Veri – Soru – Pazarlama
“Artık büyük veri değil büyük soru önemli” cümlesi üzerine Büyük Soru’nun ne olduğu konusunda [1] ve [2] yazı yayınladım.
Sosyal mecralarda [2]inci yazıya yapılan yorumlar üzerine, birkaç cümle daha söyleme hakkını kendimde buldum.
😉
Teknoloji kökenli birkaç arkadaş, “pazarlamacıların teknoloji konularında konuşmaması gerektiğini” savundu. Elimden geldiğince yanıldıklarını anlatmaya çalıştım.
Neyi hatırladım biliyor musunuz? 2010 – 2011’de
- Internet CRM’in kollarına koşuyor
- Web iki buçuk
- Web 2½
- Ajan, ajans, acente
- Sosyal Medya Quo Vadis
- Seçim Yapmak
- Çayıra Salamazsın
birçok yazıyla uyarmaya çalıştım.
“Web 2.0, bireyin kurumlardan güçlü olduğu son dönem. Beni pazarlama anlatarak sosyal mecraları kirletmekle suçlayan teknoloji kökenliler, bu dönemi sona erdirmek için var gücüyle çalışıyorlar. Sonunda kurumların işine yarayacak” diye her konuşmamda söyledim. ” “Üç satır kodlama bilmezsin, bu konularda ahkam kesme” diyen IT kökenliler sosyal mecralarda yazmadıklarını bırakmadılar.
Daha Cambridge Analytica‘nın adı duyulmamıştı.
- Eski bir Karadeniz fıkrasının son cümlesiylle yanıt vereyim. “Hani… N’oldu?“
Pazarlamacıları dışlamak, gerçeklerin görülmesini erteleyebiliyor.
😛
Şunu anlatmak istiyorum. Düşünülenin aksine, pazarlamacılar veri ve teknoloji konusunda konuşmalı. Elbette anlamalı ve konuşmalı.
“Şanslı şirketlerde teknolojiden anlayan Pazarlama Üst Yöneticileri veya pazarlamadan anlayan Teknoloji Üst Yöneticileri vardır. Akıllı şirketlerde ikisini ayırt etmek zorlaşır” cümlesini unutmayın.
Pazarlamacıların veriyi ve büyük veriyi bilmesi gerektiğini defalarca yazdım. Bazıları aşağıda…
- Pazarlamacılar Bigdata’yı Anlamak Zorunda
- Pazarlamacılar, Müşteriler ve Big Data
- Pazarlama ve Big Data – 2
- Big Data yeni bir şey mi?
- Big Data’dan korkmayın
- Big Data Üzerine
Demek istediğim şu: Pazarlama ile teknoloji, iç müşteri kavramıyla değil, ekip arkadaşı kavramıyla çalışmazsa her ikisi de gerçeklerden kopuk oluyor. Pazarlama “mümkün olmayanı” istiyor; Teknoloji “müşteriyi düşünmeyen çözüm” öneriyor.
İç müşteri kavramı siloları yükseltiyor. Sadece IT değil, müşteri odaklılık yolunda Operasyon ve Hukuk gibi departmanlarla da mücadele ediliyor.
🙁
Gelişmelerden, verilerden, modellemelerden, iletişim teknolojilerinden uzak pazarlamacılar varsa, suçun hepsi değil ama çoğu pazarlamacılarla birlikte çalışmayı tercih etmeyen teknoloji insanlarının.
.
Etiketler: big data, iç müşteri, kişiselleştirme, müşteri odaklılık, pazarlama, silo, süreç yönetimi, teknoloji