29 Eylül 2017 Cuma

Kaçıncı Sanayi Dönemi

Birkaç gün önce, Facebook sayesinde şu haberi gördüm. “Apple, yeni ürün çıkarınca, eskilerini yavaşlatıyor

Harvard öğrencisi Laura Trucco, her yeni model çıktığında Google’da “iPhone yavaşlaması” arayanların zirve yaptığını,  ancak Samsung ve diğer telefonlarda bunun geçerli olmadığını göstermiş. Bundan yola çıkarak, “her yeni model çıktığında, iPhone’un eski modelleri yavaşlattığını” söylemiş.

2

Diğer marka telefonlarda benzer durumun oluşmaması, yani yeni model çıktığında “telefon yavaşlaması” diye araştırma yapılmaması da dikkat edilecek bir konu. Rakiplerin telefonlarını kullananlar,  “telefon yavaşlaması” diye araştırma yapma ihtiyacı niye hissetmiyorlar? İlginç.

3

Bu haberi yorumlayan Atilla Büyükurvay ise şöyle diyor: Daha ziyade; “Harvard’lı bir öğrencinin yaptığı Google trends araştırması, yeni model çıkarken insanların iPhone’larının yavaşladığından şüphelendiğini gösteriyor.”.

Şahsen, “ateş olmayan yerden duman çıkmaz” diye düşünüyorum.

😉

Açıkçası benzer araştırmayı yapmamakla birlikte, ben de (diğer marka telefonlar için de geçerli olmak üzere), yeni telefon almaya özendirmek için benzer uygulamaların hayata geçirildiğini düşünüyorum.

Telefonun 2 yılı dolduktan hemen sonra pillerin hızlı bitmesi, oldukça geç şarj edilmesi, pillere ilişkin çözüm olmaması gibi uyanıklıkların hemen tüm taşınabilir telefon üreticileri için geçerli olduğunu düşünüyorum.

Özellikle Apple’ın tasarım adı altında, her yeni model için farklı uzantılar üretmesinin Bilişim Dönemi’ne yakışmadığını, Sanayi Dönemi’nde kaldığını söylemiştim. Şimdi de uyanıklık dönemi mi acaba?

😉

EKLEME – 1 Ekim 2017

Facebook’da yorum yapan Kerem Kaynar bir yazıyı okumamızı önerdi

Bu yazıda

iPhone güncellemeleri çoğunlukla yeni model çıktığı sırada yapılıyor. Bu nedenle yavaşlama aramaları artıyor.

Apple hem telefonun, hem de yazılımın sahibi. Samsung ise (diğer Android üreticileri gibi) donanıma sahip ama yazılıma değil. Bu nedenle güncellemeler için birçok işlem gerekiyor. Eş zamanlı yapılmıyor

diye anlatıyor ve yazıdaki karşılaştırmanın anlamlı olmadığını söylüyor.

🙂

Eldeki kısıtlı olanaklarla (yazının aslı elimizde olmadığı için) grafikler üzerinden bu gerekçenin doğruluğunun anlaşılıp anlaşılmadığını sınamaya çalıştım.

  • Yukarıdaki (en yüksek arama rakamı 100 alınarak hazırlanan ve iki arama yoğunluğunu karşılaştıran) ikinci grafiğe yeniden bakınca, “Samsung yavaşlama” aramalarının sürekli arttığını, ancak “iPhone yavaşmala” aramalarının lansman sonrasında epey düştüğünü görebiliyoruz.

Bu da Kerem Kaynar’ın önerdiği yazıyı doğruluyor.

Bunun haricinde, yazı Apple ve iPhone övgüleriyle dolu olduğu için onun da bilimsel olduğunu söylemk güç.

😉

Yukarıda referans aldığım yazının pek bilimsel olmayıp iPhone karşıtı yaklaşımı olduğunu kabul etmeliyim.

Yine de, her iki markanın da “Bilişim Dönemi müşteri davranışı” konusunda yetersiz olduğuna dair fikrim değişmedi. Sadece “biri diğerinden daha kötü” diyemem.

