9 Temmuz 2010 Cuma

Kendini doğrulayan kehanet

Dün blog’a eklediğim Sebep-Sonuç ilişkisi yazısına Zeynep’in bir yorumu vardı.

“Benim de bu mantıkta bir ev arkadaşım vardı. Kendilerine sorarsanız eşsiz bir fikir yapıları var.” diye başlıyor.

😛

Bir acı örnek de benden.

İki hafta kadar önce bir mesajı okuyup, “Karşı tarafın yanlış anlayacağı gibi yazılmış.  Mesajı açık ve net verelim.” dedim.  “Diğer taraf ile konuş ve sorunu gider. Bu yanlış anlama başka konuları tehlikeye atıyor.” diye de uyardım.

Genç arkadaş bildiğini okudu. Yanlış izlenimi güçlendirecek bir mesaj daha gitti.

Az sonra bir telefon… “Mesajınızdan anladığım kadarı ile…” Daha 15 dakika önce uyardığım konu… “Sakın ha!” dediğim yapıldığı için kendi kalemize gol atmıştık. Sinirlendim. Ağır konuştum.

Dün bu arkadaş geldi. Benim sadece eleştirdiğimi, çözüm söylemediğimi belirtti. En baştan söylediğim “böyle yaparsan yanlış anlaşılır” cümlesi çözüm olarak algılanmıyor.

Uyarıma rağmen bildiğini okuyacak, işi (nazik yazarsak) çuvallattıktan sonra bana gelip “Şimdi ne yapacağız?” diye soracak, fırçayı yeyince de “eleştiriyorsunuz, çözüm üretmiyorsunuz” diyeceksiniz.

Sizleri kimler / nasıl yetiştiriyor, arkadaşlar.

🙁

Etiketler: , ,

Kategori: İş hayatı, yaşamın içinden

“Kendini doğrulayan kehanet” yazısına şu ana kadar 10 yorum yapılmış:

  1. Arda Öztaşkın :
    9 Temmuz 2010
    1:31 pm

    İşte zaten sorun tam burada Uğur Bey. Bizi yetiştirenler bize “çuvallayabilirsiniz, ama sonra koşarak gelip ne yapacağınızı bize sormayın; çözümü de kendiniz bulun”u öğrettiler.

    Sizin de bizzat çok net hatırlayacağınız öyle birkaç çuvallamamız olmuştu ki; bugün bile düşündüğümde kanım çekiliyor (yeni kartlarımızın arkasına yanlış web-site adresi yazmıştık mesela!). Ama çözümü de kendimiz bulup, sadece hakettiğimiz fırçayı yemek üzere sizlerin önüne gelmiştik. Siz de bizi kartal yuvasına karşı korumuştunuz. Bu çuvallamalardan aldığımız dersler de aklımızdan hiç çıkmadı.

    Şimdi ise arkadan gelenler öyle ‘zeki’leşti ki, dediğiniz gibi, artık her şey için onlarca, yüzlerce bahane bularak olaydan sıyrılma konusunda aşırı hünerliler. Ben bu Y kuşağına başka bir isim taktım ama hadi neyse…

  2. Hatalı anne baba alışkanlıkları sebep oluyor davranışlarına, evde her yaptığı aferin alan, eleştirilmeyen, her tehlikeden korunan, her istediği yapılan, hayata hazırlanmayan ya da tam tersi durumda genç arkadaşlar bunlar. Hem üzülüyor, hem de kızıyorum. Yine her satırından dersler çıkarılacak bir yazı Üstadım.
    Teşekkürler yazdığın ve paylaştığın için.
    Sevgi ve ışıkla kal…

  3. Arda,

    Sizler gibi yardımcılarımız olduğu için çok şanslıydık. Ne demek istediğimizi anlamaya çalıştığınız, yanlış yapmaktan kaçındığınız, birşeyler öğrenmek için sürekli çabaladığınız, aklınıza yatmayan konuları sorguladığınız (bu sayede bizi de daha iyi düşünmeye zorladığınız), yanlışlıklarınızın sorumluluklarını üstlendiğiniz için biz teşekkür etmeliyiz.
    😀
    Bugün sizleri izlediğimizde içimiz gurur doluyorsa, “size rağmen” değil, “sizin sayenizde” olduğundan…

  4. Arda’nın yukarıdaki yorumu, bazı anıları hatırlattı.

  5. Bu genç arkadaş biraz daha tedaviye cevap verebilir durumdaymış 🙂 Bizimkisi umutsuz vaka 🙂 Çözüm önderdiğimin farkında olsa da sürekli, aslında kendi mantığının doğru olduğunu ama bilmem hangi sebep/sebeplerden dolayı bu defa böyle olmadığını savunuyor. http://ugurozmen.com/is-hayati/tek-bahane-yeterli

  6. Gaye Altıntepe :
    14 Temmuz 2010
    1:43 pm

    Arda’cım o günü düşündükçe ürperiyorum… Ama bize ne büyük ders olmuştu! Hem hatalardan ders almamız hem de yöneticilik tecrübesi açısından… Uğur Bey’in ve Murat Bey’in bize yaklaşımları o kadar çok şey öğretti ki bana. Bugün hala genç arkadaşlarıma anlatmaya çalışıyorum ama bir arpa boyu yol gidebildiğim söylenemez. Hata tekrarlandığında bana gelen bahaneler karşısında dilim tutuluyor…
    Çok şanslıyım ki iş hayatımın en kritik döneminde (yetişme – gerçi hala çok yolum var) sizinle çalışma fırsatı buldum 🙂

  7. Hata olur. Bedeli ağır da olabilir. Hiç değilse aynı hatayı yapmamayı bilmek gerekir.

  8. X ve Y nesli ile iş yapmak konusunda gerekli linkler bu yazıda

  9. İlginç tesadüf: Bir önceki Kendini Doğrulayan Kehanet yazısından önce de Sebep-Sonuç yazmışım.

  10. Bir başka Y kuşağı yazısı

Yorum Yazın