Müşteriye fayda sağlamak
CRM yazılarım içinde yayınladığım Hangi veri gerekli yazısında
İhtiyaç → Bilgi → Malumat (info) → Veri
diye vurgulamıştım.
Sn. İbrahim Gökçen
Veri hikayeciliği yazısında zaten
Senaryo (Amaç) → İhtiyaç → Bilgi → Veri
diye detaylandırmıştım. Bu nedenle, şöyle yanıtladım.
Danışmanlık hizmeti sunduğum bir şerkette veri ambarı oluşturma workshop’ları yaparken “İhtiyacı saptamadan veri üzerinde durulursa “tuttuğu takım” veya “mesleği” hatta “ayakkabı numarası” bile öğrenilmek istenir. Oysa ihtiyaçtan yola çıkıldığında, sadece müşteri memnuniyetini, karlılığı, müşterinin sürdürülebilirliğini (yani yaşam boyu değerini) arttıracak bilgiler üzerinde durulur” diye anlatıyordum.
Bir katılımcı “ihtiyaçlar öyle, sizin şurada anlattığınız gibi çok sayıda değil. Sadece bir tane. O da para kazanmak” dedi.
🙁
Neyse ki aklıma İbrahim Gökçen’in tweet’i geldi.
“Öyleyse yol kesip soygun yapın. Beyaz kadın veya toz ticaretine girin. Bu sektörde işiniz ne?” diye yanıtladım. Aslında “ihtiyaç” ın tanımlanması gerektiği ortaya çıkıyordu.
Sonraki bir saat boyunca, bulundukları (hangi sektör olursa olsun) iş kolunda yaşamak ve süreklilik sağlamak için müşteriye bir değer / fayda üretmeleri gerektiğini, bu nedenle ihtiyaçları tanımlarken “sürdürülebilir büyüme için yapılabilecekleri“, bunun da ancak müşteriden geleceğini tartıştık.
İtiraf edeyim, bu soru gelene kadar senaryo (amaç) kelimelerinin yetersiz olduğunu düşünememiştim. Sn İbrahim Gökçen’e [1] , [2] , [3] çok teşekkür ediyorum.
😉
Etiketler: analitik CRM, CRM, müşteri odaklılık, senaryo, veri, veri tabanı
Kategori: CRM, interaktivite, pazarlama
5 Aralık 2014
4:08 pm
Natali Yeşilbahar ile Vitringez.com’u konuştuk. Yukarıdaki yazıda vurguladığım ihtiyaçtan fikre yönelme aşamasını nasıl kurguladığını sordum.