CRM pazarı büyümeye devam ediyor
Yakından izlediğim sitelerden biri mycustomer.com. 9 Temmuz 2008 tarihinde Stuart Lauchlan tarafından yazılan manşet haber/yorum şöyleydi. “Gartner ve AMR Araştırma’ya göre, CRM pazarı büyümeye devam ediyor”
Birçok ülkede, özellikle ABD’de ciddi ekonomik sıkıntılar var. Ama CRM donanım ve yazılım pazarı büyümeyi sürdürüyor. Bu yazıda yüzdelere ve milyon dolarlara girmeyeceğim. Merak ederseniz, kendiniz okursunuz
Burada değinmek istediğim konular şunlar.
Gartner’ın araştırma direktörü Sharon Mertz demiş ki:
- ABD (%53) ve Batı Avrupa (%32) yatırımlarda başı çekiyor. Ama büyüyen (Orta Doğu, Afrika, Doğu Avrupa) pazarlarda CRM yazılımları 2006’ya oranla %40’dan fazla büyüme göstermiş.
- “CRM satıcıları şirketlerin kendi müşterileri için optimum terübeyi yaratmasını sağlayacak ürün, hizmet ve sözleşmeler sunmaya odaklanmalı” (Bence, Sharon Mertz “CRM satıcıları da CRM yapsa iyi olacak” demek istemiş 🙂 )
- Öncelikler on-line topluluklar, işgücü optimizasyonu, analitik, çok kanallı kampanya yönetimi ve pazarlama kaynakları yönetimi. (“CRM kaynakların etkin kullanılmasıdır” demiştim ya… İşte ispatı…)
- Kurumlar, başarılı CRM stratejileri ile sosyal ağların gücünü proaktif olarak yönlendirmelerine yardımcı olacak teknoloji ve hizmetleri sağlayan satıcıları arıyorlar. (Diyorum ki, sosyal ağların gücünü, CRM sistemlerine aktaracak yazılımlar moda olacak. “Kim, kiminle ilişkide” sorusunun yanıtı, CRM sistemlerine aktarılacak. Sosyal ağ siteleri, kendileri ile entegre olmak isteyen büyük CRM satıcılarından epey para toplayacak. Yakında CRM’de iddialı bir şirketin (Oracle, SAP veya bir rakiplerinin) facebook’u satın aldığını veya facebook entegrasyonu araçlarını satmaya başladığını duyarız.)
AMR Araştırma da büyümeyi ilginç buluyor. “Dot com boom’dan beri en hızlı büyüme 2007’de gerçekleşti” diyor. AMR Research’ün Araştırma Direktörü Roy Bois diyor ki:
- Ekonomik koşullar ne olursa olsun, müşteri odaklılık ve müşteri tecrübesi yönetimi konusundaki evrensel trend, müşteri yönetimi yatırımlarını ateşlemeye devam edecek.
- Bazı kategoriler, örneğin pazarlama analitiği, gelecekteki talep ve promosyon ve kampanyaların etkileri konusunda daha iyi görüş sağlayarak müşteri davranışının öngörülmesi, zorlayıcı ekonomilerde daha önemli olmaya başlıyor. (Bence: (1) Evet, gelişen ülkelerdeki rekabetçi ortam, daha etkin kaynak kullanımı gerektiriyor. (2) Buna rağmen, bu cümle “CRM eşittir analitik” anlamına gelmiyor. Dikkat, sadece analitik’e yönelenler “müşteri tecrübesi” kavramını atlayabiliyor)
- Eğer başarı oranları artmazsa ve sahip olma maliyetleri düşmezse, kurumlar CRM yatırımlarını anlamlı bulmayacak, özellikle bütçeler daralmaya başlayınca… (Benim yorumum: dot com boom’dan önce de CRM yatırımları başını alıp gitmişti. Sonra da %70’lere ulaşan başarısız çalışmalara şahit olduk. Tekrarlanıyor galiba… Satıcılar müşterilerini başarısızlığa sürüklüyorlar, gibi geliyor bana)
Yazının devamında birçok değerli bilgi ve öngörü de var. Benim tercüme hatalarımdan arınmış şekilde makalenin tamamını okumak isterseniz, buraya tıklayın.
Etiketler: AMR Research, CRM, donanım, dot com boom, Gartner, yazılım
Kategori: CRM
14 Temmuz 2008
8:36 am
Çok güzel bir bilgilendirme, bunun için öncelikle teşekkür ederim.
CRM’in işletmeler için olmazsa olmaz birşey kavram olduğu ortada.
Ülkemizde bu tarz yatırımlar ne düzeyde bilmiyorum ama CRM milyonlarca dolara yapılan reklam faaliyetlerinden çok daha etkili ve uzun dönemli bir olgu.
Bu yüzden reklam kampanyalarımız kısa dönemli olabilir ama CRM çalışmaları bir işletme ömrü boyunca yapılmalıdır diye düşünüyorum.
14 Temmuz 2008
12:27 pm
İlginizden ötürü ben teşekkür ederim.
Ülkemizde de CRM araçlarına ciddi yatırım yapılıyor. Ne var ki, araçları kullanmak için yeterli işgücüne de yatırım yapılması gerekiyor. Uluslararası bir seminerde dinlediğim konuşmacı “alt yapıya iki haneli milyon dolarlar yatırdık; eğitime de tek haneli milyon dolarlar…” demişti.
Eğer ülkemizde muhteşem CRM başarı öyküleri görmüyorsak, hatta aksine anlamsız SMS ve e-mesajlar ile bıktırılıyorsak, bunun nedeni eğitimsiz yönetimler ve çalışanlardır.
18 Ağustos 2009
6:36 am
[…] CRM yazılımlarını izlemeye çaba sarfediyorum. Geçen sene CRM pazarının büyüdüğü haberini yazmıştım. […]