“Düzeltilir” demiştim
6 – 7 sene önceydi.
Bir Webrazzi etkinliğinde (yine en ön sırada oturmuştum) anlı şanlı internet girişimcilerine, daha önce şirket veya portföy satın alma deneyimi olan biri olarak “Değerleme rakamları yatırımın geri dönüşünü sağlamazsa, bir süre sonra finansal kaynak bulamazlar” demiştim.
Dönemin en bilinen internet girişimcisi “Geleneksel ekonomi kurallarıyla internet girişimlerine bakmanın yanlış olduğunu” ve “Benim internet ekonomisini anlamadığımı” söylemişti.
O dönemde blogumda “Düzeltme Gelebilir” diye yazmıştım.
😉
Bir hafta içinde iki kapanmayı okuduk.
Önce Markafoni…
Ardından da Bukoli…
Webrazzi’den duyduğum kadarıyla Zomato da Türkiye’den çekilme sinyalleri veriyormuş.
😛
Biliyorsunuz, daha önceden de çok sayıda web girişim kapılarını kapatmıştı.
İş dünyasında bu dalgalanmaları çok doğal görüyorum. Belki de, internetin büyük abi’sinin dediği gibi “Ben internet ekonomisini anlamıyorum“. Ama şunu biliyorum ki, para veren karşılığını almak ister.
😉
Aklıma meşhur Temel fıkrası geliyor. Mezar taşına şöyle yazdırmış:
“Düzeliysun demiştinuz. Hani… N’oldu?“
😀
Etiketler: Bukoli, girişim, girişimci, iflas, Markafoni, melek yatırımcı, webgirisim, Webrazzi, yatırım
Kategori: İş hayatı
5 Haziran 2017
8:58 pm
Firmaların kapanmış olmasına üzülmekle beraber sizlerin her zaman okuyucularınıza hatırlattığınız iş modelleri ve ekonominin temellerinin ne kadar kesin ve acımasız olduğunu bir defa görmüş olduk.
Bukoli girişimine ayrıca üzüldüm. Desenize kargo çilemiz bitmedi devam edecek. Böylesine bir ihtiyaç pazarda beklerken hiçbir firmanın çözüm üretememesini anlamıyorum. İlk yapanın çok ciddi kazanç sağlayacağını düşünürdüm. Demekki ya yanıldım ya da Bukoli bu talebi karşılayacak bir model bulamadı…
9 Haziran 2017
10:51 pm
Facebook yorumları:
.
Erinc Asicioglu
Duyum değil hocam Zamato kapatıyor http://webrazzi.com/2017/05/23/zomato-turkiye/
.
Uğur Özmen
İki tane eski yazıyı hatırlatacağım:
1 http://ugurozmen.com/bil…/bilisim-donemi-ve-turk-girisimci
2 http://ugurozmen.com/is-hayati/girisimcinin-olcutu-2
.
Meriç Kara
Züheheheheheheh.
Birlikte gülelim mi abi?
Züheheheheheh.
.
Abi benim asıl ikna etmekte zorlandığım insanlar General Motors’un, cidden Tesla’dan daha değersiz olduğunu düşünen kitle.
Bu insanlara şirket değerlemesinin ne olup ne olmadığını nasıl anlatabiliriz?
.
Uğur Özmen
Anlatamayız.
“Discounted cash flow” anlatacaksın, o da anlayacak
🙁
.
Meriç Kara
En çok da “Eaağğbeaa Xrildernr’ı 1 milyar dolara almışlreararğ” diyen adama 1 milyar dolar nakit paranın ödenmediğini, öyle bir şeyin olmadığını anlatmaya çalışırken göbeğim çatlıyor :/
İndirgenmiş nakit akışını (Diğ si effff) nasıl anlatıcam. Sabrım yetmez.
.
Uğur Özmen
Dediğin gibi, işin içinde nakit para olmadığını sadece hisse devri olduğunu anlatmak çok zor.
AOL (American On Line) Time & Warner’ı Ekim 2001’de (dot-com-boom’dan önce) 164 milyar dolara (elbette hisse devri) satın almıştı. O zaman hisselerinin bir kısmıyla satın almıştı ama dot-com-boom’da o kadar değeri düştü ki…
😉
Geçen sene aynı Time & Warner 85 milyar dolara AT&T’ye gitti.
.
Sahi bu arada, Time & Warner’ın eski sahibi AOL n’oldu?
Hani iyisin demiştiniz?.
.
Meriç Kara
Abi ben bi A-OOW hatırlıyorum. Tam buraya gidiyor. Kopyaladım, yapıştırıyorum izninle.
(bilmeyenler için not: AOL, 1998’de Mirabilis’i, dolayısıyla ICQ’yu satın almış. Pazarı birden bire MSN Messenger’a kaptırmıştır.)
https://www.youtube.com/watch?v=y6pNoYZgWBs
.
Ercüment Büyükşener
3 yıl önce yazdığım bir yazı… http://www.ercument.org/2014/09/15/baslarken-kaybedenler-startdown-girisimciler/ …/ O zamanlar girişimcilik ekosistemini baltaladığımı söyleyenler bile olmuştu…
Şimdi olmayan ekosistemi kim baltalamış dönüp bir baksınlar…
.
Uğur Özmen
Teselli ödülü http://ugurozmen.com/bilisim/issiz-girisimciye-kredi
İşsiz Girişimciye Kredi
.
