Parasız alışveriş – (sss-1)
Çeşitli röportajlarda sorulanlara arada bir değineceğim. (Başlıkta gördüğünüz SSS = “sıkça sorulan sorular” anlamına geliyor.)
- Soru: Bir gün gelecek belki parayla alışveriş bitecek. Herkes kartlarla alışveriş yapacak. Önümüzdeki yıllarda bankacılık sektörü nasıl gelişecek?
Önce bankacılığı sadece ödeme sistemi gibi algılamamak gerek. Birikimlerinizi bir yerde değerlendirmek isteyeceksiniz. İhtiyaçlarınız için bir yerlerden kredi arayacaksınız. Bankalar sadece “ödeme sistemleri” ile var olmuyorlar. Yatırım ve kredi fonksiyonlarını göz ardı etmemek gerekir.
Ayrıca, nakit para ortadan kalkıp ödeme sistemi sanal olmaya başladıkça, “gerçek güvenilir taraf” olarak bankaların yükü ve sorumluluğu artar. Bir ürününüzü sattınız. Sistemi kuranlar, müşterinin hesabından sizin hesabınıza bir tutar aktaracaklar.
Acaba gerçekten para mı kazandınız, yoksa karşılığı olmayan bir bonus veya aferin mi aldınız. Acaba yanıldığınızı her seferinde deneyerek mi öğrenmek istersiniz? Varlık devri olması için, o miktarın bir yerde tutulması ve işlem anında el değiştirmesi gerek. Mutlaka en az bir güvenilir taraf olmalı. Özetle, sanal alışverişler yoğunlaştıkça tefeciler ortadan kalkar, ama bankalar daha fazla önem kazanır.
“Herkes kartlarla alışveriş yapacak” diyorlar. Oysa kartların kullanım ömrünün son bulması da çok uzakta değil. Türkiye’de ilk kez Garanti Bankası’nın denediği çip uygulamasını gördünüz. Bir santimetre karelik yüzeyi olan her şey kart yerine kullanılabilir.
Bankadan kartınız olmasa bile, size gönderilen bir şifreyi girerek nakit para aktarımı da yapılmaya başlandı. (Bunun Türkiye’ye özgü bir yenilik olduğunu da söylemeliyim.)
Diğer yandan cep telefonlarını -mobil alışverişi- unutmayalım. Şifre ile onay mekanizması, telefonda da var. Her işlem için, telefonun menüsünden hangi bankadan ödeme yapacağınızı seçersiniz. Şifre ile onaylarsınız. Onay mesajınız çeşitli yollarla (örneğin bluetooth ile) yazarkasa-POS cihazına gider. Bankadan da doğrulanır. Malı alıp çıkarsınız. “Kart mı?… Eskiden amma hamallık yaparmışız…” deyiverirsiniz.
Fikri ürünler de pazarda yer almaya başlayacak. Onları da GSM telefonunuzu kullanıp satabileceksiniz. Karşılıklı doğrulamayı yapacak, sonra da kendi ürettiğiniz yazılımı cep telefonunuz ile alıcıya göndereceksiniz.
Özetle, gelecekte bankalar, internet ve telekom ile yakın çalışacak. Her insan hem üretici hem de tüketici olunca, her GSM cihazı ve her PC de aynı zamanda hem POS hem de kredi kartı gibi kullanılacak.
- Not: Bu soru ve yanıt, Teknokalem için yapılan röportajın bir parçasıdır. Tamamını okumak için tıklayın.
🙂
Etiketler: banka, GSM, kredi, kredi kartı, müşteri, nakit sıkıntısı, teknoloji
22 Nisan 2009
7:22 am
Ekmeğini yıllarca bu sektörden kazanmış biri olarak hoşunuza gitmeyecektir belki, bankaları işi kitabına uydurmuş modern tefeciler olarak görüyorum 🙂
Faydalı hizmetleri yokmu ? Elbette var ama şu çok faydalı kredi vb. hizmetleriyle uzak dursunlar.
Bknz : Son dönemde iş adamlarının yaşadıkları ve bankaların artan kar oranları.
“Bankaya 184 bin lira ödemem lazımdı, evimi sattım, ödemeye gittim 6 günde 192 bin lira olmuş, 8 bin lira sorma ver parası. Zaten en karlı 500 kuruluşa bakarsan bankalar hep en başta. Baksan 3000 personeli var, öbür tarafta sanayici 50 bin kişi çalıştırıyor, ikinci 500’e bile giremiyor” dedi ”
Devamı :
http://benbugunbunuogrendim.blogspot.com/2009/04/kriz.html
22 Nisan 2009
8:38 am
Türkiye’de özellikle online bankacılık ve kredi kartı işlemlerini inanılmaz başarısız kurgulayan bankalara artık sıcak bakmıyorum. Galiba en iyi bedava kredi kartı dağıtmayı becerebiliyorlar. Bir de Yapı Kredi’nin adios reklamı harika! Eğer bankalar dediğiniz gibi gelecekte internet ve telekomla yakından çalışacaksa, şimdiden felaket olan sistemlerini değiştirmeye başlasalar fena olmaz. Konusundan anlayan yöneticileri yönetimlere getirip, anlamayanlara yol vermeleri iyi bir başlangıç olabilir!
22 Nisan 2009
1:58 pm
Uğur Hocam, parmak izi konusunda ne diyorsunuz? Gelecek adına en sağlıklısı göz ve parmak diye düşünüyorum.
25 Nisan 2009
7:46 am
Parmak izi veya göz retinası, doğru kişi olduğunuzu gösterir. Alışverişi yaptığınızı ayrıca onaylamanız da gerekiyor. Yani, her önünden geçtiğinizde, göz retinanızdan tanıyıp sizdeki parayı (sanki satın almayı yapmış gibi) tırtıklamaması için, bir “onay mekanizması” daha eklenmeli.
Ödeme sistemi hem kişiyi, hem de alışverişi doğrulamak zorunda…
11 Mayıs 2009
6:35 am
[…] röportajlarda sorulanlara arada bir değineceğimi sss-1‘de belirtmiştim. (Başlıkta gördüğünüz SSS = “sıkça sorulan sorular” anlamına […]
22 Mayıs 2009
12:12 pm
Başka bir SSS = “sıkça sorulan sorular”