11 Şubat 2020 Salı

İnsan Kaynaklarında Yapay Zeka

28 Mart 2016’da, IBM’in yapay zeka çalışmalarının birinden bahsetmiştim. Watson Sosyal’de İzliyor yazısında Kişilik İçgörüsü (Personality Insights) hizmetini anlatmaya çalıştım.

Bir kişinin (şimdilik ingilizce) tüm tweetlerini inceleyip en baskın beş karakter özelliğini, ihtiyaç ve değerlerini resimlerde göreceğiniz ayrıntıda ortaya çıkartabiliyor” demiştim.

O zamanlarda sadece tweet’ler inceleniyordu. Şimdi Facebook ve Linkedin’de artan sayıda emoji var ve hakkınızda daha fazla fikir ediniliyor.

  • Cambrigde Analytica’nın sosyal mecralarda yazılanlarla değil, sadece “beğen” ile model geliştirdiğini hatırlatayım.

Yukarıdaki resmi, eğitimlerimde kullanırım ve katılımcılara “Bir insanı bu ayrıntıda tanımak imkanı varken, İnsan Kaynakları’nın İşe Alma Departmanına ihtiyaç var mı?” diye sorarım. Bizzat İK’da çalışanlar dışında hemen herkes “gerek olmadığını” söyler.

  • 25 kişinin katıldığı bir eğitimde, “Hocam, yapay zeka olmadan önce de İşe Alma birimine ihtiyaç yoktu zaten” demişti. Birden “Ama Ayşe Hanım… Neden öyle söylüyorsunuz?..” diye itiraz sesi yükseldi. İkincisi, İK İşe Alma çalışanıydı.

😉

IBM, müşterileri için ürettiğini kendisi için de kullanmış. Serdar Kuzuloğlu’nun 3 Ocak tarihli bir tweet’inden öğrendim. (Ekran görüntüsünü alıp, uygun zamanda yazmak için saklamıştım.)

Sadece işe alma kısmında değil, işten ayrılma olasılığını da %95 doğrulukla hesaplayan özellikler eklenmiş. IBM’in CEO’su Ginni Rometty “Şirkette tutma maliyetlerimizde 300 milyon dolar tasarruf ettik” demiş.

Ben “Dijital Dönüşüm’ün en önemli paydaşlarından birinin IK olduğunu, ama Türkiye’de IK’nın henüz bu seviyeye evrilmediğini” birçok yazımda [1] , [2] , [3] , [4] , [5] vurgulamaya çalıştım.

Bizim buralarda da yapay zeka sayesinde İK bölümlerinde ciddi tasarruf yapılacağını düşünüyorum.

🙂

Etiketler: , , , , , ,

Kategori: dijital dönüşüm, İş hayatı

“İnsan Kaynaklarında Yapay Zeka” yazısına şu ana kadar 3 yorum yapılmış:

  1. Canan Onat :
    11 Şubat 2020
    7:23 pm

    Değerli hocam, emekli bir yönetici olarak İK bölümlerinin işe alma uzmanlığı hakkında birbirinden farklı çok deneyimim oldu. Çoğunlukla görüşüm olumsuz yöndedir ancak, işini hakkıyla yapan uzmanlara rastladığımı da söylemeliyim. Öncelikle, özellikle teknik deneyimin ağır bastığı pozisyonlar için, İK İşe Alma Uzmanları’nın başarılı olduğunu pek görmedim. Pozisyonun gereklerini o çalışana ihtiyaç duyan kişi kadar anlamaları mümkün değil. Bunun yanısıra, teknik uzmanların kişilik özelliklerini anlamakta da sorun yaşadıklarını gördüm. Son derece uygun özgeçmişleri fotoğrafı beğenmediği için eleyen uzman da gördüm, yazılımcı pozisyonu için başvuru yapanı çok içe dönük ve kendini iyi ifade edemeyen bir kişi olduğu için elemeye kalkışana da rastladım. Yapay Zeka da sonuçta insan kaynaklı olduğu için, algoritmayı oluşturana ne kadar güvenilir bilemem.

  2. Merhaba Hocam,

    Yapay zekanın işten ayrılma ihtimalinin %95 doğrulukla bulduktan sonra ne gibi çözümler üretilmiş olabilir 300m tasarruf etmek için, bazen yapay zeka tespit etse bile onu engellemenin gerçek hayatta bir çözümü olmayabilir. Çalışan işten ayrılacağını bilince veya işten ayrılmayacağını bilince çalışan için yatırım yapmaktan mı vazgeçiliyor?

    Saygılarımla
    Taner

  3. @ Taner
    Sadece işten ayrılma olasılığı diye bakmamak gerektiği kanaatindeyim. Muhtemelen, en sansasyonel konu olduğu için gazeteciler o kısmını öne çıkarmıştır.
    Bence en önemli tasarruf kaynakları
    a – doğru kişiyi doğru projelerde kullanmak, böylelikle müşteri şikayetlerini azaltmak ve yeni işler almayı kolaylaştırmak;
    b – kişiye özgü kariyer patikası belirleyerek işten ayrılmayı ciddi oranda azaltmak (ki bunun da yürüyen projelere büyük katkısı olmuştur);
    c – Böylece, insan kaynaklarında işe alım ve kariyer planlama kısmını azaltmak
    olmuştur.

Yorum Yazın