Personel’den Yeteneğe Yolculuk
Farkındasınız, son yazılarımda çoğunlukla bilişim devrimi nedeniyle değişenleri sorguluyorum. En çok da mesleğimde, yönetim bilimlerinde değişenlere odaklanıyorum.
Organizasyonun eskiden TEMEL sayılan unsurları da değişime uğradı. Bu sadece komuta tekliğinde de kalmadı.
😉
Bir devirler PERSONEL YÖNETİMİ departmanları vardı. Önce adları değişti. İNSAN KAYNAKLARI ismini aldı. Şimdi bu işin – eleman bulmaktan eğitim vermeye kadar – büyük kısmını dışarıya (outsourcing) yaptırıyorlar. İçin şirket içerisinde yapılan kısmı şekil değiştirdi. YETENEK YÖNETİMİ oldu. Ne de olsa artık şirketlerin amacı, insan sayısı ile ölçülmeyecek becerileri şirkette tutmak, ve yetenekli ve becerikli kişilerin sürdürülebilir katkısını sağlamak.
Teftiş kurulundaki değişimi anlatmıştım. Artık ne yapılması gerektiğini derinliğine bilen değil, ne yapılmaması gerektiğini bilen bir noktaya gittiler. Bazı kamu kurumlarında müfettişlere eski önemin verilmesi, sığ bilgiyle önemli kararlar veren elemanlar olmalarını sağlıyor. (Kamu kurumları bilişim dönemine geldiklerinde, bu da değişecek.)
Muhasebe departmanı şirketlerin en önemli bölümüydü. “Ne yaparsanız yapın, muhasebeciyle kapışmayın” derlerdi. Şimdi eski defter tutma muhasebesi de şirket dışına çıktı (outsourcing). Şirket içinde, belgeleri sıraya dizen birkaç eleman yetiyor. Onlar da paranın zaman değerini bilen, ama zamanın parasal değerini bilmeyen kişiler olarak kaldılar. Ötesini murakebe (audit) şirketleri hallediyor.
Çağrı merkezi işleri bile dışarıya yaptırılıyor. “Müşteri ile temas mutlaka markalı olmalıdır” denirken, hangi temasların markalı, hangilerinin standart olduğuna bakılıyor. Bankalar gibi yasa gereği bilgi paylaşamayan kurumlar bile, çağrı merkezlerini kendi ana binalarında değil, gelişmekte olan yerlerde konuşlandırıyor. (Şirket tüzel kişiliği dışına çıkaramazlarsa bile, fizikselolarak dışarıya atıyorlar.)
Dikkat ederseniz teftiş kurulunun, muhasebe departmanının, çağrı merkezinin değişiminde aynı baskın etmen söz konusu. Personel almaktan yetenek bulmaya giden yolculuk sadece kendi bölümünü değil diğer departmanları da değiştiriyor.
Personelin yaptığı iş dışarıya yaptırılır, ama yetenek outsource edilemez.
Yönetim bilimlerinde çok şey değişiyor. Okullar buna uyum sağlıyorlar mı?
😉
Etiketler: banka, çağrı merkezi, insan kaynağı, insan kaynakları, kriz yönetimi, muhasebe, mükemmel eleman, outsource, perakende bankacılık, sorgulama, Teftiş Kurulu, yetenek yönetimi, yönetim, yönetim bilimleri
19 Şubat 2013
10:11 am
Internet doğumlu olmak veya interneti kullanmak, sizi ne global vatandaş yapar, ne de bilişim dönemi insanı.
19 Şubat 2013
10:15 am
Muhasebe önem kaybediyor, İnsan Kaynakları kavramı değişiyor
19 Şubat 2013
12:14 pm
Kim bilir ileride üretim yapan firmalar bu dışa entegre sistemde hizmet sektörünün maaşlı çalışanı durumunda olabilir mi ?
20 Şubat 2013
6:50 am
Mithat AKTEL,
Bu dediğin “üretim yapan firmalar bu dışa entegre sistemde hizmet sektörünün maaşlı çalışanı durumu” başladı bile. Uluslararası markalar, dünyanın dört bir yanında ürettirip ve üzerine %500 – %600 fiyat koyup satıyorlar. TR’de üretilen ve 6 TL’ye satın aldıkları tişörtü, 40 – 50 lira ödeyip giyiyoruz.
10 Mayıs 2013
10:32 am
Bilişim döneminin getirdiği Batı’yı geçme fırsatını kaçırmayalım.
11 Haziran 2014
6:49 am
Sanayi döneminin birçok kavramı gibi, PAZARLAMA da yeniden tanımlanmalı
10 Mart 2015
6:27 pm
Tüm eğitim yazıları bir arada
16 Ekim 2015
7:56 am
Artık Personel Müdürlükleri de yok, İnsan Kaynakları da azalıyor. Şimdi Yetenek Yönetimi konuşuluyor.
1 Kasım 2015
7:30 pm
Unvanlar ve koltuklar değişiyor