Girişimci / yönetici farkı
Hocam Osman Ata Ataç‘a sormuşlar:
“Girişimci ile yönetici arasındaki en önemli fark nedir?” diye
- Osman Ata Ataç Birleşmiş Milletler’in “Az gelişmiş ülke KOBİ’lerinin uluslararası rekabete hazırlanması” konusundaki eğitim programlarını hazırlayan ve bu konuda dünyanın dört bir yanındaki eğitim programlarını yöneten kişidir.
“Sorumluluk” diye yanıtlamış. “Yönetici girişimciye karşı sorumlu, onu kar ettirmeye çalışır. Yanında çalışanlara karşı sorumlu, onların maaşını düşünür… Girişimci ise, eğer tutturamazsa onu kapayıp yenisinin peşinde koşar.”
Bir başka hocam, rahmetli Muhan Soysal ise farkı “risk” ile tanımlardı.
“Girişimcinin riski yoktur” demişti bir keresinde… “Girişimci riski sizin gördüğünüz gibi görmez. Bir projeye girerken risk faktörünü düşünmez” demek istemişti. Oysa profesyonellik, patronun riskini de asgariye indirme dürtüsünü taşır.
😛
30 yılı aşkın iş yaşamım sırasında tanıdığım girişimciler gösterdi ki, hocalarım doğrusunu anlatmış.
😀
Etiketler: girişimci, Muhan Soysal, Osman A. Ataç, profesyonellik, risk kontrol, yönetim
Kategori: İş hayatı
21 Temmuz 2010
7:26 am
Hocam Merhaba,
Girişimcilik hayatı daha bir anlamlı ve dinamik kılıyor. Gelişmelerin büyük bir kısmı riski göze alabilen acar girişmciler sayesinde oluyor.
Girişimci de ailesine karşı sorumlu değil midir ? Tutturamazsa kapayıp gidecek kadar özgür koşullara her zaman sahip olabiliyor mu?
21 Temmuz 2010
9:26 am
profesyoneller girişimcilere, girişimciler profesyonellere muhtaç, profesyonel girişimciler yeni fikirlere… 🙂
21 Temmuz 2010
5:41 pm
Girişimci kimi insanlara göre cesur olmak, bazı şeyleri göze alıp hedefine doğru ilerlemek gibi şekilde tanımlanıyor. Kimine göre ise sorumluluklarından kolayca sıyrılabilen tutturamazsa başka maceralara yelken açan olarak tanımlanıyor. İnsan hangisini hedef edinmeli? Girşimci mi, yoksa Yönetici mi?
22 Temmuz 2010
5:30 am
Ugur’cugum, ilk defa blog yazilarini okumaya basladim, zaman ayirabilirsem daha sik okuyacagim. Rahmetli Muhan hocamizin “girisimcinin riski yoktur” deyisinde gercek payi, onun altini cizdigi “baska gozle gorunen” risk’de sakli bence. Girisimcinin riski zaman ve paradir. Profesyonellerin riski de isleri degil midir?
22 Temmuz 2010
8:36 am
Hasan Tatarlı,
İnsan hangisini hedef edinmeli? Girşimci mi, yoksa Yönetici mi? sorusunu ben yanıtlayamam. İnsanın yetiştirilme tarzına çok bağlı olduğunu düşünüyorum. Kimi insandan hiç Girişimci olmaz; kimisindan hiç bir zaman Profesyonel bakış açısı bekleyemezsin.
İnsan kendisine en uygun olanı hedeflemeli.
😉
Merih,
Muhan hocamın dediği gibi, girişimcinin gözünde bizim bildiğimiz risk yok. Evet ama, başka gözle görünen o şeyin “zaman ve para” olduğunu da hiç sanmıyorum.
😛
22 Temmuz 2010
9:05 pm
Merhaba,
Yazılarınızı yeni okuma fırsatı buldum. Gerçekten kısa ve öz olarak herşeyi vurguluyor. Yalnız tecrübelerinize dayanaraktan sormak isterim; ikisinin arasında olan kişiler hangi konumda oluyor?
Yani girişimcilikten yöneticiliğe geçiş aşamasındaki bir kişinin konumu nedir?
Teşekkürler.(Cevaptan sonra bildirim gönderirseniz çok mutlu olurum.)
23 Temmuz 2010
7:22 am
Mustafa Demir’in sorusunun yanıtı bu linkte…
6 Haziran 2011
4:20 pm
Muhan hocam hakkında bir gazete yazısı