İlerleme ve bürokrasi
Daha önce Kahveyle doldurmak isimli yazımda bahsettiğim “Görünmeyen Ekonomist” adlı kitabında Tim Harford, fakir ülkelerin neden fakir kalmaya devam ettiğini de inceliyor. İletişimin kolaylaştığı bu zamanda, araştırma ve geliştirmeye yatırım yapmayacakları için, bu ülkelerin daha hızlı gelişmesini beklemek gerekirdi. “Neden böyle olmuyor?” sorusunun bir yanıtı da “bürokrasi”
Bürokrasi’nin iki ayrı tanımı vardır.
Modern sosyolojinin kurucusu olarak bilinen Max Weber, o dönemin (mükemmel özellikleri ile meşhur) Prusya Ordusunu incelemiş ve aynı yapının sivil örgütlerde de geçerli olması gerektiğini savunarak “organizasyon teorisi”ni yaratmıştır. Organizasyonun düzgün ve doğru işlemesi için gerekli kurallar bütünü “bürokrasi” olarak tanımlanmıştır.
Ne var ki, tüm dünya, Karl Marx’ın “bürokrasi” tanımını bilir. İşlerin düzgün yürümesini engelleyen, her aşamada yeni bir form, yeni bi imza gerektiren sürecin adının “bürokrasi” olarak konması nedeniyle…
Her iki kavram da 1900’lü yılların ilk çeyreği içinde olmuşturulmuştur.
Sizce, 2008 yılında dünya ile iletişimi engelleyen kararların bunlarla bir ilgisi var mıdır?
Etiketler: bürokrasi, ilerleme, iletişim
Kategori: bilişim, yaşamın içinden
7 Ağustos 2008
6:45 am
Her toplumun benimsediği bir kültür vardır. Gelişmiş toplumların ortak özelliği insanlarının okumaya, araştırmaya, bilginin peşinden gitmeye meraklı olmalarıdır. Gelişmemişlerde ise bu merak başka alanlara yönelir genellikle
Bugün internet sayesinde istenilen bilgiye ulaşmak atla deve değil. Kendi toplumumuzu baz alırsak bilgiye ulaşma ihtiyacı hissediyor muyuz diye bir sormak lazım. Suçu tepedekilere ya da sisteme atmak işin en kolay yolu. Tamam bürokrasi, mantalite bozukluğu hayatımızda var olan bir şey, hiçbir zaman da yok olacağına inanmıyorum. Yine de insanın düşünen bir varlık olduğunu kabul ettiğimizde ve elimizdeki imkanları da göz önünde bulundurduğumuzda daha iyisi olmalı demekten kendimi alamıyorum.
İşin özü fakirliğin ya da gelişmemişliğin dış etkenlerle alakası olsa da, özünde toplumların kendi tercihi olduğunu düşünüyorum. Kabahati çok uzaklarda aramamak lazım.
11 Mart 2013
11:48 am
Bürokrasi ≠ Hiyerarşi üzerine bir başka yazı