittiğim sözleri burada tekrarlamayayım.
Bu vesileyle – bu sefer Mc Kinsey referanslı olarak – bir kez daha vurgulayayım. Müşteri odaklı alt-yapı olmadan, şirketiniz müşteri odaklı olamaz. Dijital dönüşümü rüyasında bile göremez.
😛
Etiketler: dijital dönüşüm, dijital perspektif, Mc Kinsey, müşteri odaklılık
Kategori: bilişim
2 Eylül 2016
7:34 am
Müşteri odaklı veri ambarını; veriyi ham biçimiyle değil, anlamlandırarak veri ambarına almak gerektiğini defalarca yazdığımı görmüşsünüzdür.
15 Aralık 2020
10:41 am
Aynı şirket ünvanı ile aynı kişilere ait birden fazla cari açıldığını ve her cari altına bu kişilerin tekrar eklendiğini gördüğümde neden sorusunu müşteri yöneticisine soruyorum..
Müşteri yöneticisi faturaların farklı hizmetler için ayrı oluşturulması ayrı görüntülenmesi ve hesap bilgilerinin farklı hizmetler için farklı ekranlarda olması gibi birden çok gereksinimi olduğu için kendince bir çözüm üretmiş.
Burada olması gereken veri tabanı yapısını ve ekranları nasıl değiştirmemiz ve yapıyı ne şekilde kurgulamamız gerektiğini anlatmaya/tartışmaya daha henüz başlamıştımki aldığım tepki : Ben bu düzeni kurana kadar aylarımı verdim sakın çalışan sistemi bozmayın. IT birşeye dokunuyor başka şeyi bozuyor oldu.
Sanırım burada müşteri odaklı olmayan veri ambarı, yanlış süreç ve ekran tasarımı, hatalı iş gereksinimi gibi gibi bir çok sorun ve ihtiyacı karşılamayan geliştirmeler ve yıpranmış bir müşteri yöneticisi var 🙂
Temelden hatalı olan bir yapıyı nasıl olması gereken hale mevcut düzeni de yıkmadan evirebiliriz? Bu veri ambarı üzerine kurulmuş muhtemelen onlarca süreç bilgi akışı faturalama vs. var ve muhtemelen IT bile bu yapıyı uçtan uca bilmiyor.