14 Şubat 2013 Perşembe

Kültür ve Global Vatandaşlık

Yeni Medya ve Sosyal-izm yazısında bilişim devrimi ile değişen konulardan birini sorguladım. Global dünya vatandaşları, bir ürünü daha ucuza almayı değil ürün üretilirken çevreye ve topluma zarar verilmemesini önemsiyorlar.

Belki o ülkenin politikacıları çevreye verilen zararı önemsemeyip, aldıkları yatırıma veya rüşvete bakıyorlar; belki çalıştırılan çocuk işçilerin ebeveynleri “para geliyor” diye mutlular… Ama dünyanın öbür ucundaki tüketici “iyi ya, böylelikle ucuza geliyor” demeyip kendi cebinden çıkan paranın artması pahasına tanımadığı ülkenin geleceği için endişe duyuyor.

🙂

Karadeniz yaylalarına hidroelektrik santral (HES) yapılmasına tüm yöre halkı karşı koyuyor mu? Eskiden eşekle bile çıkamazdık dedikleri yaylalarına HES nedeniyle yol yapılmasından mutlu olabilirler mi? Kısa vadeli çıkarlar, uzun vadeli ve sürdürülebilir yaşam kalitesinin önüne geçiyor mu?

😉

Yine Ege Cansen’in şu sorusunu soracağım.

“İki kitap yazsam… Biri “Kuyrukta öne geçmenin yolları“, diğeri “Kuyrukları ortadan kaldırmanın yolları“… Hangisi daha çok satar? Birincisi değil mi?..  Oysa çözüm ikinci kitaptadır.”

😉

İnternet kullanmakla global vatandaş olunmuyor. Dünyanın geleceğini kendi cebinden fazla önemsemeyi öğrenmek gerekiyor.

Uyanık mı, akıllı mı? Siz hangisisiniz?

Sorgulama notlarım

19 Şubat 2013 tarihli EKLEME

KÜRESELLEŞME VE ‘HAREKET’ OLARAK KÜLTÜR yazısını mutlaka okuyun.

🙂

Etiketler: , , , , , ,

Kategori: bilişim

“Kültür ve Global Vatandaşlık” yazısına şu ana kadar bir yorum yapılmış:

  1. Internet doğumlu olmak veya interneti kullanmak, sizi ne global vatandaş yapar, ne de bilişim dönemi insanı.

Yorum Yazın