Hediye Dünyası
Bir yılbaşı daha geçti.
Bazı öğrencilerim hediye hazırlamaktan okula gelemediler. Kamuda hediyelerle ilgili çeşitli kurallar ve istisnalar hatırlandı, tartışıldı.
“Bal tutan parmağını yalar” atasözü haklı bulundu. “Bunca yılın birikimi…” denildi. “Atalarımız biliyor da söylüyor” denildi. Gerek iş dünyası, gerekse siyaset hayatının en önemli kuralının çıkar çatışması olduğu nadiren gündeme geldi.
😉
8 sene önceye ait bir belgeyi örnek olarak yayınlamaya karar verdim.
FortisBank’da çalıştığım dönemde, bir proje için Avrupa’daki tüm Fortis bankalarından ikişer kişi istediler. Bir IT’ci ve bir de IT ile yakın çalışabilecek bir ticari kişi. Türkiye’den ben ve bir IT’ci toplantıya gittik.
600 milyon dolar bütçesi olan global proje söz konusuydu. Daha projenin detayları açıklanmadan önce masamıza aşağıdaki belge koyuldu.
Proje Yöneticisinin yardımcılarından biri “Bu belgeyi imzalamak istemeyen hemen toplantıyı terkedip bankasına dönebilir” dedi.
Proje Yöneticisi düzeltme yaptı: “Unvanlarınıza baktım da… Bu belgeyi imzalamak istemeyen sadece bu toplantıyı değil, bankayı terkedip evine dönebilir.”
Üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.
🙂
Sadece özel sektörde değil, siyaset dahil her yerde bu kuralların geçerli olduğunu düşünüyorum.
Yazılı kuralların ve sözleşmelerin işe yaramayacağını, kişisel ahlakın sözleşmelerle sınırlanmayacağını da biliyorum.
😉
Etiketler: satın alma
Kategori: İş hayatı
9 Ocak 2015
1:27 pm
“Gerek iş dünyası, gerekse siyaset hayatının en önemli kuralının çıkar çatışması olduğu nadiren gündeme geldi.” cümlesini;
“Gerek iş dünyası, gerekse siyaset hayatının en önemli kuralının çıkar çatışması yaratmamak olduğu nadiren gündeme geldi.” desek daha doğru olmaz mıydı hocam?
Bununla birlikte “Çıkar çatışması” tanımlamalarını baştan yapmakta fayda var sanki.. Baksanıza, siz siyaset olarak genellemişsiniz ama Devlet kurumlarının istisnasız tümünde, en tepeden başlayıp en alta kadar tüm yöneticilerde bu tanım bir meziyet olmuş durumda…
Yazmadan edemeyeceğim; Eğer bir şirket çalışanlarına böyle bir belge dayatıyorsa, üst yönetimde neler neler döndüğünü tahmin etmek zor olmamalı… Hani “Kişi kendinden bilir işi” diye de bir sözümüz var ya;)