4 Ekim 2017 Çarşamba

Dönüşüm ve IT

Eğitimlerde veya projelerde Dijital Dönüşüm (DD) konuştuğumuzda, öncelikle şunu vurgularım: Önemli olan dijital değil dönüşümdür.

Dijital Dönüşüm dersini birlikte verdiğimiz Serhat Akkılıç’ın dediği gibi “… bireyin dijitalle imtihanını felsefi olarak yorumlayamayan hiç kimsenin ve hiç bir kurumun, gerek dijital dönüşüm gerekse herhangi bir değişim yönetimi konusunda başarı elde edemeyeceğini düşünüyorum. ”

😉

Gerek eğitimlerde, gerekse projelerde kullanmak için, DD kavramlarını sıralamaya karar verdim. Aslında kavramları yazmaktaki amacım, DD projelerim için hangi Yol Planının izlenmesi gerektiği konusunda taslak hazırlamaktı.

Meraklısına, CRM Yol Planı örneği şöyle

Benzer bir yol planı hazırlamadan önce bazı kavramları post-it’lere yazdım. Henüz tüm kavramları yazmamıştım.

Çalışma odamın dolabına (öncelik sırasını dikkate almadan, paralel kulvarları belirlemeden, zaman boyutunu ve ardışıklığı göz ardı ederek) arka arkaya yapıştırdım.

Ortaya şöyle bir görüntü çıktı:

Tekrarlıyorum, henüz yol planı aşamasına gelmiş değil.

Dikkat ettiyseniz, IT kavramları var ama azınlıkta.

🙂

Burada göründüğü gibi, dijital dönüşümün temeli, dijitale değil dönüşüme dayanıyor.

Günümüzde hangi iş kolunda olursak olalım, IT bizim ikiz kardeşimiz gibi. Onlarsız iş yapmak mümkün değil. Bununla birlikte, teknolojinin bir amaç değil araç olduğunu da unutmamak gerekir. İşleri daha iyi ve verimli yapmak ve/veya sürtünmesiz müşteri deneyimi yaratmak ve/veya çalışanların rahatını arttırmak ve/veya bir koyundan 3 post çıkarmak… gibi amaçlar doğrultusunda teknoloji kullanılır.

Dünyanın en teknolojik şirketlerinden biri olan Amazon’da, ihtiyaç anında konuşabilecek gerçek insana ulaşmak için harcanan zaman, Türkiye’deki bankaların %1’i oranındaysa (ve çağrı merkezlerine ulaştığımızda da hiçbir sorunumuzu çözemiyorsak) her şeyi teknoloji ile çözemeyeceğimizi anlamamız gerek.

😉

Bunları neden tekrar tekrar yazıyorum.

Son zamanlarda “IT ekibimize dijital dönüşüm eğitimi verir misiniz?” diye teklifler alıyorum. Cevap: EVET

Ne var ki daha önce iş birimlerine eğitim vermek gerektiğine inanıyorum. Siz değişimi anlamazsanız, dönüşüm konusunda yol planı belirlemezseniz, önceliklerinizi saptamazsanız, IT ekibinize ne amaçla ve nasıl bir talepte bulunacağınızı bilmezseniz… IT ekibi, gerekli eğitim aldıktan sonra başınızda boza pişirebilir.

İş birimleri, eğitimlerini doğru alırlarsa ve ödevlerini iyi yaparlarsa, IT de gerekli eğitimi zamanında alırsa, birlikte başarıya koşulur. Önce IT’den başlamak, arabayı atın önüne bağlamak gibi olur.

🙂

Etiketler: , , , , , , ,

Kategori: dijital dönüşüm, İş hayatı

“Dönüşüm ve IT” yazısına şu ana kadar 2 yorum yapılmış:

  1. Facebook yorumları:
    .
    Tanjan Ozbilgi
    Katılıyorum. Evet hep dış kabuğa bakılıyor içteki özü kaçırıyor. Felsefesi olmayan, sadece dış görüntüyü kurtarmak için yapılan çabalar başarısız
    .
    Mustafa Şinasi Erol
    “Beni / bizi dönüştür.” deyip kenara çekilen dönüştüğü şeye razı olmayı baştan kabul etmiştir. Sonuçlara itiraz hakkı yoktur.
    ·
    Pinar Demir
    Hocam zincirin en sonundan başlamasın linkindeki makalenizde kendimi okudum uyum konulu eğitime verdiğiniz tepki bugünki Pınar 🙂 ‘Buraya iş yapmak için geldim. Dolayısıyla, para diye bir önceliğim yok, ancak başarı konusunda önceliğim çok açıkca belli”.’ bu durum başarı yolunda ilerleyen hepimizin başına gelecek galiba ya da öğrenciniz olarak bana da bulaştı
    🙂
    .
    Ozan Çaglargil
    + Ülkemdeki IT departmanları da dönüşmeye çok açık değildir.
    .
    Uğur Özmen
    Çoğunlukla değişime en fazla karşı koyanın IT departmanları olduğuna katılıyorum. Ne var ki, iş birimlerinin de gerekçeli talep konusunda pek başarılı olduğunu da söyleyemiyorum.
    ..

  2. Şule Pasin Hogburn :
    7 Ekim 2017
    11:53 am

    İş birimlerinin veya teknoloji ekiplerinin bu dönüşüm mantığını birlikte öğrenmesi, birlikte yönetmesi ve birbirine yakın çalışması bana en ideali gibi geliyor.
    Artık birçok durumda teknolojik bir yenilik yeni iş fırsatları yaratıyor ve o yeniliği ilk bulan, fark eden, kullanan da teknoloji uzmanları oluyor.
    Ben aradaki mesafenin de kapasitenin de azalması gerektiğini düşünenlerdenim.

Yorum Yazın