16 Haziran 2011 Perşembe

Niş oyunlar

Webrazzi Gündem’in 2’inci yılının son toplantısında “Sosyal oyunda nişlere odaklanmak” konulu oturumda 2DK’dan Erdem Çelik ve Murat Yerdekalmazer’i izledik.

Söyledikleri cümleler, e-ticaret’le uğraşanlar için yazmayı uzun süredir düşündüğüm (hatta yakın çevreme bahsettiğim) birçok konuyu hatırlattı.

Birincisi NİŞ kavramı… Niş pazarı “Büyük şirketlerin iştihasını uyandırmayacak, rekabeti özendirmeyecek kadar küçük; karlı olacak kadar büyük” olarak tanımladılar. Kesinlikle katıldığım bir tanım.

Söyledikleri örnekler:

Volvo Ocean Race Game: Gerçek Avustralya – Amerika yat yarışı ile eş zamanlı başlıyor. Yüzlerce sanal yelkenci katılıyor. Gerçek ve sanal yelkenler eş zamanlı yarışıyor. Hava durumu (rüzgar yönü) her 6 saatte bir güncelleniyor.

Hedef kitle, hemen hiç internet oyunu oynamayan, 40+ yaşındaki, nispeten varlıklı kişiler. Bazen yelken yırtılıyor, yenisini satın alıyorlar. Ayrı bir pazar oluşturmuş. Bu sanal yarışa katılan arkadaşlarım var. Bina yapmak veya sebze yetiştirmekle hiç işleri olmaz.

  • Arkadaşlarımdan biri evindeki iki bilgisayarla (iki tekneyle) katılıyor. Günlerce süren yarış sırasında internete girmeme ihtimali olduğu için seyahate çıkmıyor. Geceleri az uyuyor. (Dümeni bırakamıyor 🙂 ) Zorunlu bir yolculuğu sırasında 20’ncilikten 80’inciliğe düştüğü için sürekli homurdandı.

Kedi için iPad oyunu: Kedinin kendisi iPad üzerinde oynuyor. Normal iPad oyunları 1$ civarındayken bu oyun 4$’mış. Kedisi olanlar hemen alıyorlarmış.

Sadece oyun geliştiricilerin değil, dikey içerik sitelerinin de almaları gereken çok örnek / ders var. Toplantıyı düzenlediği için Webrazzi Gündem‘e; ufuk açıcı konuşmaları için 2DK üyelerine teşekkür ederim.

😀

Piyasada “niş” dediğimiz pazarların interaktif camialardaki karşılığı “dikey siteler”.  Ahmet ve Volkan Kırtok kardeşler, dikey sitelerle çok para kazanılacağını defalarca yazdılar, söylediler.

2DK sayesinde aklıma gelenlerin ikincisini (dikey siteler için ilk adımları), önümüzdeki günlerde E-Ticaret Mag’da  yazacağım.

🙂

Bu yazının devam yazıları:

  1. Niş pazarda başarı
  2. Dijital oyunlar ve pazarlama
  3. Büyükler arasından sıyrılmak
  4. Büyükler arasından sıyrılmak 2

😀

Etiketler: ,

Kategori: bilişim, interaktivite, pazarlama

Yorum Yazın