Bürokrasi kullanımları
Bürokrasi diye eleştirdiğimiz [a] konuların çoğu amaçlara ulaşmak için geliştirilen araçların, amaç yerini almasından kaynaklanır.
😉
Örneğin:
Amaç trafiğin güvenli ve düzenli biçimde akmasını sağlamaktır. Bunu amaca ulaşmak için araçlardan biri de kurallara uymayanları cezalandırmaktır.
Kırmızı ışıkta geçilmesini, emniyet şeridinde gidilmesini, ters yola girilmesini engellemek için bir yerde gizlenip yapanı yakalamak mı trafiğin akışını güvenli ve düzenli yapar; yoksa bunların olabileceği yerde bulunup zaten kimsenin yanlış yapmamasını sağlamak mı?
Amaç trafiği düzenlemek değil de ceza kesmek olursa, ceza kesecek kişinin olmadığı yerde her türlü yanlışı yapmak mubah görülmeye başlanır.
Kırmızı ışıkta geçeni yakaladınız… Ama daha siz yakalamadan önce bir kazaya neden olursa, kendinizi haklı hisseder misiniz?
🙁
Diğer bir örnek de Bütçe çalışmalarıdır.
Bütçeler aslında planlama için bir araçtır. Olası hedeflere ulaşmak için nelerin, hangi maliyetlerle yapılacağını ve ne kadar kâr edileceğini belirlemeye yarar. Bu araç, amaca dönüşür. Senenin son 3 ayı boyunca gelecek yılın bütçesi hazırlanır. Yetersiz yöneticilerin sorumluluk üstlenmemek için yeni çıkan bir fırsatı “Bütçede yok” diye reddedebilirler. Bunu engellemek amacıyla, gereksiz zaman alan ve hayata geçirilmeyen senaryolar üretilir.
Üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.
🙂
Başka bir örnek de denetleme (teftiş)dir.
Denetlemenin amacı, işlerin önceden belirlenmiş hedeflere uygun gidip gitmediğini belirlemektir. İş yapma kuralları, aslında hedefe ulaşmayı kolaylaştırmak için saptanmıştır.
İlkokuldan beri, “müfettiş geliyor” denildiğinde ürkeriz. Müfettişin bizi değil, öğretmeni denetlediğini bilmeyiz. Bizi sınava çektiğini düşünürüz.
İş hayatımdaki 35 yıl boyunca, kurallara uyulup uyulmadığını denetleyen, bu yönde çok saçma şekilde (örneğin “imzayı sayfanın yanlış yerine attın” diyerek) cezalandıran çok müfettiş gördüm. Ama hedeflerin gerçekleşmesiyle ve gerçekçi risklerle ilgilenenlerin sayısı sadece birkaç taneydi.
🙂
Unvanlar da bu değişimin bir parçasıdır.
Mesleğin yerini unvanlar alıverir. Mesleğini sorarsın, unvanlarını söyleyerek yanıtlarlar: Genel Müdür Yardımcısı, Başhekim, Operasyon Müdürü, Tedarik Kanalları Uzmanı, Okul Müdürü, Kürsü Başkanı, Kreatif Direktör, Evrak Memuru…” olduklarını söylerler.
😛
Bu sorunların bir kısmı bürokrasiyle ilgili görünebilir. Aslında hepsi, yetersiz insanların yanlış yerde durmasıyla ilgilidir. Bürokrasi icat edilmeden önce de imparatorluklar yıkıldı, kurumlar perişan oldu.
Bürokrasiyi tartışma konusu yaparken, “hangi bürokrasi tanımı” diye sormamın nedeni de budur.
😉
Etiketler: bütçe, hedef, karlılık, meslek odaları, planlama, profesyonellik, Teftiş Kurulu, trafik, ünvan
Kategori: İş hayatı
6 Şubat 2015
6:49 pm
Trafik memurunun saklanarak ceza yazmasında insanlarda “her an bir yerden birisi çıkıp ceza yazabilir” fikri yatıyor, yatmıyorsa da yatmalı diye düşünerek gizili ceza yazılmasını mantıklı buluyorum.
16 Şubat 2015
5:14 pm
Görev aşkı, görev adamı, vb. bürokrasinin yarattığı ve methiyeler düzdüğü kişiler değil midir?
Amacımız işini doğru yapmak mı olmalı, doğru işi yapmak mı amaç olmalı?
Çok felsefi ve demagoji yapmış gibi oldum belki ama bunu kendine itiraf edince birçok sorunu birçırpıda geçebileceğimize inanıyorum.
25 Temmuz 2015
7:11 am
Araçlar ile amaçları karıştırmayın. Eğer gerçekten yeni oluşmuş fırsatlar varsa “Bütçede yok” diye geri çevirmeyin