Enformatik
Daha önce yazmıştım. İstanbul Büyükşehir Belediyesi trafikte bilgiye ihtiyaç olduğu anda sizi bilgisiz bırakır
- Hafif trafik varken Ataşehir çıkışındaki ışıklı tabelada hangi köprüye kaç dakikada ulaşacağınız yazılıdır; yoğun trafik varken ise, “OGS, KGS olmadan geçiş yapılmayacağı”, “ihlallerinizi nereden öğreneceğiniz”…
ama “Turkcell IBB Trafik iPhone’da” yerini almıştır
😛
İstinye – Beşiktaş arasında bir minibüsün işaret vermesi ile önünüze direksiyon kırması arasında saniyeler yoktur. Korna çalarsanız, “işaret verdim” diye bağırır.
Anlatamazsınız, yaptığı şey “bilgi vermek” olmalıdır… O ise “emir” verdiğini sanmaktadır.
😛
Arabaların hemen hepsinde “yol bilgisayarı” adı verilen donanım / yazılım bulunmaktadır. Yakıt sarfiyatı anında görülmektedir. Ancak “azami hız” kavramı herkes tarafından bilinmekle birlikte, “ekonomik hız” pek bilinmemektedir.
😛
Yanıp sönen kırmızı ışık ile yanıp sönen sarı ışık arasındaki farkı genelde bilmeyiz.
😛
Elinize bir harita aldığınızda Avrupa’da birçok kentte yolunuzu bulursunuz. Yıllardır yaşadığınız İstanbul’da, 6 ay önce yaşadığınız yeri bulmakta güçlük çekersiniz.
😛
Bilgi çağı dediğimiz şey gelmeden önce biraz antrenman mı yapsak acaba…
😀
Etiketler: bilgi yönetimi, bilişim, trafik
Kategori: bilişim, yaşamın içinden
22 Eylül 2009
2:37 pm
Hergün yaşadığım trafikteki canavar işkencesine kendimce bir buluşla uygulanacağı yüzyılı göremeyeceğimi bilerek içimi rahatlattım. Şöyle ki; her araçta bir cihaz olsa ben buna “Teknolojik Trafik Polisi” diyorum ve bu cihaz, dönüşlerden sollamalardan belli süre önce sinyal vermediğinizde, azami hızı geçtiğinizde ceza yazsa hatta herhangi bir trafik kazasında kimin haklı olduğunu görebileceğinize kadar bilgi depolasa böylece kimse kendinden kaçamaz ve kurallara uyardı, ayrıca trafik polisine de gerek duymazdık. Ne güzel olmaz mıydı?
24 Eylül 2009
11:20 am
Özlem,
Aslında mevcut teknoloji ile bunu yapmak (biraz pahalı ama) mümkün. Her araçta bir yol bilgisayarı var. Bunu ortak veri tabanına bağlasak, her olguyu izleyebiliriz. Ama sonra “big brother” hepimizi izliyor olur.
23 Şubat 2010
12:14 pm
“Hafif trafik varken Ataşehir çıkışındaki ışıklı tabelada hangi köprüye kaç dakikada ulaşacağınız yazılıdır; yoğun trafik varken ise, “OGS, KGS olmadan geçiş yapılmayacağı”, “ihlallerinizi nereden öğreneceğiniz”…”
Buna tek dikkat eden ben miyim acaba diye düşünüyordum, neyse ki tek değilmişim.. Bilerek yapıldığını düşünüyorum, tesadüf olamaz böyle bir şey bence..
25 Temmuz 2011
8:26 am
Devam yazısı Enformatik 2
27 Nisan 2012
11:24 am
Müşteri tecrübesi açısından hem internet’teki, hem de yollardaki müşteri temas noktalarının düzenlenmesi gerektiğini anlatan yazı bu link’te.