Aykut İbrişim
Çok ilginç. Bu gün havaalanında inip denizotobüsüne bindiğimde sürekli bukoli reklamları dönüyordu içeride. Hatta kendi kendime ” yahu şunu bir kullanmadın, ne de güzel geliyor kulağa” diyordum. Sanırım herkes böyle demiş ola ki kapanmışlar. Ama birileri haber et de boşuna reklam döndürmeseler iyiymiş.
Kapanışı yazınızdaki;
“Düzeliysun demiştinuz. Hani… N’oldu?“ diyen Temel’e yanıtı Nasreddin Hoca ile vermek uygun olmuş bu durumda.
Hoca yanıtlamış “Bizim eşek tam açlığa alışıyordu ki, nalları dikti!”
.
Tanjan Ozbilgi
Bu firmalar acaba makro ekonomi’nin sıkıntılarından dolayı mı dökülüyorlar, yoksa kendi beceriksizliklerinden mi ?
·
Uğur Özmen
Bence bazıları yurt dışına para çıkaramaması gibi nedenlerle kapanıyorlardır. Ama çoğunluğunun (aşağıda Ceren Altay‘a verdiğim yanıttaki gibi, risk analizini yanlış yaptıklarını düşünüyorum. Sosyal çevrede “vayyy beee” denilmesi için “ya girişimci, ya da yatırımcı olmak modası”nın sonucu (bence)
.
Tanjan Ozbilgi
Anlıyorum. Aslında üzücü bir durum… Turizm sektöründe benzer çıkışlar olduğunda bu kadar üzülmüyorum ama teknoloji firmaları
.
Çağlar Orhan
En güzel girişim, zamanında exit yapılandır.
.
Uğur Özmen
Yukarıda Ercüment Büyükşener’in dediği gibi, “zamanında exit” belki kapıdan çıkana iyi gelebilir. Ama bu olgular aslında ekosisteme büyük zarar verecek. Türk girişimcisi BALON’a güvense bile, uluslararası yatırımcı pek kuşkuyla yaklaşacak. Sonuçta ekosistem zarar görecek.
.
Buraya ekleyeyim http://ugurozmen.com/bilisim/kapiya-yakin-oturmak –
Kapıya yakın oturmak: Yemeği şöyle ağız tadıyla yiyemezler… Çoğunlukla da hesabı ödemek zorunda kalırlar.
.
Elbette, devamı da var. http://ugurozmen.com/bilisim/kapiya-yakin-oturmak-2
.
Çağlar Orhan
Hocam sağlıklı bir ekosistemde “exit” yapan emekli olmuyor. Büyük olasılıkla sistemin olanakları oranında yepyeni “startup”‘lar filizleniyor. Bu TR ekosistemi için geçerli mi tartışılır. Burada iç dinamikleri kaotik bir sistem var. Ama böyle olmayan ülkelerde genelde nar misali eve gelince binlercesi oluyor.
Google’dan Apple’dan, Yahoo’dan ayırılıp kendi startuplarıyla çok ciddi başarılara imza atan tonla ekip var. Ama her ne hikmetse bizde durumlar öyle devam etmiyor. Batan batıyor
Hatta o ekipler ilk startuplarından çıkış yapınca çok daha güzel projelere imza atıyorlar.
.
Bircan Hanci
Hocam merhaba. Bu yazınızdaki “http://ugurozmen.com/bilisim/duzeltme-gelebilir” bahsettiğiniz “şirket değeri modeli” ni bir yazınızda bizimle paylaşabilir misiniz acaba?
🙂
.
Ceren Altay
Her kapanan, yatırımından bir süre sonra vazgeçilen hatta yatırım yapılmayan internet girişimi Türkiye için bir hüsran.
Bazen şirketler at gözlükleriyle koşuyorlar, yapmaması gereken işlere bulaşıyorlar ya biz risk aldık ama cevabını verip, dört bir yandan gelen önerilere kendilerini kapıyorlar.
Belki de çok büyümek ya da çok büyüyeceğine inanmak ve riskleri hesaplamadan almak bu sonların nedeni.
.
Uğur Özmen
Sadece “yatırımcılardan para aldıkça büyüyebilen” bir iş modeli zaten “dipsiz kuyu” anlamına geliyor.
Son günlerde “ezber bozan” diye çıkmış web girişimleri izlediğimde, hemen hepsinin bu şekilde büyüdüğünü ve (maalesef) bunu bir büyüme biçimi zannettiğini gördüm.
Pek azı, bir eşikten sonra (büyümek için aldıkları bunca yatırımı) geri ödeyebilecek bir organik büyümeye ulaşabilir durumda.
Dediğiniz gibi “Yaa biz risk aldık” cümlesi, iş düşüncesi kavramları dışınca bir şey.
http://ugurozmen.com/yasam…/dinlediklerim-malcolm-gladwell yazısında (naklen) anlattığım gibi, operasyonel riskleri ölçmeden ve dikkate almadan iş yapmak, macera filan değil düpedüz kumardır.
.
Bu yatırımcılar ise, operasyonel riskleri hesaplamıyor; sosyal risk ise yok. Aksine, oynadıkları kumar sosyal camia tarafından beğeniliyor, destekleniyor. (Oysa yatırımcının tam tersinin yapması gerek)
.
Ozberk Olcer
E-Ticaret tarafında Türkiye’de konuşulacak çok fazla şey var. Ancak temel konu bütçe planları yapılırken müşteri değil trafik odaklı yaklaşım devam ediyor. Bu yaklaşım da çöp trafik getiren pazarlama kanallarını şişirirken; gerçek anlamda para getiren müşterilerin göz ardı edilmesine neden oluyor.
.