Başarısızlık Zirvesi
Bir dönem bazı şirketlerin girişimcilik potansiyeli yüksek gençleri anlamlı ücretler vererek işe aldıkları ve içlerindeki cevheri yok ettiği sıkça söyleniyordu. Girişimcilik pompalanmaya başladı. Birkaç başarı öyküsü binlerce kez yazıldı, anlatıldı, seminer ve konferanslarda dinlenildi.
Doğal uzantısı olarak “Kurumsal’da çalışma, girişimci ol” furyası başladı. Hayatında bir gün bile gerçek bir kurumda çalışmamış gençler kulaktan dolma safsataları paylaştı. (Paylaştı diyorum ama, bilmedikleri konuda onlarca yazı yayınladılar desem daha doğru olurdu.)
Bunlardan bazılarının yazılarına yorum yazdım. Aldığım tepkiler üzerine sitelerine bir kez daha bakmadıklarım var. Ama burada tekrar yazayım.
Kurumsal demek, yağ çekmek, torpil yapmak demek değildir. Yağcılık ve torpilin uzun vadeli olamayacağını biliyoruz. 100 – 120 – 150 yıllık şirketler yağcılıkla yürümeyeceğine göre, anlamadığınız (ve öğrenmeye çalışmadığınız) birçok unsur olabileceğini düşünmüyor musunuz? [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]
Sürdürülebilirlik bazı kuralların olmasını zorunlu kılıyor. Sizin girişiminiz yürümeye başlayınca kurumlaştırmayacak mısınız?
Öyküye geri döneyim… Herkesin girişimci potansiyeli olduğu söylenmeye başladı. Her genç adamın binlerce fikri vardı. O dönemin internet camiası toplantılarında önüne gelene fikirlerini anlatmak moda oldu. Sonra…
Eskinin eleman olgusu girişimci‘ye dönüştü. Çeşitli nedenlerle girişimci değil, iyi profesyonel olabilecek gençler, ardı arkasına bir işlere kalkışıyorlar ve üstü üste başarısız oluyorlardı.
Bu ortamlarda etkinlikler düzenleyen çok sayıda arkadaşla bizzat konuştum. “Başarısızlık öykülerini paylaşalım” dedim. Arkadaşlar nazik cümlelerle “Gençlerin moralini bozuyorsun, girişim yapmaktan korkar duruma getiriyorsun” demeye getirdiler. Sağ olsunlar.
Nihayet bir Başarısızlık Zirvesi yapılacağını duyunca heyecanlandım. Bugün, desteklediğimi göstermek için #basarisizlikzirvesi ne gittim.
Çok az kısmına katıldım. Sevdiğim bazı dostları gördüm. Birçok yazıya konu olabilecek notlar aldım.
🙂
Emeği geçen ve sponsor olup destekleyen herkesin eline, aklına sağlık.
Bir de… Dijital pazarlama ve iletişim camiasının da Başarısızlık Zirvesi yapacağı günleri bekliyorum.
😉
Etiketler: başarı öyküsü, başarısızlık, girişim, girişimci, webgirisim
Kategori: İş hayatı
29 Eylül 2012
7:12 pm
Zirve’den küçük bir ayrıntı bu linkte
11 Ekim 2012
6:30 pm
Başarısızlık Zirvesi devam yazılarından biri