11 Mart 2015 Çarşamba

Eğitim ve Şuur

27 Şubat 2015’de yayınlanan Rahatlık ve Şuursuzluk yazısına gelen tüm yorumların bir arada görünmesi için, facebook yorumlarını da yazının altına taşıdım.  Genişce yanıtlamak istedim, lakin işlerimin yoğunluğu yüzünden biraz geciktim. surec-algoritma-dusunmek

😉

Ne zaman eğitim ve/veya okul ve/veya öğrenci konulu bir yazı yayınlanırsa, “Her şey internette var. Okullara ve öğretmenlere gerek yok” klişesi bir şekilde söylenir.

Bu arkadaşlara yıllardır soruyorum: Az sayıda bilgi varken bilgiyi bulmak mı zor (bizim dönemimiz), yoksa çok sayıda bilgi varken doğru bilgiyi bulmak mı zor? (Şimdiki dönem)

Hemen herkes “ikincisi zor” diyor. (Aynı fikirdeyiz.)

Her şey internette var ama çoğu yanlış. (Örneğin – daha önce de yazdım – CRM ve Sosyal CRM konulu Vikipedi yazılarının çoğu yanlış)  Üstelik artık çocuk yaşta bile internetteki yanlışlarla karşı karşıya kalıyorlar.

Bu zor olanı, “çok sayıda bilgi varken doğru bilgiyi bulmayı” eğitim ve/veya öğretmen olmadan nasıl yapacaklarını soruyorum.

Şuursuz deyince kızıyorlar. Yüksek şuurlu arkadaşlardan henüz yanıt alabilmiş değilim.

🙂

İnsan ömrü arttıkça ve değişim hızlandıkça, mesleklerin ömrü kısaldığından sürekli eğitim almak zorunluğu olacakken, okul ve/veya öğretmen düşmanlığı yapanlara da sadece yüksek şuurlu diyebilirim.

😉

Eğitimin kalitesini tartışırız. (Ülkenin girişimcisi bile hazır değil ama…) Öğretim üyelerinin bilişim çağına hazır olmadığını söyleriz. “Biz kaliteli eğitime hazır mıyız?” sorusunu sormayız.

Kendisinin kolay sınıf geçmesini, ama eğitimin kalitesinin artmasını isteyen yüksek şuurlu kişileri de en az 8 – 10 kere yazdım.

😀

Bir yüksek şuurlu ise “Hocalar burunlarını biraz aşağı indirip yere baksalar görecekler ki öğretiyoruz sandıkları ıvır zıvırlar gerçekten o derse girmeden de öğrenilebiliyor ve sınavlar geçilebiliyor.” diye yazmış. Ben ona fazlasını vereyim.

Final sınavı soruları şu anda yayında. Sınavda kitap, defter, internet erişimi, vb. serbest bırakıldı. Internette tüm yazdıklarımı sıralayan ama soruya yanıt vermeyen o kadar çok ki. Aynı yüksek şuurlu öğrenim düzeyi.

😛

Bu yüksek şuurlu arkadaşlara şunu da soruyorum. Teknolojiyi aktarmak artık sınırlara bağlı değilken, neden bu toplumun girişimcisi bile bazı ülkelerin 7 – 10 sene gerisinden geliyor?

Her şey internette varsa, neden ileri ülkelerle aramızdaki fark sürekli açılıyor? Onlar farklı bir internet mi kullanıyor?

Aslında eğitim bir şuur sorunudur. Koltuk için değil öğrenmek için okursan, başarılı olursun.

😉

Etiketler: , , , , ,

Kategori: bilişim, yaşamın içinden

“Eğitim ve Şuur” yazısına şu ana kadar 3 yorum yapılmış:

  1. Artık onlara yüksek şuurlu diyorum.

  2. Bir Y kuşağı ve Eğitim yazısı

  3. “Şuursuz” deyince kızıyorsunuz; Türk Internet girişimcisinin bile Bilişim Dönemini anlamadığının bir kanıtı da burada…

Yorum Yazın