😮

EKLEME – 2 Ekim 2017

Twitter yorumcularından Can Yücel @cnyclThe Lightbulb Conspiracy mevcut durumu o kadar iyi anlatıyor ki, muhakkak izlenmeli.” diye yazmış.

109 yıldan beri hiç söndürülmeden yanan bir ampulden bahsedilen videoda, ürünlerin “planlanmış erken ömür” ile üretildiğini vurguluyor. Yani aslında çok daha uzun ömürlü ürünler piyasaya sürülebilir. Firmalar, gelirlerini arttırmak için özellikle kısa ömürlü üretiyorlar.

Videoyu Youtube’dan izleyebilirsiniz. 50’inci dakikada, Apple’dan da bahsediliyor. Pillerin ömrünü bilerek kısa tuttukları konusunda dava açılmış. Apple anlaşmaya varmayı kabul etmiş ve süreyi uzatmış.

😮

Etiketler: , , , , ,

Kategori: bilişim, İş hayatı, pazarlama

“Kaçıncı Sanayi Dönemi” yazısına şu ana kadar 4 yorum yapılmış:

  1. Facebook yorumları
    .
    Erinc Asicioglu
    İhtiyaçlar arasındaki farkılık mesafeleri kısaldı, İnternet hızı içerikler, ve Fotoğraf eskiden yavaş tüketiliyordu , şimdi ise saniyeler içinde tüketiyoruz ve fotoğraflarda belirli bir netlik kalitesine ulaşıldı.
    Şimdi asıl farklılığı oluşturdukları bilgi deposundan fayda üretmeleri gerekli. Çakallıkları gereksiz marka güvenini zedeliyor. 4 Yıldır Sony Z2 mi ilk günkü gibi kullanıp, aynı verimi alıyorum, ilk günkü sorunum da aynı , memnuniyetim de.
    .
    Fatmanur Erdogan
    Cok enteresan ve ancak Atilla’nin da yorumu dogru
    .
    Kerem Kaynar
    Hocam, şurda çok güzel ve detaylı bir açıklaması var: https://www.imore.com/iphone-slow-explained-truth-about-ios-updates
    .
    Atilla Büyükurvay
    Bu arada not düşmek isterim; başlık “Harvard study proves Apple slows down old iPhones to sell millions of new models” şeklinde idi. Tabii içerikte ne bir proof ne de Harvard araştırmasına ulaşmak mümkün. Başlıktaki clickbait’e karşı bir uyarı olarak yazmıştım o cümleyi
    🙂
    .

  2. Bir Linkedin yorumu
    .
    Fehim Cansabuncu
    10 gündür beni “gelse de, yenisini alsak” durumuna getirdiler. Dün nerdeyse fırlatıp kırılacak pozisyona getiren büyük kasılmayı yaşadık. Artçıları devam ediyor.
    .

  3. Uğur Özmen :
    1 Ekim 2017
    7:27 pm

    Twitter yorumu
    .
    Can Yücel‏ @cnycl
    The Lightbulb Conspiracy mevcut durumu o kadar iyi anlatıyor ki, muhakkak izlenmeli.
    https://www.youtube.com/watch?v=ZKLip7Q_Y0s

  4. aslında bu konuda hem haklılık payı var hemde haksılık:)
    neden mi? eskiden aldığınız bir üründe en son güncelleme olmazdı. dolayısıyla o cihaz o işletim sistemi ile yaşar ve ölürdü. Şimdi aynı seçenek var, güncellemezseniz. Dolayısıyla bu açıdan bir yavaşlama yok hocam.
    Tabii apple insanların güncelleyeceğini, cihazların yavaşlayacağını ve yeni cihaz almayı arzulayacağını bilerek güncelleme yapıyor orası muhakkak. Tuzak olarak görürsek girmek tüketiciye bırakılmış ama tüketiciyi biliyoruz ki güzel yönlendirilebiliyor.

Yorum Yazın