İşsiz Girişimciye Kredi
Dün Facebook’ta Berkan Bağcı’nın iletilerinde şu yazıyı gördüm.
Bu mektubu önce bir CRM’ci olarak okudum. Beğendim.
😉
Sonra da pazar dinamiklerini izleyen biri olarak irdelemeye çalıştım.
Girişimcilik gençlere TEK KURTULUŞ YOLU olarak sunuldu. O dönemi, çok güzel bir projeyi batıran (güya) girişimcilerden biri “Girişimci olmayanı dövüyorlardı. Ben de bu nedenle…” diye açıklamıştı. Aslında birçoğu başlarken kaybetmişlerdi.
O girişimciliği pompalama dönemine ait şu gazete küpürü size durumu anlatacaktır:
“İşsiz girişimci” sözü size oksimoron gibi gelmiyor mu?
😛
Her neyse, ben başka konudan bahsedeceğim. Genç girişimci arkadaşlardan biri, grup satınalma ve fırsat siteleri furyası sırasında kervana katılmıştı. Sohbet ettiğimizde ona “Müşteri bilgilerini şimdiden modellemeye başla. İki sene sonra verilerin değeri şirketininkinden fazla olabilir” demiştim.
O ise, 2 yıldan önce şirketi satıp… (Kapıya yakın oturmak konulu [1] ve [2] yazıyı okumanızı öneririm)… Ne mi oldu? [2] ‘nci yazı gerçekleşti.
Fırsat sitesinin verileriyle neler yapılabileceğini sadece o genç arkadaşa anlatmakla kalmadım. Yayınladım. (Meraklısına e-ticarette verileri anlamlandırma yazısını da öneririm.)
😉
Bugüne geldiğimde tekrar sorayım. Bırakın benim sohbet ettiğim genç girişimcileri, Groupon’u ele alalım.
- Verileri düzgün tutup bilgiye dönüştürseydi, teklifleri bir çoğumuzun e-posta kutusunda doğrudan Çöp Sepeti’ne gider miydi?
- Doğru teklifleri yaptığı için, “Groupon’dan gelen teklife mutlaka göz atalım” demez miydik?
- Belki biraz küçülüp, operasyonunu en karlı olduğu alana çekerek daha az maliyetli ama daha karlı müşteri kitlelerine ve dükkanlara odaklanmaz mıydı?
- Verileri “müşterinin sesi” olarak değerlendirseydi, trendleri erkenden farketmez miydi?
- İş yapma biçimini ne zaman ve ne yönde değiştireceğine dair verileri anlayamaz mıydı?
Hep yazıyorum, söylüyorum. E-ticaret şirketi kurmak sizi bilişim dönemi insanı yapmıyor. Bilgiyi işlemediğiniz sürece, internette gezinen sanayi dönemi girişimcisi olarak kalıyorsunuz.
😮
Etiketler: analitik, bilgi yönetimi, e-ticaret, girişim, girişimci, veri tabanı, verinin değeri
26 Ağustos 2015
7:48 am
Öyle ki, “kendi işinini patronu olmak” hevesiyle yanıp tutuşan insanlara karşı sunulan önemli bir heves oldu. Fakat bu sefer de ortalık dinamik, heyecanlı fakat bir taraftan da yetersizliğini göremeyen, görünce de kabul edemeyen insanlarla doldu.
Bu sürecin beni daha çok ilgilendiren tarafı, bu gibi heyecanlara dahil olup geleceğe dair planlar yapıp yarı yolda kalmaktı.