2 Mart 2021 Salı

Multi – Omni Kanal konusu

Bir yazılım şirketinin  “omni-kanal strateji rehberi” türünden yayınıyla karşılaştım. Yazılım şirketlerinin kendilerini öven yayınlarını biliyorum. Ne var ki, belki eğitimlerimde kullanabileceğim birkaç güzel cümle, iyi açıklanmış birkaç kavram, bir konuyu anlamayı kolaylaştıran şekil veya resim bulurum diye mutlaka gözden geçiriyorum. İyi bir içerik görürsem, “reklam kısımlarını dikkate almayın, geri kalanı yararlı” diyerek paylaşıyorum.

Okuduğum e-bültende şöyle yazıyordu:

Çok kanallı müşteri etkileşimi, telefon, e-posta ve canlı sohbet gibi birden çok, ama her biri kendi platformunda yönetilen kanallarla müşterilerle etkileşimde bulunan şirketleri ifade eder.
Omnichannel müşteri etkileşimi, birden çok kanalı kaynaştırır ve hepsini tek bir birleşik konsoldan yönetir. Bu daha bütünleşik yaklaşım, hem müşteri hem de temsilci için cihazlar ve temas noktaları arasında uyumlu ve kesintisiz bir deneyim sağlar.

Orijinali (daha güzel bir tercüme yaparsanız, değiştirelim):

Multichannel customer engagement refers to companies interacting with customers through multiple channels, such as phone, email, and live chat, with each channel managed in its own platform.
Omnichannel customer engagement blends multiple channels and manages them all from a single, unified console. This more integrated approach provides a cohesive and seamless experience for both the customer and the agent across devices and touchpoints.

Açıkçası, belki -kısmen- doğru ama oldukça eksik bir bakış açısı. Belgenin devamında “… diğer CRM yazılımları bunu beceremez…” gibi iddialı söylemler de var.

Öncelikle, müşteri temas noktalarını sadece “telefon, e-posta ve canlı sohbet” ile sınırlıyorsanız, bence omni kanal kavramını kesinlikle doğru anlamamışsınızdır. Bunlar, eskiden sadece çağrı merkezi bünyesinde olan ve artan teknoloji ile çeşitlenen birkaç iletişim noktası.

Oysa temas noktası dediğimizde… mağazalar, markanın satıldığı farklı e-pazaryerleri, kurumun kendi e-dükkanı, markaların sosyal mecralardaki sayfaları, varsa kiosklar (yukarıda Migros örneğindeki) gibi birçok temas ve etkileşim noktaları da var.

Gerçekten omni kanal olması, yani müşteri deneyiminin farklı temas noktaları arasında sürtünmesiz ve kesintisiz akması için yapılan çalışmalar şöyle:

Müşterinin marka ile deneyiminin kesintisiz ve sürtünmesiz olduğunu sağlıyorsanız (en azından bu yola çıkmışsanız) omni kanal konuşabiliriz. Yoksa, bir yazılımla sadece müşteri tekilleştirmesi yaparak omni kanal olunmaz. Zaten iletişimde tekilleştirmeyi yıllar önce yapmalıydınız.

😉

Bu yazıyı neden yazdım veya okuduğum bir yazıya tepkimi neden paylaşmak istedim?

CRM’in ilk yıllarında

  • Çağrı merkezi = CRM
  • E-posta pazarlaması = kampanya yönetimi
  • Bireysel, Ticari, Kurumsal bölümleri = segmentasyon
  • İndirim, taksit, puan = sadakat programı
  • Adı, soyadı, telefon numarası = veri tabanı
  • İleri satış teknikleri eğitimi = CRM eğitimi
  • CRM = yazılım

… zannedenler vardı. Yanlış bilgilenmenin nedeni çoğunlukla bir tek konuda hizmet sunan yazılım şirketlerinin CRM modasından yararlanma arzusuydu. Yıllardır bu yanlış algıları düzeltmeye çalışıyoruz.

Şimdi benzerini multi – omni kanal kavramlarında görüyoruz. Yine yazılım şirketleri, yine kullanıcıların bilgisizliği, yine yeni modanın kaldıraç etkisi…

Resim şuradan alıntıdır

.

Etiketler: , , , , , , , , ,

Kategori: CEM, dijital dönüşüm

“Multi – Omni Kanal konusu” yazısına şu ana kadar 2 yorum yapılmış:

  1. KINA DEMIREL Director-Migros Marketing Communications & Loyalty

    Crm nasıl sadece yazılım demek değilse farklı kanal yönetiminin de sadece mağaza veya telefon olmadığını bu işin esas duayeni sevgili Ugur Ozmen kaleminden lütfen okuyun
    .
    Ercan Güden MEA CVRM Sales Excelence Lead

    Müşteri deneyiminin kesintisiz ve sürtünmesiz bir şekilde, bir kanalda başlayıp, diğer bir kanalda devam edebildiği ve bir başkasında sonlanabildiği Omni yaklaşımını ne güzel örneklerle açıklamış hocam!
    .
    Metin Ögetürk Omnichannel, Gamification , Customer Experience

    Belki de omnichannel marketing, omnichannel communication gibi ayrıştırmak lazım. Satış ve hizmet vermek farklı konular.
    .
    Ugur Ozmen

    Katılmayabilirim değil mi?
    20 yıldan beri CRM eğitimlerinde bahsettiğimiz “iletişimde müşteri tekilliği” kavramını şimdi “omnichannel” diye sunmak… en azından bilmeyenleri kandırmaktır.
    Ayrıca omnichannel kavramı iletişim, satış, vb… değil müşteri deneyimine ilişkin bir kavram. Bunun içinde mağazadaki iletişim de var, dijital kanallardan satın almadan çıkmak da…
    İletişimin sadece “telefon, e-posta ve canlı sohbet” ile sınırlı tutulmasına bir şey söylemiyorum bile…
    .
    Tekrarlayacağım. 22 yıldan beri anlattığımız “müşteri tekilleştirilmesi” şimdi “omnichannel iletişim” olarak sunuluyor.
    Moda bir kavramın içinin boşaltılması bence.
    “Sadece tek bir kanaldan hizmet vererek müşteri deneyiminde başarılı olma” ihtimali sadece başka bir kanal yoksa geçerli olur bugünkü müşteri için. “Mağazada çok iyiyiz ama web sitemiz berbat” olursa, kısa sürede “başarılı deneyim” ortadan kalkıyor.

    Ercan Güden’in dediği gibi “Müşteri deneyiminin kesintisiz ve sürtünmesiz bir şekilde, bir kanalda başlayıp, diğer bir kanalda devam edebildiği ve bir başkasında sonlanabildiği Omni yaklaşımı”
    Bunun dışında başarılı deneyim olabilir ama OMNİ olmaz diyorum.

  2. Bahar Feriha ULUER, MBA Marketing and Key Account Lead at Customer Insight Innovations

    Müşteriyi odak noktanıza alıp, ihtiyaçları neler diye sorup hayata geçirdiğiniz her aksiyon aslında omni kanalın bir parçası aslında. Süreçler bir sonuç, müşteri memnuniyeti tüm çalışmaları ekseninde toplayan odak! Ugur Bey çok güzel özetlemiş
    .

Yorum Yazın