27 Mart 2009 Cuma

Rakamları anla(t)mak

Eski iş yerlerimden birinde…

Bayideki mal stoku konusunda ayrıntılı bir proje yürütülüyor. Günün her anında, o bayide ne kadar mal olduğunu Genel Müdürlük’ten izleyeceğiz.

Ölçümün yapılabilmesi için deponun önce sıfırlanması gerek. Arkasından dolum yapılırken ölçülecek. Sonra her giren ve çıkan mal da ölçülerek an be an denetim sağlanacak. Hileli mal karıştırmayı engelleyeceğiz.

1000’e yakın bayie uygulanmış. 450 tanesinde tam başarı var. Geri kalanlarda ise çeşitli sıkıntılar. (Bazı ürünler az satıldığı için depo uzun süredir sıfırlanamamış. Bazı bayiler, hileli karışımlar eklemek için ayarları bozmuşlar, vb…)

Üst yönetime her ay raporluyorlar. Her ay, %50 başarı bile olmadığı için fırçayı yiyorlar.

Hazırlık toplantısına beni de çağırdılar. Perakende Genel Müdür Yardımcısı, Satış Müdürü, Proje Müdürü, IT Müdürü ve ben… Konu ile doğrudan ilgim yok. Sadece “ticari lisandan IT’ceye tercümanlıkta” başarılı olduğum için… 🙂

Yukarıda yazdıklarım yeniden anlatıldı. Sordum:

– Çok satılan ürünlerde ölçüm yüzdemiz kaç?
– Şu üründe %92; bu üründe %89; diğer üründe %94
– Bu üç ürün şirketin satışının yüzde kaçını oluşturuyor?
– Yüzde 90’dan fazlasını…
– Öyleyse bunu raporlayın.
– Nasıl?
– Yönetim Kurulu aslında gerçek gelirlerin ne kadarının tam denetim altında olduğunu öğrenmek ister. Gelirlerdeki payı yüzde 2 – 3 olan ürünlerde kontrol olsa ne olur, olmasa ne fark eder.
– Yalan söylemiş olmaz mıyız?
– Size raporları saklayın, yanlış bildirin demiyorum. Tam kontrol ettiğiniz ürünleri, şirkete katkı sırasına göre raporlayın diyorum. Tüm diğer rakamlar da yer alsın raporunuzda…

Başka çare bulamadıkları için önerimi kabul ettiler.  O ay Yönetim Kurulu’nda hiç fırça yemediler. Sadece “denetimi nasıl artırırsınız”, “sonrası için iş takviminiz nedir?” gibi sorular gelmiş. Arkadaşlar bana teşekkür ettiler.

Ücretli yaşayacak olanlar ilk fırsatta üst yönetim beklentisi ve bakış açısını öğrenmeli…

🙂

Etiketler: , , , , , , , , , ,

Kategori: bilişim, İş hayatı

“Rakamları anla(t)mak” yazısına şu ana kadar yorum yapılmamış

  1. Hocam merhaba, biz de bunu iç kontrol dersinde kadir dabbaloğlu hocamızdan ögrendik. Esasında firmalar için ERP süper bir sistem olduğunu falan. Esasında düzgün bir ERP sistemi kuruldugunda firmada ne kadar ürün oldugu an be an izlenebiliyor.Misal bir erp firmasında çalışan arkadaşım şu an çeşitl ifirmalara danışmanlık veriyor. Kendisi öyle söylüyor açıkçası. Ülker misal an be an takip edebiliyormuş emtialarını.

    Bu erp işinde esasında çok “ekmek” var ama daha orta boy işletmeler girişemedi bu işe.

  2. Kemal Saraçoğlu :
    1 Nisan 2009
    10:20 pm

    İşte bu güzel bir 80-20 kuralı örneği!!!

Yorum Yazın