1 Şubat 2022 Salı

Büyük İstifa Dönemi

Her sene, bir-iki hafta önce kapadığımız dönem (önceki yılın son 5 haftası ve yeni yılın ilk 3 haftası) birçok bilgi kurumunun yılın en çok okunan yazılarını, eski yıla ait istatistikleri, önümüzdeki yıla ait trendleri ve benzeri çok sayıda geçmişe ait içgörüleri ve geleceğe ait öngörüleri yayınladıkları dönem.

Bu dönemde en çok dikkatimi çeken şey şu: makalelerin konusu çoğunlukla insan kaynaklarını temel alıyor. Pandeminin etkileri bitince iş dünyasının Büyük İstifa dönemi yaşayacağını iddia ediyor.

Bu sırada etrafımızda neler oluyor?” ve “Bizim iş dünyamız konuya nasıl bakıyor?” diye merak ediyorum. Bulabildiklerimi okuyorum.

🙁

Buralarda iş dünyası yetenek yönetimi kavramlarından habersiz. “Beğenmeyen gitsin, kapıda sıra var” demeye devam ediyor ama… Yıllardır ucuza kapattığı verimli işgücünün değerlenmesinden de şikayetçi. Kendilerindeki çelişkiyi görmemeleri de ayrıca ilginç. [11 sene içinde pek değişmemiş].

Yasal zorunluluk olarak asgari maaşı banka hesabı üzerinden veren ama sonra işçilerinden bizzat nakit olarak bir kısmını alan kurumlar olduğunu da sıkça duymaya başladım. 

Kendi emeğinin (özellikle de beyin gücünün) işe katkısını bilenler hak ettiklerini istiyor. Yanında çalışanlara insan gibi davranmayan, onları her şekilde sömürmeye çalışan, onların gelişmesi için hiç emek ve para harcamayan firma sahipleri ve yöneticiler ise kendilerinin onlarca yıl önceden kalmış bakış açısına uymadıkları için  “problemli, şımarık, tembel, kendini düşünen, kolay yoldan para kazanmak isteyen, saygısız” diye niteliyor.

Bana sorarsanız

anlaşılır.

😉

Linkedin’de “ayrılan çalışanı hoş bir şekilde uğurlamak” önerildiğinde HAYAL olduğunu iddia edenler daha çok. Oysa defalarca bu güzel uğurlamayı yaşadım. Bu kurumlardan biri, bir süre sonra beni geri çağırdı üstelik. Ayrılıkta iki tarafın da olumlu ayrılması, gerek kişiler gerekse kurumlar açısından “marka değeri” arttırır.

Yaklaşık 5 sene önce, ayrılanı işe geri almak konusunda yazı yayımlamıştım. Biliyor musunuz, eğer “kesinlikle geri almam” diyorsanız, yetenek yönetimi kavramını zerre kadar anlamamışsınızdır.

.

Ek malzeme:

  • Kara İK yazısı ve içindeki bağlantılar, görüşlerim konusunda daha ayrıntılı fikir verecektir.

😉

Etiketler: , , , , , , ,

Kategori: dijital dönüşüm

“Büyük İstifa Dönemi” yazısına şu ana kadar bir yorum yapılmış:

  1. Eren Çamlıkaya Product | Analytics | Data

    Türkiye’de özellikle teknoloji sektörü çalışanları için yeni bir konu olmadığı için çok konuşulmuyor, her zaman arz az talep ise çoktu ve sektör çalışanları doğal olarak çok akışkan. Teknoloji sektörü dışında ise böyle bir istifa akımı söz konusu değil çünkü arz çok ve talep ise çok az insanlar işlerine sarılıyorlar.
    *
    Ugur Ozmen

    Teknoloji büyük ağırlıkta ama sadece teknoloji sektörü değil. Diğer yorumda Cagan Caglar’ın dediği gibi “yükselen sektörler ve iş alanlarında çalışanlar” (e-ticaret, sağlık, iş geliştirme, satış, bütçe-kontrol, yetenek yönetimi, vb. konularında) aynı meslekte olduğunu söyleyenlerden daha ilerlemişlerse [talep edilenden daha fazlasını arz edebiliyorlarsa] onlar da rahatça iş buluyor. Dolayısıyla rahatça istifa ediyorlar.

    Genç arkadaşlarımdan biri “kurumdaki en iyiler rakiplere gitti, elimizde sadece hiçbir yere gidemeyenler kalıyor” diye şikayet ediyordu. Gidenlerin hiçbiri teknik eleman değil.

    Teknoloji kökenliler tüm dünyaya açık; diğerleri de Türkiye’deki “yetenek yönetimi” bilen kurumlara geçiyor. Merakla izleyeceğim önümüzdeki birkaç seneyi.
    *
    Cagan Caglar Digital Strategy & Content Expert | Integrated Marketer |Influencer Marketing |Social Media|FMCG, Media, Agency

    Enterasan dönemlerden geçiyoruz. Yükselen sektörler ve iş alanlarında çalışanların, kendilerini bu alanlarda dönüştürenlerin işi çok kolay. Fırsatlar hem lokal, hem de global. Bu alanlarda eleman arayanların işi ise inanılmaz zor.
    Aidiyet kavramı çok az konuşulsa da kritik. Ama öyle “biz bir aileyiz” değil tabi. Performans bağlı ücretlendirme hatta kar ortaklığı kavramları olmazsa olmaz.
    2025’leri tahmin etmek bile zorken, 2030’lar sonrası iş piyasasının dönüşümünü tahmin bile edemiyorum.
    *

Yorum Yazın