Eller, eller
Bir arkadaşım yıllarca endu-tainement (eğlence ile eğitim) işinde çalıştı.
Üç buçuk yaşındaki çocuklar, bilgisayar mouse’unu kullanmayı bir-iki dakikada öğreniyorlarmış. (Daha küçük çocukları bilmiyordu. Belki süre kısalabilir.)
İleri yaşlarda, bir türlü mouse’u doğru yerde tutamayan büyükleri düşündüm… Aklıma Fred Emery geldi.
- Fred Emery ve Eric Trist, Tavistock Enstitüsü’nde yaptıkları “açık sosyo-teknik sistemler kuramı” çalışmaları ile organizasyon kuramında devrim yaratmışlardı.
Sabancı Holding’in davetlisi olarak 30 sene önce Türkiye’ye geldiğinde, “Çocuklarınıza el işi öğretin. İleri yıllarda el becerileri çok önemli olacak” demişti. Henüz dünyada kişisel bilgisayarlar ve mouse yoktu.
Bazı gazetelerde alay konusu olmuştu. Fütüristler gelecekte beyin dışındaki organların kullanılmayacağını söylemişlerdi.
Çevremde PC, i-Phone ve benzeri ürünleri kullananlara bakıyorum. Emery haklıymış.
🙂
Etiketler: Eric Trist, Fred Emery, sosyo-teknik sistemler, Tavistock Enstitüsü
Kategori: bilişim, yaşamın içinden
21 Nisan 2009
6:55 am
Peki 30 sene sonra ne olacak ?
21 Nisan 2009
7:18 am
Eller 30 sene sonra yine önemli olacak. Özellikle araç kullanırken. İster taşıma aracı, ister el aleti… Ham maddeler kendiliğinden masa ve sandalyeye dönüşmedikçe, trafik “özel araçların yasaklanıp” sadece “toplu ulaşım” standartları durumuna gelmedikçe (bunun ayrı bir -izm adı var), el-beyin senkronizasyonu ihtiyacı artar, ama azalmaz.
9 Mayıs 2009
12:18 pm
Çevre koşulları ve kişinin hazırbulunuşluluğu göze alınarak bir şeyi öğrenebileceği en uygun zamana kritik dönem deniyordu, yanlış hatırlamıyorsam. Konuyu dağıtmak gibi oldu ama aklıma gelmişken yazayım dedim 🙂