5 Mayıs 2009 Salı

CRM'i anlamayan CRM şirketleri

Delikanlı daha 25 – 28 yaşlarında. Koyu renk takım elbise, kırmızı kravat ile çakı gibi… Saçları da jölelemiş. Gözünde matrix’vari gözlükler… Konuşurken sol el cebinde… Neredeyse dergiden fırlamış… Model gibi duruyor. Kartında “CRM Danışmanı” yazıyor. CRM yazılımı satan firmanın elemanı.

  • CRM= müşteri ilişkisi yönetimi…

Anadolu’nun bağrındaki girişimci ise danışman denildiğinde “Dede Korkut” ile “Akça Koca” arasında birini aklına getiriyor. Kendisine danışılacak kadar tecrübesi olmalı. Bu tecrübe de gökten inmiyor elbette.  Görüntü biraz eskimeli… Boş yere “sakalım yok ki beni dinlemiyorlar” diye bir deyim çıkmamış.  Saç – sakal (kıl) konusu değil, ama yıl konusu…  Yıllar geçirmeli o konuda…

Delikanlı yaştaki danışmanın varlığı bile girişimci için sakıncalı hareket… Faul yapılmış gibi hissediyor.

Müşterinin yaklaşımını, beklentisini, düşüncelerini bilmeden CRM ürünü satılır mı?

Bu danışman’a kim danışır?… Oysa KOBİ’lerin CRM çözümlerine ihtiyacı var. Hem de çoook…

🙁

Etiketler: , , , , ,

Kategori: CRM

“CRM'i anlamayan CRM şirketleri” yazısına şu ana kadar 10 yorum yapılmış:

  1. Şimdi.. CRM, PR, HR gibi iş kolları ve en geniş anlamı ile danışmanlıkların piyasaya bu havalı isimleri ile girmeleri, saç ağartacak kadar bir geçmişe dayanmıyor. İkinci olarak kendini yetiştirmiş bir genç, entellektüel açıdan çok daha taze bir kavrama ve çözüm üretme yeteneğine sahip. Üstelik kendini donattığı bilgiler de eskinin artık işe yaramayan bilgilerinden daha rafine. 28 yaş genç diyince durup düşündüm, bence çok verimli bir yaş. Belki siz 28 yaşında iken kendinizi yeterli görmüyordunuz, hiç böyle düşündünüz mü? İnsanlar artık danışmanlara yeni trendleri takip edemedikleri için başvuruyor, eskinin akılları için değil. Çünkü eskinin akılları zaten internette var.Umuyoruz ki yakında internet sayesinde üniversiteler de ortadan kalkacak ve kim ezberliyor, kim fikir üretiyor ortaya çıkacak:)

  2. tamamen katılıyorum doğru kişiler karşımıza çıkmıyor ya da zaten bir avuç olan danışman büyük firmalarla çalışıyor. kobilerde crm ihtiyaçlarını kendileri gidermeye çalışıyor ve tonlarca kez tökezliyor

  3. Sayın Nurdan Gencel,

    CRM, HR ve PR insanların uzmanlaşmasının gerçekten “etkin tecrübe” ile yıllar aldığı konulardır. Bana sorarsanız, daha farklı konuları seçebilirdiniz “yetkinlik düzeyin”ne 28 yaşında varmak konusunda…

    Elbette eğer CRM, HR ve PR deyince sadece yazılımı anlamıyorsak…

    Geniş bilgi için: http://friendfeed.com/ipekaralk/1af3bfcd/dikkat-nsan-kaynaklar

  4. Dediklerinizde haklı olabilirsiniz fakat facebook, microsoft gibi şirketleri kuran isimlerin kaç yaşında olduklarını da hatırlamakta yarar var. Tecrübe mutlaka yaş ile oluşur fakat akıl, zeka ve bilgi düzeyinin yaştan bağımsız olduğuna inanıyorum.

  5. Başar,
    Şu iki şeyi karıştırıyor olabilir misin? (1) Bir KOBİ’ye işini daha iyi yapmasına yardımcı olacak tavsiyede bulunmak ile (2) internet’te arama motoru yapmak…
    Sence bunlar aynı mı…
    Yaş konusunda verdiğin örnek yukarıdaki olay ile örtüşüyor mu?

  6. CRM yapamayan CRM firması örneği daha…

  7. İster CRM,  ister Sosyal mecralar olsun, isterse başka bir şey… Uzman sözcüğünü önemserim.

  8. Akıl yaşta değil baştadır demek istiyorum. Bir toy a bakıp tüm gençleri veya bir yaşça ileri fakat kendisine birşey katamamışa bakıp yaşlılar eski kafalıdır diye tamamını genellemememiz gerektiğini düşünmekteyim.

  9. Bu yazıyı okuyup da
    – “akıl yaşta değil baştadır”,
    – “facebook, microsoft gibi şirketleri kuran isimlerin kaç yaşında olduklarını da hatırlamakta yarar var”,
    – “eskinin akılları zaten internette var”
    diyen arkadaşların “yaş” takıntılarını ilgiyle izliyorum.
    Üstelik, yazıyı anlamadıklarını düşünüyorum.
    🙂
    Yukarıdaki yorumlara verdiğim yanıtları özetleyeyim.
    Öncelikle,
    – CRM, PR, HR… hepsi de yıllar içinde tecrübe ile ustalaşılan işler. Ne Türkiye’de ne de Dünya’da bunların 30 yaş altında ustaları yok. Yani yaş takıntısından yola çıkınca, hem yanlış hem de komik olunuyor.
    – Arama motoru veya internet sitesi yapmak ayrı şey, bir KOBİ’nin sorunlarını anlayabilmek ayrı birşey. Zaten KOBİ’yi anlasa, jöleli saçları ve Ray Ban gözlükleri ile oraya gitmez. KOBİ’ye kendini “Danışman” diye tanıtmaz. Daha unvan kompleksini yenememiş adamı KOBİ patronu neden dinlesin.
    – Akıl başta olsa da, bilgi ve tecrübe dediğimiz şey, zaman içinde edinilir. Bu nedenle bazı konuların uzmanları Türkiye’de ve Dünya’da 40 yaş üstünde… (Yaratıcı reklamcı olarak birilerinden bahsediliyor. Ama reklam ustalarının hepsi 40+ yaştalar.)
    – Ustalar gibi olmaya çaba sarfedenlerin de okuyacakları ve öğrenecekleri çok şey var. En azından insan ile muhatap olmanın (yazılı olmayan) kurallarını öğrenecekler.
    😉
    Yukarıda genelleme yok. Anlamayanlar için tekrarlayayım.
    – Şirket CRM’den anlasa, o çocuğu oraya danışman kartıyla göndermez. Siz o “danışman”larla tanıştınız mı bilmiyorum. Ama ben tanıştım. Sorunları anlamayı değil, dinlemeyi bile bilmiyorlar. Neden mi? Dinlemek de zamanla öğreniliyor da ondan.
    😉

  10. KOBİ müşteriler, diğer şirketlerden memnun değilmiş. “Bize geliyorlar, kendileri CRM’in ne olduğu bilmiyor, bana CRM satmaya kalkıyor” diye de şikayet ediyorlarmış.

Yorum Yazın