10 Haziran 2009 Çarşamba

Büyümeye çalışırken

Büyü de gel çocuk… isimli yazıda, kendisi büyümeden unvanı büyüyen profesyonellerden söz etmiştim.

O yazının girişi şöyle:

  • “Yıllardır iyi giden şirketini tam büyütürken batan genç girişimciler için “insan kendi büyümeden işini büyütmemeli” derdi babam. … Gelirin tamamının kar olmadığını bilmeyen ve işletme sermayesini yönetemeyen genç girişimciler… gerek duyarsak tartışmaya açarız.”

Bugün, genç girişimcilerden söz edeceğim. Ama cümledeki kadar ayrıntılı değil.

😉

Büyürken batmamak için yapılacaklar listesini bin yerde okumuşsunuzdur. Okumadığınız onbinlerce yerde de yazılmıştır. Ama herkes bilinen hataları birbirinin peşi sıra yapmaktadır.

Ben en basit olanından başlayacağım. Her işiniz için ayrı kar-zarar hesaplayın.

Yazılım yapıyorsunuz… İnternet sitesi tasarlıyorsunuz… Birilerine internet sitesi ve blog konusunda destek veriyorsunuz. Bir de mümessillik mi aldınız. Hepsi aynı şirketin adı altında da olsa 4 ayrı iş yapıyorsunuz.

Her bir iş için, sadece adam maliyetlerini, müşteri ziyaretlerini ve gelirleri ayrı hesaplamaya bile başlasanız iyi bir adım atmış olursunuz.

Zamanla, diğer maliyetleri nasıl paylaştıracağınıza karar verirsiniz. Yeter ki her bir işiniz için ayrı kar-zarar analizi yapmaya başlayın. Ne kadar maliyet ile ne kadar verim elde ettiğinizi görün.

Hem kendinizin, hem de şirketinizin verimini artırırsınız.

😛

Etiketler: , , , , , , , , ,

Kategori: İş hayatı

“Büyümeye çalışırken” yazısına şu ana kadar 4 yorum yapılmış:

  1. Merhaba,
    Genel bir sorum olacaktı. 15 kere iş değiştirmişsiniz ya, bunu iş görüşmelerinde nasıl açıklayıp, karşınızdakini ikna ediyordunuz? İK’cıların genel yaklaşımı maalesef, “hmm demek çok iş değiştirmiş, buradan da sıkılır” demek, ya da işsizken iş arıyorsanız da şüphe üzerine kurulu.O yüzden gerçekten merak ediyoum cevabınızı. Teşekkürler şimdiden.

  2. Kendileri büyümeden işlerini  büyüttüklerini zannedenler konusunda bir yazı…

  3. Büyümeye çalışmanın devamı var.

  4. Dijital sektörde iş geliştiren şirketlerin birçoğunda, özellikle konvansiyonel medya tarafından dijital kayan şirketlerde, sundukları servisleri bütçelendirme konusunda sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Şirketlerin kurucu ekipleri genelde dijital hizmetleri kalem kalem tanımayıp bütçelendiremediğinden müşteri ekipleri tarafından gelişigüzel adam-saat hesapları yapılıyor, O yüzden karlı yapılar kurup yönetemiyorlar. Teknolojiyi bilen fakat gençler tarafından yönetilen şirketler de genelde müşteri taleplerini tartamıyor, öngöremiyor, o taraftan gol yiyorlar.

Yorum Yazın