12 Ekim 2017 Perşembe

Lokantada Otomasyon

Los Angeles’de, gençlerin sıkça gittiği bir lokantada sıra beklerken az sonra isteyeceğiniz yemeği şimdiden bildirmenizi sağlayan bir düzenek vardı.

Lokantanın hemen dışında, kapı önünde beklerken durduğunuz yerde, tablet büyüklüğünde 3 tane ekran.

Bir arkadaş grubu olarak gittiniz.

Sırada beklerken başlıyorsunuz… Hangi yemekleri yiyecekseniz tıklıyorsunuz.

Ne kadar acı ve baharlı sevdiğinizi de belirtiyorsunuz.

Sonra sıra içeceklere geliyor.

Çay, su, limonata, kola, vb… Hangi içecekten kaç tane istediğinizi de tıklıyorsunuz.

Hatta lokantanın sattığı tişört veya bardak gibi malzemeleri bile oradan ısmarlayabiliyorsunuz.

Bu sayede dışarıda sıra beklerken keyifli zaman geçiriyorsunuz. Grubun yiyeceği yemekleri tartışıp karar veriyorsunuz. Sıra size gelince, masanıza geçtiğinizde sistemin verdiği numarayı söylüyorsunuz. Hemen bir nihai kontrol daha yapılıyor.

Böylece hem lokanta, yemek ısmarlama süresini kısaltıyor, hem de kuyrukta beklerken sıkılmıyorsunuz.

😉

Lokantada otomasyon yıllardan beri var Garsonun talepleri elindeki terminale girmesi ve doğrudan mutfağa ve kasaya bildirmesi epey eski. Otomasyonun müşteriye yansıması da yeni değil. Pizza Hut, etkileşimli masa uygulamasına birkaç sene önce başlamıştı.

pizza-hut

Yukarıdaki uygulamada ise, daha dükkana girmeden otomasyondan yararlanmaya başlanıyor.

Müşterinin (yani hedef kitlenin) “illa ki masaya oturacağım, sonra ısmarlayacağım” demeyen, ekran kullanımına yatkın genç nesil olduğunu da unutmamak gerek.

Doğru hedef kitle ile, böylesi basit bir çözüm de hem verimli, hem de keyifli olabilir.

.

EKLEME: Yorumlarda yer alan bir linki ekliyorum.

Mobil veya kiosk üzerinden doğrudan mutfağa talimat veren uygulamaya ait bir haber.

Resmin üzerine tıklayarak aslını okuyabilirsiniz.

.

Etiketler: , , , , , ,

Kategori: bilişim, dijital dönüşüm, yaşamın içinden

“Lokantada Otomasyon” yazısına şu ana kadar 4 yorum yapılmış:

  1. Hocam inceden inceye oyunlaştırmaya dokunmuşsunuz aslında. Yapılan şeyler süreçlere oyunsal öğeler eklemek. Güzel örneklerden bahsetmişsiniz. Sizin yazıya atıfta bulunup blogumda yazmak isterim rızanız varsa. Klavyenize sağlık. Sevgiler.

  2. Ali Cevat Ünsal,

    Memnun olurum.
    🙂

  3. Uğur Özmen :
    24 Ekim 2017
    9:35 am

    Facebook Yorumları:
    .
    Uğur Özmen
    Bu yazıyı şu gözle de okuyabiliriz. “Artık müşteriye doğrudan dokunan süreçler de, eşyalar (örneğin masalar) da akıllanıyor.”
    .
    Ela Kozak Küçükçakar
    Cok komplike yemekler yapmayan restoranlar kullaniyor, yani is arasi ogle yemegi icin olan yerler.
    Saraplari, ozel kokteylleri ve gurme yemekleriyle bunu kullanan bir restorana henuz rastlamadik. Burada Japon restoraninda gordum en son.
    .
    Uğur Özmen
    Hedef kitle gereği, şarap, özel kokteyl ve gurme yemeği sunan lokantalarda görülmemesi olağan. Deneyimin amacı yemek yeyip kalkmak değil de ondan. Deneyim yemek ve doymak değil, vakit geçirmek… Tıpkı şunun gibi.
    http://ugurozmen.com/pazarlama/en-yavas-tren

    Taşıma hatta seyahat değil de muhteşem doğa manzarası ve keyifli, konforlu bir yolculuk…
    .
    Ela Kozak Küçükçakar
    Uğur bey bilerek bu şekilde yazdım zaten ! Ukalalıkla karıştırıyor insanımız eğer gurmede olamayacağını söylersem Haklısınız sizin fb sayfanızda gurme sayfalarda teknik olarak mümkün olmadığını direk yazmam lazımdı. Daha doğrusu öğle yemeği siparişlerinde bile bunun seçenek olarak kullanılması normal olarak çok da mümkün değil ancak fastfood yemeyi seçenlere hitap eder gibi geliyor, bu tarz yemek hazırlanışı lojistiğinde sorun yaratır, diğer türlü olsa çok yaygınlaşırdı.
    .
    Kani Fatih Turhan
    Deniz Hacısalihoğlu bak hatırlarsan sana dediğim ar ile masa seçip randevu alıp sipariş vermek olayı. Aytunga’ya başlamadan önce aklıma gelseymiş.. 🙂 Biz sistem olarak daha öndeyiz ama Şu proje bitsin de.. Hocam kaleminize sağlık..
    .
    Kutadgu Arslan
    New York’da da şu oldu Hocam https://www.cnbc.com/2017/10/02/shake-shack-to-open-a-cashless-kiosk-in-new-york.html
    Shake Shack is opening its first-ever cashless kiosk, kiosk-only location in New York City
    cnbc.com
    .
    Ayten Z. Turan
    Neden böyle bir application yapmazlar diye düşünmüştüm!
    .
    Uğur Özmen
    Yer ayırtma app’leri pek ışe yaramadı. (Bir ara bu konuda çook fikir vardı) Lokantalar bizzat arayıp telefon numaranızı bırakmanızı tercih etti.
    .
    Ozgur Acar
    Aslında Türkiyede de benzer işlevi olan aplikasyonlar çıkmaya başladı.
    Mesela restorana gelmeden siparişi alıp yemeği siz geldiğinizde hazır eden, Goker Toplu`nun girisimi JokerMenu hızla büyüyor, tablet üzerinden sipariş aldıran FineDine Menu App for Restaurants var bir de aklıma gelen.
    Ancak bizde 2 önemli problem var, biri başarısıyla girişimcilere “challange” olacağına çok abartılıp, doğal bariyer olan Yemek Sepeti diğeri ise Maliye Bakanlığı! Hangi aklı evvel uzman yazdıysa, ödeme kaydedici cihazın mutlaka fiş basma ozelligi olmasi zorunluluğu getiren düzenleme ipad vb. üzerinden fiziki lokasyonda sipariş alınmasını engelliyor. Bu sistemler son asamada odeme islemi ile bitiyor cunku. Tam de bu gunlerde bu alanda bir degisiklik olsa, hizla yayilan e-fatura ile birlestirilerek dunya capinda uygulamalar bizden de cikabilir. Zira başı çekenlerin içinde sizin de olduğunuz Türk ödeme sistemleri camiası bu alanda cok deneyimli.
    .

  4. Bizim app 2 yıldır bekliyor, engellerin kalkmasını Sayın Özgür Acar… Atıl kurt modunda atılmayı bekliyoruz ama yoruyor bu tür engeller,yaratıcılığınız bitiyor…

Yorum Yazın