Müşteriyi verilerden tanımak
Yorum farkı yazısında bahsetmiştim. Evli bir çiftin 1.5 yıllık alışveriş verilerini öğrencilere ödev olarak verdim. 2000 tane işlem.
CRM’de doğru müşteriye doğru zamanda, doğru teklifin yapılması diyoruz ya. Ödevin amacı da en uygun teklifin geliştirilmesi idi.
🙂
Etiketler: alışveriş, analitik, analitik CRM, başarı öyküsü, hedef, modelleme, sadakat kartı, teklif, veri, veri tabanı
Kategori: CRM
18 Mart 2011
8:21 am
Analitik düşünen duygusal zekası yüksek kişiler bu yorumları kolayca yapar sayın hocam 🙂
18 Mart 2011
10:13 am
ödevi okuyunca kafamda ozan ve gaye isimli bir çifti canlandırabiliyorum üç aşağı beş yukarı. özellikle gaye hanım’ın market alışverişi kamera kaydından izliyormuşcasına net.
sanırım bu da daha önceki yazıda bahsettiğiniz, kadınların alışveriş alışkanlıklarıyla daha çok iz bırakmaları ve ipucu vermeleri konusunu açıklıyor
bi yandan da firmaların benim alışveriş alışkanlıklarımı takiple hakkımda bu kadar bilgi sahibi olması rahatsız edici. Alışverişlerde genellikle nakit kullanmak daha mantıklı geldi bir an.
18 Mart 2011
10:44 am
bu verilerden ayrılık çıkar 🙂 gaye hanım ben marmaristeyken hani öğlen toplantıdaydın yemeğe çıktığını söylemedin derse cingar çıkar birde üstüne kimdi yanındaki 2 kişiymişsin derse bu iş ayrılığa kadar gider 🙂 bence siz fazla analiz yapmayın yada müşterilere söylemeyin yaptığınız analizleri :))))
18 Mart 2011
10:48 am
Değerlendirmeyi çok başarılı buldum, kıskandım 🙂
Bu incelemeler üzerinden, değerlendirmeyi yapan öğrencinizin arabası olmadığını düşündüm 🙂
Arabadan inmeden 100 tl yi pompacıya ödemesi tezi kendi kendini çürütüyor çünkü arabadan inmeden pompacıya ödeme yapıyor olsaydı, paro kartını okutması mümkün olamazdı…
100 tl lik yakıt harcamaları yakıt kampanyalarını optimize etmek için olabilir (3 kez 100 tl lik harcamaya X lira bonus,hediye gibi kampanyalar çok yoğundu, bu fırsatları kaçırmamak için alışveriş frekansını arrtırmış olabilir)
Buradan kampanyaları takip eden bir tüketici olduğunu söyleyebiliriz.
Bu vesile ile paylaşımlarınız için teşekkürlerimi sunmak isterim
18 Mart 2011
11:19 am
Beril,
Bir önceki yazıda http://ugurozmen.com/crm/yorum-farki dediğim gibi, hem analitik düşünen hem de duygusal zekası yüksek biri varsa, büyük ihtimalle kadındır.
18 Mart 2011
11:21 am
Ahmet,
Bu verileri zaten arkadaşlarım alıp bana verdiler. Öğrencilerin yorumlrını da onlara okuttum. Marmaris’e birlikte ve uçakla gittiklerini bildiğim için rahatça verdim. Aksi koşulda, haklısın. Veriler her şeyi söyler. Bunu başkalarının bilmesine gerek olmayabilir 😛
18 Mart 2011
11:25 am
Eray,
O kadar kusur bir öğrenci ödevinde bulunsun. Benden daha haşin hocalık yapmayın.
🙂
100 TL benzin alımını ben de sordum. Arkadaşım hatırladı. PARO kartın yanında kredi kartı ile ödeme yapıyormuş. Banka 3 kere 100 TL alışveriş yapana fazladan puan veriyormuş. Bu nedenle depo doldurmak yerine puan peşinde koşmuş. “Kampanya bittikten sonra yine eski tutarlara dönmüş olmam lazım” demişti.
Bu da ayrı bir yazı konusu. Kampanya yapınca, mevcut müşteride toplam tüketim aynı kalsa da birim tüketim azalabiliyor.
