20 Ekim 2012 Cumartesi

Konu ağları

Sosyal CRM sohbetlerinde konu ağları (topik networks) sıkça üzerinde durduğum unsurlardan biridir.

Bugün de Kadir Has Üniversitesi – Sosyal Medya Akademisi’ndeki Sosyal CRM dersinde “neden ağ analizi gerektiğini” anlattım, birkaç örneğini gösterdim, alınacak dersleri aktarmaya çalıştım.

Bu konuda çalışma yapanlar olduğunu ve bir-iki gün içinde onları yazacağımı söylemiştim.

🙂

Bu konuda öncelikle Burak Arıkan‘ı izlemek gerekir.  Birçok şehirde, farklı onlarca konuda yaptığı çalışmalar, sadece bilimsel değil sanatsal olarak da değerlidir.

Sosyal CRM ile ilgilenip, Burak Arıkan’ın çalışmalarını izlemiyorsanız büyük hata yapıyorsunuz.

Burak Arıkan genelde yurtdışında bulunuyor. İstanbul Tasarım Bienali’ndeki eserlerini de blogunda görebilirsiniz.

🙂

Türkiye’de de çalışmalar başladı.

Girişimcilerle sohbet toplantılarım sırasında tanıştığım Patternix, İstanbul Moda Haftası (Istanbul Fashion Week 2012) konulu twit’ler üzerine bir çalışma yaptı. Bu çalışmayı kısa (3:07’lik)  bir video şekline getirmişler.

Teknolojiklet.com‘da ise, bazı olgu veya etkinliklere ait RT edilen Twitter kullanıcıları ve hashtag’lere ait bulutlar var.

Her iki çalışma (ağlar ve bulutlar) gerek markalar, gerekse ajanslar için çok faydalı bir hizmet.

  • Rakamsal ifade edilebilecek unsurların görselleştirilmesi güzel. Kişi veya hashtag bulutları da yararlı. Ben yine de konu ağları taraftarıyım.

😉

Konu ağları iyi değerlendiğinde, hangi konu/etkinlik için hangi blogger’ların çağrılmasının markaya daha yararlı olduğu, hangi blogger’lara özel – farklı içerik sunmanın anlamlı olduğu, hangi kelime veya kavramların kullanılması durumunda iletişimin hızının ve benimsenmesinin arttığı gibi çıkarımlar elde edilebiliyor.

Gerisi size kalmış.

🙂

 

Etiketler: , , , , , ,

Kategori: bilişim, CRM, interaktivite, pazarlama

“Konu ağları” yazısına şu ana kadar 4 yorum yapılmış:

  1. The CRM of Tomorrow with Semantic Technology – An Application of Big Data and Complex Data http://www.international-lisp-conference.org/2012/speakers.html#sec-4-2 “This paper discusses an Intelligent Decision Automation platform for such a CRM system of tomorrow. It was built by Amdocs and Franz using semantic technology database, AllegroGraph, developed in Lisp, machine learning and scalable java middleware. The Semantic platform consists of a number of elements: an Event Collector, a Decision Engine, the AllegroGraph triple store, a Bayesian Belief Network and a Rule Workbench. Combined, this pipeline of technology implements an event-condition-action framework to drive business process in real time. ”
    .
    Friendfeed yorumundan ekleme:
    yakından takip ettiğim teknolojilerle ile ilgili (Lisp ve anlamsal ağlar) önemli bir konferansta ilk defa karşıma CRM çıkınca hatırladım bu girdiyi ve not düşmek istedim. Ben tabii CRM ya da başka bir şey olsun daha çok işin teknoloji ve yazılım kısmından bakıyorum, o kısmı heyecanlandırıyor (daha doğrusu o kısmın bu denli farklı probleme uygulanabilmesi).

    Burada aslında şu ‘semantik web’ kısmını da netleştirmek lazım, bazen çok kafa karıştırıcı şekilde sunulabiliyor, işin püf noktası klasik ilişkisel veritabanlarından farklı şekilde çizgi veri yapısının (graph) esnekliğinin programlama ortamında olgunlaşmış olarak kullanılabilir hale gelmesi (basit mantıksal çıkarım motorları ile birleştiğinde çok güçlü bir araca dönüşebiliyorlar).

