27 Ağustos 2018 Pazartesi

ATM Ücretleri

Mehmet Kara @mehmetkaraeu Twitter’dan bir mesaj göndermiş.

Uzun uzadıya araştırmadım ama… Google’dan yaptığım kısa araştırmaya göre sadece Garanti Bankası değil, diğer bankaların bölgede ATM’i yok gördüğüm kadarıyla. Garanti Bankası muhtemelen yılın sadece birkaç ayı işlem yapılacak bir yere ATM koymak istememiştir. Ziraat Bankası ve Denizbank ise tarım konusunda en önde gelen iki banka oldukları için, o bölgeye ATM koymuşlardır. [Bunlar benim varsayımlarım]

Bir yere ATM koymak söz konusu olduğunda birçok değişkeni düşünmek gerekir. En azından

  • O bölgedeki kullanım sayısı (Bölgedeki sabit müşteri sayısı, bölgede yapılan işlem sayısı, vb.)
  • O bölgeye ATM yerleştirmenin maliyeti
  • O bölgedeki ATM’i sürekli işler vaziyette tutmanın maliyeti

Bu açıdan baktığımız zaman, bir ticari kuruluş olan bankaların her yere ATM koymak istememelerini anlayabiliriz.

😉

Gelelim başka banka ATM’inden yapılan işlemlerin ücretlerine. “100 adım yürüse bir diğer ATM’den işlem yapabilirdi” ile “Müşterinin başka çaresi yok ki” arasında adil bir çözüm düşünmeliyiz. Yıllar önce buna göre bir model önermiştim. Öyküsü şurada.

🙂

Bu modeli ATM’lere uyarlarsak…

Müşteriler açısından: Bir bölgede bankaların ATM sayısı ne kadar az ise, başka banka ATM’i kullanan müşteriye o kadar az işlem ücretinin yansıtılması gerektiği düşüncesindeyim.

Kendi bankanızın ATM’lerinin çok sık olduğu yerlerde (örneğin büyük şehirlerin merkezlerinde) başka banka ATM’lerinden yapılan işlemlerde daha yüksek ücret alınması; hiç ATM’inizin olmadığı yerlerde diğer bankaların ATM’lerinden yapılan işlemlerden daha az komisyon kesilmesi “başka çare yok” açısından adil olur.

Bankalar açısından: Bir bölgede ATM’i olmayan bankanın diğer bankaya ödeyeceği ücret ise bunun tam tersi şekilde çalışmalı. Bir bölgede çok ATM varsa, diğer banka işlemi yapan için bankanın alacağı ücret daha az olmalı. Senin bankana değil, diğerine de gidebilir. O bölgede 8 bankanın ATM’i varsa ve 4 bankanın ATM’i yoksa, bu 8 bankanın aralarındaki ücretlendirme ve diğer 4 bankanın ücretlendirmesi farklı çalışmalı.

Yani, siz (banka olarak) oraya bir ATM koymak yerine, adil bir ücreti ATM sahibi bankaya ödersiniz. (Bankanın ölçütü oraya ATM koymamnın getirdiği maliyet avantajıdır.) Ama bunu, başka çaresi olmayan müşterinizden çıkarmazsınız.

😉

İlk bakışta karmaşık göründüğünün farkındayım. Şöyle özetleyebilirim.

  • Müşterinin yakınında bir ATM’iniz varken, başka banka ATM’i kullanmakta ısrar ediyorsa, bedelini ödesin.
  • Ama müşterinin başka çaresi yoksa, onu cezalandırmayın. Oraya ATM koymamak, sizin yatırım kararınız.

🙂

Etiketler: , , ,

Kategori: CEM, İş hayatı

“ATM Ücretleri” yazısına şu ana kadar bir yorum yapılmış:

  1. Twitter yorumları
    .
    Mehmet Kara
    Gayet makul bir çözüm. Kişi keyiften başka ATM kullanıyorsa; al istediğin kadar, ama mesafe gibi zorunluluklar varsa; daha az al. Elinize sağlık. Ama dinlerler mi, dinlemezler. Onlar için; “kaybedecekleri bir müşteri” daha fazlası değil. @garanti @GarantiyeSor

    .
    ichliebepogaca @ichliebepogaca
    Keşke oturup hepsi tek bir şirket kursa Atm AŞ diye, hem çok verimli olur hem de genel Atm kirliliği ortadan kalksa.
    .
    Ugur Ozmen
    Buna katılmayabilir miyim? Rekabet olmayınca, kamu kurumlarının yaptığı gibi olur. Bakınız Parkinson Yasası http://ugurozmen.com/yasamin-icinden/parkinson-yasasi … “Örgütler boş zamanlarını doldurmak için büyür”
    .
    ichliebepogaca @ichliebepogaca
    Uğur Bey siz nasıl diyorsanız öyledir 😀 Bu arada 5 kamu bankası ortak atm uygulamasına geçti, ücretsiz olarak birbirlerinin atmlerini kullanabiliyorlar.
    .
    Ugur Ozmen
    Onlar aslında 3 kamu bankası ve onların kardeş kuruluşları.
    http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/5-banka-anlasmaya-vardi-15-bin-atmde-ucretsiz-islem-donemi-40887551
    Birbirine rakip kuruluşlar ortaklık yapınca görelim.
    .

Yorum Yazın