Kaynağında Arıtmak
Avrupa’da birçok şehirde, musluktan gelen suyu içebilirsiniz. Bazı şehirlerde otelde “İçme suyu yok mu?” diye sorduğunuz zaman yüzünüze garip bakarlar.
Bu şehirlerde her bina, her otel veya her konut kendisi su arıtma ile uğraşmaz. Daha suyun borulara verildiği kaynakta temizlenir, arıtılır ve sonra borularla dağıtıma sokulur. Vatandaşları bir endişe duymadan, bardaklarını musluk suyuyla doldurup içerler.
😉
Bence, müşteri odaklı veri ambarı da bu şekilde “kaynağında arıtarak” oluşturulmalıdır.
Aşağıdaki şekli, benden CRM eğitimi alan hemen herkes görmüştür.
Müşteri odaklı altyapı için, işletim (operasyonel) sistemleri dışında bir veri ambarı katmanı olmalıdır. Bu katman hızlı aksiyon almak ve gerekli tetikleme mekanizmalarını kurmak için kullanılır.
- Ben zaten yıllardır söylüyordum. Artık McKinsey de söylüyor. “Bu iki katman olmazsa, dijital dönüşümü yapamazsın” diyor.
Bugün geldiğimiz noktada, verileri Müşteri Odaklı Veri Ambarı’na aldıktan sonra anlamlandırma yapmak yerine, anında anlamlandırma yapılıyor.
Bu şekil artık şöyle oldu:
Anlamlandırmayı (tıpkı veri temizliği gibi) öne çekmek ve müşteri odaklı veri ambarı girişinde yapmak gerekiyor. Alarm – uyarı mekanizmaları ve teklif modelleri zaten hazırlanmış durumda. Böylece, müşteri bir işlem yapar yapmaz, işleme ve müşteriye uygun kişiselleştirilmiş teklif veya uyarı gönderiliyor.
Veri bilimciyi analistten ayıran nokta, bu aşamada ortaya çıkıyor. Başarı ölçüsü ise, işe yarayan teklifler ve uyarılar.
.
Etiketler: anlamlandırma, veri anlamlandırma, veri bilimi, veri tabanı, veri temizliği
Kategori: CEM, CRM, dijital dönüşüm
24 Nisan 2019
5:39 pm
Geçen hafta bankam beni aradı ve mobil bankacılık konusunda bilgi vermek istediklerini söyledi çağrı merkezi çalışanı. Zaten kullanıyorum dedim. O zaman e-posta adresinizi güncelleyelim dedi. Daha bu sabah e-posta aldım sizden dedim. Kampanyalar hakkında bilgi verelim dedi. Zaten e-posta ile veriyorsunuz dedim. Bu kadarı artık tacize giriyor bence.