😉
19 Mart 2011
1:21 am
Yanlış anımsamıyorsam CRM’de ön koşul niyetti. Zengin verilere sahip 100lerce firma biliyorum. Ne kadar etkin kullanılıyor emin değilim. Sadece 2000 adet datadan istenince anlamlı sonuçlar çıkabiliyor. Yalnız yöntemde küçük bir fark gördüm. Müşteriye hangi ürünü teklif etmeliyizi araştırıyor. Ürün gamı sınırlı olan firmalar için yeterli olmayacaktır. Ama kardeş/partner firmalara satılabilecek önemli bir bilgi yarıtılmış olur. Migros müşterisine araba lastiği teklif etmek gibi.
Burada Gaye ve Ozan tanımlanıyor, potansiyel teklif hazırlanıyor. Hazır bir teklifi sunmak için (misal yeni bir ürün) verileri hangi tekniklerle süzmek gerekiyor? Kısaca yazınız tümevarım için güzel bir örnek. Peki tümdengelim nasıl olmalı?
Niyet için bir örnek: İkea’nın karlılığını ölçebilmek için uydudan mağaza otoparkları yıllarca gözlemleniyor. Otomobil yoğunluğu arttığı aylarda yatırım şirketleri karlılığın artacağını tahmin edip İkea hisselerine yatırım yapıyor. Sonuç pozitif. Niyet olduğu sürece işleyecek veri bulmak çok kolay.
19 Mart 2011
9:22 am
Engin,
Tümden gelim için http://smj.ph.com.tr/blog/2010/02/musteriodakliorganizasyonv/ ve http://smj.ph.com.tr/blog/2010/03/musteri-odakli-organizasyon-%E2%80%93-vi/ de işin mantığının nasıl olması gerektiğine dair yazı ve örnekler var.
😉
Zaten bu konuda bir ödev de verdim. Bakalım öğrenciler ne kadar detaylandıracak.
20 Mart 2011
7:10 pm
Yukarıda gördüğünüz analizi ben yaptım
🙂
Sevgili Hocam taktir ettiği ve buraya koymaya layık gördüğü için çok sevindim ve kendimle gurur duydum. Hocam sizinle hem ders yapmak hem sohbet etmek çok güzel, çok besleyici, her sohbetimizde farklı bir şey öğreniyorum. Bana kattığınız herşey için çok teşekkür ederim, keşke daha fazla vakit geçirebilsek sizden daha fazla beslenebilsem.
20 Mart 2011
7:37 pm
Eray Bey,
Arabam var, eğer sizin de varsa benzin almaya gittiğiniz zaman bilirsiniz pompacı size üyelik kartınız olup olmadığını sorar, örneğin benim hem paro hem de PO (petrol ofisi) kartım var ve ben sordukları zaman zaten arabada kolay ulaşılabilen bir yerde duran kartımı ve 100 TL’yi uzatıyorum, böylece araçtan inmeden nakit ödeyerek sadakat kartımı kullanmış oluyorum, Ozan Bey’in de böyle yapıyor olabileceğini kendimden yola çıkarak söylemiştim yani.
Hoş o kartta biriken puanın bir faydası var mı onu bilmiyorum.
22 Mart 2011
6:03 am
ne güzel.. TV’larda çeşitli konularda, bu kadar yüzeysel tartışmaları seyretmek zorunda kalan birisi için, bu ilginç yazıyı ve yorumları okumak, zeka yarışmasını izlemek beni mutlu etti.. Hocam zevkle izliyoruz çalışmalarınızı, Şule Hanima ve size sevgiler..
22 Mart 2011
7:59 pm
Uğur hoca, senin ögrencilerinin çok şanslı olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda epey zorladığın şüphesiz 🙂
bu arada recaptcha feci! Lütfen başka bir çözüm. Benim görüşüm kesinlikle konmaması yönünde.
22 Mart 2011
10:32 pm
Fatmanur,
Öğrencilerimi zorladığım doğru. Nasıl bir öğrenci istediğimi http://ugurozmen.com/crm/nasil-bir-ogrenci-2 de yazmıştım. O yazının yorumlarındaki bazı linklerde öğrencilerin benim hakkımdaki görüşleri de yer alıyor.
🙂
Recaptcha’ya gelince… Ben de sıkılıyorum. Birkaç tane spam yazılımı bana dadandı. Günde 40 – 50 arası spam almaya başladım. Akismet kurulu ama bu kadarı yine de fazla oldu. Spam sayısı, bu güne kadar olan yorum sayısını geçince kendimi zorunlu hissettim.