Başkasının mesleğini bilmek
Boğaziçi Üniversitesi’nin yenilikçilik iş geliştirme girişim platformu olan HayalEt‘de bugün Osman Ata ATAÇ hocam konuşmacıydı.
Platformun yöneticisi Sn. Gamze ARTUN, hocayı tanıttıktan sonra, “Eskiden patron derlerdi, şimdi girişimci diyorlar . Siz ne diyorsunuz?” diyerek sözü verdi.
Osman hocam, işletmecilikte hemen herkesin kavramları ayrı şekilde tanımladığından başladı.
Tavsiyesiz tanım ilim olabilir, ama tanımsız tavsiye geçersizdir sözünü açıkladı. (Dikkat: malpractice’i geçersiz diye tercüme ettim.) Tanımlanmayan konuları tartışmanın anlamsızlığını vurguladı. Bu başlangıçın amacı önce tanımları anlatmak, sonra bu tanımlar üzerinde inşa ettiği paradigmayı sunmak idi.
Girişimci, yenilik ve yönetici için kendi tanımlarını aktardı. ( HayalEt ilgili sayfaları internete koyacak)
- Tanıyanlar bilir. Ben de kavramları tanımlamadan tartışmaktan hoşlanmam.
😉
Asıl anlatmak istediğim farklı. İşletmecilik mezunlarına sordu:
“Okulu bitirdiniz, bir firmaya Pazarlama Müdürü olarak girdiniz. Sabah işe gittiniz. Gazetenizi okudunuz, sabah kahvenizi içtiniz. Anne-babanızı, eşinizi, sevgilinizi arayıp hayır dualarını da aldınız. Sonra ne yaparsınız?” diye sordu.
Hemen yanıtlayan kimse çıkmadı. “Okulu bitiren ve ihtisasını yapmış bir doktorun ne yapacağını” sordu. Hemen herkes biliyordu.
“Hiç okumadığı başka bir mesleği bilip, kendi mesleğinde 4 yıl lisans + 2 yıl MBA okuyanların ne yapacağını bilmemesi” üzerine geliştirdiği tanımları anlattı.
🙂
Oturumdan sonra bir genç bana “Ne şanslıymışsınız. Böyle hocalardan ders almışsınız” dedi. Böylece benim payıma da bir gurur düşüverdi.
😀
Etiketler: işletmecilik, yönetim, yönetim bilimleri
Kategori: İş hayatı