16 Ocak 2009 Cuma

Geciken sonuçlar

Karar verilen an ile elde edilen sonuç arasındaki zaman arttıkça, araya yanlış kararlar girer.

Paul Senge’nin “Beşinci Disiplin” (The Fifth Discipline: The Art & Practice of The Learning Organization) isimli kitabında örnek ile anlatılır.

Duşun suyunu acarsınız. Sıcak su hemen gelirse mesele yok. İstediğiniz sıcaklığa hemen ayarlar ve yıkanırsınız. Ama sıcak suyun gelmesi gecikirse ve siz ne kadar süre sonra gecikeceğini bilmezseniz, bir süre bekler, sonra sıcağı sonuna kadar açarsınız. Sıcak su gelince haşlanırsınız. Soğuk suya saldırırsınız. Onu biraz açsanız, belki ideal sıcaklığa kavuşacaksınız (2 dakika sonra) … Ama sonuna kadar açtığınız için az sonra donarsınız. Sıcaktı, soğuktu derken belki de hiç istediğiniz sıcaklığa ulaşamadan duştan çıkarsınız.

Oysa, daha ilk baştan bir kaç dakikanızı ayırsanız ve izleseniz, daha sonraki seferlerde, 2 dakika içinde istediğiniz sıcaklığa ulaşabilirsiniz.

Bir çok firma, hep bu deneme ve yanılmaları tekrarlar. Doğru kararı bir türlü veremez.

Önümüzdeki günlerde bir iki örneği yazacağım. Siz de “işin doğası gereği” sonuçların çok gecikmeli elde edildiği sektörleri veya uygulamaları biliyorsanız, yazın.

Etiketler: , , , , ,

Kategori: İş hayatı

“Geciken sonuçlar” yazısına şu ana kadar yorum yapılmamış

  1. Merhaba;

    Geciken sonuçların sanırım en belirgin örneği “marka” için yapılan reklamlardır. Kampanya ya da değişimler için yapılan reklam sonuçlarının geri dönüşlerine çok kısa bir sürede ulaşabilirken, marka için yapılan reklamların geri dönüşü ise daha uzun bir süre alacaktır.

    Saygılarımla…

  2. Son zamanlarda markalar sosyal medya’dan da böyle absürt beklentiler içine giriyor. Adama kampanya hazırlıyorsun bir ay sonra satışlar patlasın istiyor. Halbuki anlatıyorsun en az 6 ay bişey beklemek manasız olur diye.

  3. […] Karar verme anı ile sonucun ortaya çıkması arasındaki zaman arttıkça verilen yanlış kararların sayısının arttığını söylemiştik. Bazen bu süre çok kısayken de yanlış kararlar veriliyor. Kişisel kompleksler baskın çıkıyor. Örneği bu yazıda… […]

  4. […] “Karar verilen an ile elde edilen sonuç arasındaki zaman arttıkça, araya yanlış kararlar girer.” demiştik.  İlginç bir örnek de bu yazıda… […]

  5. […] Bir yazıda, karar verilen an ile elde edilen sonuçların arasındaki zaman arttıkça, araya giren yanlış kararların sayısının da arttığından bahsettik. […]

Yorum Yazın