Meslek odalarının profesyonelliği
Profesyonellik kavramını oluşturan 3 etmen olduğunu yazmıştım. Bunlar
- ücretli olunması,
- bilgi ve beceri seviyesi ve
- ahlak
diye özetlenebilir.
Türkiye’de meslek odalarının bilgi, beceri ve ahlak konusunda standartlar koyma amacı ile kurulduğu düşünülebilir. Diğer bir deyimle, meslek odaları her mesleğin gerçek anlamda profesyonelce icra edilmesinin garantisi olmalıdır.
Meslek odalarına baktığımda umut verici bulmuyorum.
Bir filmde kötü bir doktor varsa, Tabipler Odası ertesi gün sahnededir. Babamın nabzını ölçmeden ona boyunluk takan doktor için ise önlem almaz.
Depremde binalar yıkılır. Mühendisler Odası, Mimarlar Odası ve Müteahhitler Odası’nın yüzlerce üyesine “meslekten men” cezası vermesini beklersiniz. Onlar, “bu genelgelerle yapılan binalar elbette yıkılır” deyiverirler. “Yıkılacağını bilerek yaptıysanız, cinayet işlediniz. Meslek onurunuz gereği bu ihaleye katılmasaydınız” diyemezsiniz.
Gazeteciler, başkaları hakkında yazdıkları zaman gazetecidir. Ama birbirleri hakkında yazınca “ayıp etti” oluverirler.
Örnekleri çoğaltmayacağım. Hepiniz mutlaka onlarca örnek söyleyebilirsiniz.
Bence meslek odaları, meslekdaşlarını korumak için sarf ettikleri çabaları mesleki standartları, çalışma ve ahlak koşullarını belirlemek; bu koşullara uyulması için yaptırım gücüne sahip olmak için sarf etmeliler.
Belki birkaç tane meslekdaşlarını kaybederler, ama meslekleri insan gözünde yücelir.
Etiketler: ahlak, meslek odaları, meslekdaş, profesyonellik
Kategori: İş hayatı, yaşamın içinden
24 Şubat 2009
10:47 am
Hocam misal üyesi oldugum ismmmo’da 210 tl yıllık aidat alıyorlar daha önceleri kitapları yolluyorlardı fakat şimdi onu da yapmıyorlar.Bu aidatı neden verdigimizi anlamıyoruz.Ülkede odalar kendilerini sivil toplum kuruluşları olarak görüyorlar.İstanbul barosu ve ismmmo’nun kendilerini çok fazla konuda müdahil oldugunu düşünüyorum.bu odaların üyelerinin bilgi birikimini arttıracak işlemler yapması yerine meydanlarda yürüyorlar.
25 Nisan 2009
8:51 am
Meslek odaları için düşündüklerimin tüm topluluklar için geçerli olduğunu vurgulamak isterim.
18 Temmuz 2010
5:39 pm
Bu yazıyı ilk olarak bir gazetede yayınlamıştım.
3 Şubat 2012
11:23 pm
Bilgisayar Mühendisleri Odası kurmak için 2 ayrı grup siyasi mücadeleye girdi. Bu yazıyı haklı kılan gelişmeleri bu linkteki yazıda bulabilirsiniz.
“…Meslek birliklerinin amacı nedir ? Buna cevabı uzaklarda aramaya gerek yok bakınız Uğur abi vermiş cevabı…”
22 Ağustos 2015
8:39 am
Uber veya Bitaksi’nin (hatta korsan taksilerin) oluşma nedeni, Taksici Esnaf Odaları’nın görevlerini yapmaması ve meslek standartlarını doğru saptamamasıdır.
22 Ağustos 2015
8:43 am
Makine Mühendisi olarak MMO’dan oldukça rahatsızdım. Eylem olduğunda yana yakıla öğrenci ve işsiz mühendis arayışına girerler fakat asgari mühendis maaşına konu gelince bir türlü kaplan kesilemezlerdi. 1.250 TL’ye çalışmak zorunda kalan mühendisler de hayatta kalmaya çalışırdı…