Telif ve Kontrol
Telif üzerine düşünsel sorgulamalarımı yayınlamıştım. Devam ediyorum.
🙂
Telif hakları diye tutturulmasının bir nedeni de kolaya kaçılması. ROI (return on investment – yatırımın geri dönüş oranı) zaten kolaya kaçmanın, az bedel ödemenin ölçüsü. Değer kavramının değiştiğini bilmedikleri için, eskisi gibi kolay yoldan kazanç sağlamaya çalışıyorlar.
Artık üzerinizdeki pijamayı veya eşofmanı değiştirip gazeteye (veya kütüphaneye) gitmenize, oradan bir gün önce basılmış (eskimiş) haberi almanıza gerek yok. Üstelik tarafsız yayın da bulabilirsiniz.
Kitap konusunda çok ileride… Evden çıkmadan bir kitabı indirebiliyorsunuz. Üstelik daha da ucuza.
Telif konusuna bu noktada dikkatli bakmalıyız. Burada korunan kim? Sözde, yazarı korumak için telif hakları öne sürülüyor. Oysa yazara, satış bedelinin %20’si nadiren veriliyor. Yazar, kitabın olası satış bedelinin %40’ı kadar bir bedelle internete koyduğunda kâr ediyorsa, kaybedenler kimler.
Onlar aslında sadece para kazanmanın değil, denetlemenin de peşindeler. Onların izni olmadan, onlara şükran borcu olmadan, ağız kokularını çekmeden (rejisörün yatak odasına uğramadan) yazar / meşhur olunabiliyor.
Katlanamadıkları güçlerinin yok olması!
Kişisel sorgulama notlarım
Etiketler: blogger, gazete, sorgulama
Kategori: interaktivite
10 Şubat 2013
2:00 pm
2-3 gün önce r10 da “değerli tecrübelerim ışığında” yazdığım bir yazıyı, hemen başka siteler kopyalamış ve ne izin aldılar ne de sayfada kaynak göstermişler. Açıkcası böyle birşey daha önce başıma gelmedi yada ben yazıyı benden alanları farkedemedim. Bu olayın üzerine, sizin bu telif haklarıyla ilgili yazınızı, diğer sekmeyi açınca google reader’da karşımda gördüm ve açıkcası korktum. “Bu kadar da müşteri deneyimi fazla kardeşim” dedim. Şimdi bu izinsiz kopyacıyı google indexlerden sildiriyim mi? yoksa mahkemede tazminat yoluna mı gideyim? en kazançlı yol hangisi sizce ? yoksa artık yazı yazmasam benim açımdan en kazançlısı mı olur ? 🙂
12 Şubat 2013
9:40 am
Adem Bey,
Geçiminizi yazı yazarak mı kazanıyorsunuz?
Yoksa hasbalkader yazdığınız yazıdan para mı kazanmak istiyorsunuz?
Yaşar Kemal gibi bir yazarın korsana teslim olduğu, Orhan Pamuk gibi bir yazarın kitabı çıkmadan korsan yayıncılarla ve devlet ile en azından 2-3 ay korsanı çıkmasın diye pazarlığa girdiğinin dile getirildiği bir ülkede bence çok şansınız yok.
Ben olsam kendi blog ya da sitemde bundan bahseder, sürekli kopyalayan şirketi aşife eder, üşenmezsem de yasal yollara sırf rahatsız etmek için başvurur ama bundan parasal doğrudan bir katkı edinemeyeceğimi de bilirdim. Her ne ise o “değerli tecrübeleriniz”, onları satma yoluna gitmeniz en doğrusu.