    Konferans makalesinde bahsedilen bir diğer önemli teknik / teknoloji ise olasılıksal Bayes İnanç Ağları, ki bu zaten epey esnek ve kısmen zekice iş yapabilen bir yapıya çok daha güçlü çıkarım özelliği katmak anlamına geliyor. Muhtemelen tüm bunları da illa ki bir doğal dil işleme sistemi ile birleştirmişlerdir (bunun için önceden iyi bir ‘domain ontology’ tasarlamış olmakta fayda var tabii, eğer saf istatistiksel dil işleme yapılmayacaksa).

    Tüm bunlardan sonra aklıma gelen şey: CRM işi uğraşmış olduğum bir iş değil, Türkiye’de CRM işinin teknolojisini geliştirenler hangi teknolojilerden, hangi algoritmalardan ve tekniklerden ne kadar haberdar buna dair de hiç fikrim yok ama özgün girdideki mesajın özüne katılıyorum, adını ister konu ağı, ister ‘topic map’, ister semantik web koyalım, çizge tabanlı esnek bir veri sistemi, kural tabanlı bir mantık çıkarım aracı ve olasılıksal algoritmalarla birleştirilip doğal dil işleme teknikleri ile sentezliğinde analitik sorgulamalar için muazzam bir araç sunabilir.

  2. Emre Sevinç,

    Veri tabanına dayalı her türlü tahmin modeli CRM’e uygulanabiliyor. Özellikle “semantic web” inanılmaz bir katkı yaptı. Dediğin gibi mantıksal çıkarımla birleştirince çok güçlü bir araca dönüştü.
    .
    O noktada ekleyeceğim şey sadece şu: insan – analiz – insan – analiz diye giden (türevlenen) bir aşamalar dizisine ihtiyaç duyuluyor. Şöyle ki, motorlar ilk anda (örneğin) % 75 doğru tahmin ediyor. Bu aşamada insan katkısıyla kalan %25 gözden geçiriliyor. Gözden geçirmenin sonuçları da sisteme aktarılıyor, hemen başarı %85 – 90 bantına çıkıyor. Bir süre sonra, kalan %10 – 15 irdeleniyor… Böyle giden süreçlerle doğru tahmin oranı %95-98’e kadar çıkabiliyor.
    .
    Buradaki düzeltmelere ilişkiler, kelime ve kavramlar da girebiliyor. Ontology olmazsa olmaz kısmı. Ama tüm bir dil seti yerine, işi yapana uygun dar alanda uğraşmak – zaman ve para açısından – daha verimli oluyor.

    http://www.uzaktancrmegitimi.com/5114/veri-hikayeciligi

    😉

    Gelelim topic networks’e. Onları sosyal CRM’de, sosyal medya yönetiminde kullanmak daha doğru. Yazının sonundaki (ve yazamadığım) onlarca soruna çözüm bulmayı kolaylaştırıyor.

    Ancak, elbette ki tek çözüm değil. Uzun ve keyifli bir yolculuğun aşamalarından biri.

  3. Çok teşekkürler. Bu yazı bağlamında ayrıca Graph Commons projesine bakabilirsiniz. Ağ zekasını herkesin kullanabileceği bir platform olarak geliştirilmekte.

    http://graphcommons.com

    Bu platformda serbest bir şekilde kişiler, kurumlar, ya da kavramlar arasında ilişkiler kurarak arkadaşlarınızla ya da uzmanlarla beraber ‘ağ haritası’ yapabiliyor ve paylaşabiliyorsunuz.

    Ayrıca içinde olduğunuz ya da ilgilendiğiniz konulara dair ağları tarayıp, ilgilendiğiniz kişileri, konuları ve ağları takip ederek kişiselleştirilmiş ve güncel bir kaynak (feed) yaratabiliyorsunuz.

  4. Etkinlikler sonrasında en çok tweet edilen cümle ve kavramları, en çok re-tweet edilenleri görmek isterim.

Yorum Yazın