18 Ağustos 2009 Salı

Gartner "CRM pazarı büyüyor"

CRM yazılımlarını izlemeye çaba sarfediyorum. Geçen sene CRM pazarının büyüdüğü haberini yazmıştım.

Uluslararası CRM yazılımı şirketi olan  Salesforce.com’un Türkiye’deki  iş ortağı Inspark Akıllı İş Çözümleri Ltd. Şti.’nin basın bülteni geldi.  Diyorlar ki:

“Dünyanın önde gelen araştırma şirketlerinden Gartner’ın “Dataquest Insight: CRM Software Market Share Analysis, Worldwide 2008″ raporuna göre 2008 yılında dünya çapındaki CRM harcamaları bir önceki yıla göre %12.5 artış göstererek 9.6 milyar dolara ulaştı.

Bir taraftan şirketlerin satış arttırma ve müşterilerini ellerinde tutabilme çabası diğer taraftan da web tabanlı (SaaS) CRM uygulamalarının yaygınlaşması CRM pazarını büyütmeye devam ediyor.

Toplam harcamalar içerisinde web tabanlı (SaaS) CRM çözümlerinin payı ise yine bir önceki yıla oranla %15’in üzerinde bir artış göstererek %20 olarak gerçekleşti.”

😛

Büyüme oranı azalsa da (%40’dan %12.5’e), Dünyanın krizde olduğu bir sırada CRM yatırımlarının arttığını duymak önemli. Bunlar içinde, web tabanlı CRM yazılımlarının daha fazla artması da dikkatle izlenmeli.

Bir toplantıda  Ali Haydar Ünsal ile bu konuyu konuşmuştuk. “Zamanla tüm CRM yazılımlarının web tabanlı olacağını” iddia ettim. “Bunları blogunuzda yazar mısınız” diye sormuştu Ali Haydar…

  • SaaS = web tabanlı demek değil. Ama web tabanlı yazılımlar SaaS diye adlandırılıyor.
  • Gartner’ı çok önemserim. “Dot com boom”u tahmin etmiş olan tek araştırma firmasıdır.

“Web tabanlı” konusunda fazlasını söyleyeyim. (“Tabanın üstü” desek daha doğru…)  CRM yazılımları sosyal mecralarda takibe de başladılar. Twitter’da markanızın adı geçince, anında haberiniz olması sağlanıyor. LinkedIn’de sizi izlemek istiyorlar.

Teknoloji el verdikçe, daha da ileriye gidecektir. Türkiye’deki web yazılım ustaları için büyük fırsatlar var. “Demedi” demeyin.

😀

Etiketler: , ,

Kategori: CRM

“Gartner "CRM pazarı büyüyor"” yazısına şu ana kadar yorum yapılmamış

  1. Herşey tamam da mevcut müşterileri modellemeyi de web üzerinden yapacak bir program geliştirirlerse işte o zaman CRM yazılımları tamamen web based olmuş diyeceğim. Yoksa bu tip programlar var mı?

  2. Yalçın,
    Ne demek istediğini tam olarak anlayamadım. Modelleme insan beyninin katkısını gerektiriyor. Onu da web üzerinden veri ambarına veya analitik yazılımlarına aktarabiliyorsun.
    Eğer, önceden belirlenmiş modelleri kullanacaksan, elbette web üzerinden yapabiliyorsun.

Yorum Yazın