19 Şubat 2013 Salı

Nasıl yetenek

Dün Personel’den Yeteneğe Yolculuk yazısında bilişim devriminin insan kaynaklarında ve diğer departmanlarda değiştirdiklerinden kısmen bahsettim.

Sanayi devriminin “az becerikli ve az yetenekli insanları üretimde çalıştırmak” mantığının değişimini zaten nicedir anlatıyorum. (Özeti ve eski yazıların linkleri şurada)

Bilişim devrimi, çok yetenekli ve becerikli insanların kurumlarda uzun süreli ve sürdürülebilir katkısını sağlamanın zor olduğunu gösterdi. Paradigmalar değişti.

🙂

İyi de… Bilişim döneminde yaşayan internet nesli çocukları gerçekten “çok becerikli ve çok yetenekli” mi?

Psikiyatrist Prof.Dr. Kemal Sayar hoca bir konuşmasında “sığ bilgiyle yetinen, sorgulamayan” gençlerden bahsetmişti. İş hayatındaki tüm arkadaşlarım da aynı noktaya değiniyorlar. Sadece onlar da değil, yeni neslin başarılı girişimcileri bile, kendi akranlarının yetenekli ama bilgisiz olduklarını vurguluyor. Üzücü olanı, bunların büyük çoğunluğu, bilgisizliğini erdem sanıyor. “Sorgula” deyince kızıyorlar.

😉

Daha önce söylemiştim. Internet doğumlu olmak veya interneti kullanmak, sizi ne global vatandaş yapar, ne de bilişim dönemi insanı…

Ya sanayi döneminin uyanık türevi olarak yaşarsınız, ya da farkı kendiniz yaratırsınız.

😛

Sorgulama notlarım

Etiketler: , , , , , , ,

Kategori: bilişim

“Nasıl yetenek” yazısına şu ana kadar bir yorum yapılmış:

  1. İşbirliği fırsatlarına odaklanmak yerine “kazanan her şeyi alır” diye düşünen, böylece rekabet yaratan girişimci ve yatırımcıların “bilişim dönemi” düşüncesinde olduğuna inanıyor musunuz?

Yorum Yazın