Dinlediklerim – Ahmet Bozer (3)
Coca Cola 2020 vizyonunu, şu anki ciroyu ikiye katlamak olarak belirlemiş.
Dünya’nın belirsizliği ve giderek artan krizler üzerine soru geldi. Ahmet Bozer “Deniz tutarsa teknede ne yapılır. Ufka bakılır. Krizde de dalga gelirse ufka bakacaksın.” diye yanıtladı. Dikkat edilirse yine “sürdürülebilirlik” ve “uzun vadeli hedeflere sadakat” öne çıkıyor.
“Krizde pazarlama harcamalarını kısmadık” dedi. (Krizde reklam’la ilgili soru sorulduğunda, ben de aynı yanıtı vermiştim: “Krizde reklam harcaması kısılabilir, ama pazarlama harcaması kısılmaz. Müşterine daha yakın olacaksın. Onun günlük hayatının içinde olmaya çaba sarfedeceksin” demiştim.)
Kriz dönemi önlemleri için şu unsurları vurguladı: Verimlilik (aynı işgücüyle daha fazla üretim) ve Kriz zamanı innovasyon. (2007 – 2008’de yerel tüketicilerin nabzını elinde tutan güzel ürünler çıkardık ve önemli dersler aldık)
Slogan biçiminde onlarca vizyon cümlesi görmüş biri olarak bu yaklaşımı çok beğendim. Bozer’e daha sonra senaryo planlaması ile ilgili sorular da yöneltildi. Yeni dünya trendlerini belirleyiciler diye şu noktaların üzerinde durdu:
- Enerji fiyatları ve ilgili unsurlar
- Artan gıda fiyatları
- Yükselen orta sınıf
- Şehirleşme (2007’de dünyada şehirli nüfusu %50’yi geçti. Çin’de 1o milyonun üzerinde nüfusu olan 25 şehir var.)
- Gelişmekte olan ülkeler şehirleşmeden daha fazla pay alıyor.
Coca Cola’nın 2020 vizyonu, bunları da dikkate alıyor.
Bir soruya yanıt olarak “Vizyon’un hangi zaman dilimi için olduğu önemli. Oraya gelince ulaşıp ulaşmadığımızı görmeliyiz.“ dedi. Bu cevaptan şunu anladım:
Vizyon cümlesi, uçuk, ulaşılmaz ama motive edici, dolduruş yapan bir cümle değil. Ulaşılması istenen ve hesap soruılacak bir vizyon. Kafadan atılmamış, yeni dünya trendleri de dikkate alınarak oluşturulmuş. Bu nedenle alt-başlıkları ve kilometre taşları da belirlenmiş. 2020’ye gelince değil, yolda giderken de bakılacak ve geride kalıp kalınmadığı saptanacak. Gerekirse hız artırılacak.
😀
Kendime de bazı dersler çıkardım. Hedefler ve olası kar-zarar senaryolarını her sene belirliyoruz. Sonra da olumsuz senaryo diye %15 – 20 eksiğini; olumlu senaryo diye de %15 – 20 fazlasını veriyoruz.
Bozer’in konuşması sayesinde bu artır – eksilt yönteminin ne kadar komik olduğunu farkettim. Olumsuz senaryo diyorsak, önce bu senaryonun unsurlarını ve kurallarını belirlemeliyiz. “Enerji fiyatları şu kadar olursa…” gibi bir değişken saptamalı ve bu durumda bizim gelir tablomuzun ne olacağına bakmalıyız.
Olumlu senaryolar da aynı şekilde, anlamlı unsurlara bağlanmalı. Ne olursa durumun iyileşeceği ve bu “iyi durum”da gelirin ne kadar artacağı, değişkenlerin etkisi ve duyarlık analizi ile birlikte verilmeli
😉
Ahmet Bozer’in konuşması sırasında aldığım notlar bitmedi.Devamı var.
🙂
Etiketler: Ahmet Bozer, Coca Cola, hedef, vizyon
Kategori: İş hayatı
3 Nisan 2011
7:20 pm
Kriz, bazı etmenleri değiştirir. Bazı segmentler etkilenir. Bir süre sonra, normallere kavuşulur elbette. Ama bu arada ne yapacağınız çok önem taşıyor. Hedefi kaybetmeden, krizi aşmak gerekir. Bu link’te
5 Nisan 2011
8:53 am
Coca Cola’nın Avrasya-Afrika Bölgesinden sorumlu olan Ahmet Bozer’in Bilgi Üniversitesi’ndeki konuşmasının devamı
3 Kasım 2011
6:36 pm
Ahmet Bozer’in Planlama konusunda anlattıklarını genişletip, daha “giriş” düzeyinden ele aldım.
1 – http://ugurozmen.com/is-hayati/planlama-101
2 – http://ugurozmen.com/is-hayati/planlama-102
15 Mayıs 2012
4:31 am
2020’de Coca Cola’nın şimdiki cirosunu ikiye katlamak için, CEO Muhtar Kent’in şirkete yerleştirmeye çalıştığı “yapıcı huzursuzluk” kültürü hakkında.
2 Ocak 2014
4:31 pm
Tüm Planlama yazıları bir arada