11 Şubat 2016 Perşembe

Nezaket ve Cesaret

Bugün Olcayto Cengiz’in “Başımıza ne geliyorsa teşekkür etmekten geliyor” yazısını okuyunca aklıma geldi.

MBA sınıfında katılımcılardan başkalarının ödevlerini veya çalışmalarını değerlendirmelerini isterim. Önce “10 üzerinden not verin” diyordum. Pek az kişi arkadaşlarına 10 üzerinden 10 dışında not veriyor. Toplam “20 puanı aralarında dağıtın” diyorum, yine pek azı farklı not veriyor.

Onlara “performans değerlendirmede düşük not alanın gönderildiği dönemde, müdürlerin hem şikayetçi olup hem de yüksek not verdiği günleri” anlatıyorum.

pinokyo

İnsanlara hak ettiği değeri vermenin kapitalist düzenin bir parçası olmadığını, aksi durumda durağanlık ve bayağılık tarafından sömürüldüğümüzü anlatmaya çalışıyorum. Söylediği sözün veya verdiği kararın arkasında durmanın -izm ile değil, insanın kendisiyle ve adalet duygusuyla ilgili olduğunu söylüyorum.

Bürokrasinin adam kayırmasından en şikayetçi olan kişi, çoğunlukla karar verme aşamasında en “ne etliye, ne sütlüye karışan” kişidir.

😉

 

Etiketler: , ,

Kategori: İş hayatı

“Nezaket ve Cesaret” yazısına şu ana kadar 2 yorum yapılmış:

  1. Nazikce oldurme uzerine kurulu artik bu sistem. Ve carpik anlayislar.

    Anlayisli olmak saniyoruz cogu seyi, ve Olcayto’nun dedigi gibi yapanlari da gecimsizlikle sucluyor, cool olmamakla itham edebiliyoruz.

    Egitimdeki carpikliktan basliyor hersey. Anne cocuk egitiminden itibaren!

  2. Serkan GÜNER :
    19 Şubat 2016
    11:24 am

    Hocam merhaba.
    Alanında katma değeri en yüksek olan ender kişilerdensiniz benim için,öncelikle bunu belirtmek isterim.
    Konuyla ilgili şöyle düşünüyorum:
    Eğitim bir imkan ve vizyon meselesi.Eğitim sistemimizi yönetenlerin vizyonerliği tartışılamayacak kadar kötü olmasından dolayı halk da maalesef bu vizyonun bir ürünü olarak bazı yetersizliklerle yaşamını sürdürüyor.
    İmkanları(maddi veya manevi) iyi olanlar bu kısırdöngüden çıkıp kendilerini geliştirebiliyor.
    Sonuç olarak şunu söylemek isterim:Söylediğiniz kesinlikle doğru,önemli olan kaliteyi yükseltmek ve sürdürülebilirlik.Fakat ülkemizin gerçeklerinde de bu acımasızlık oluyor.Donatmadığınız insanlardan yetkinlik beklemek mümkün mü?
    Tamam 10 üzerinden 5 i hakedene 10 vermeyelim ama neden 5 olduğunu araştıralım+nasıl üzerine çıkılır yöntemlerini gösterelim.Ben henüz böyle bir yönetici ile çalışmadım 🙂 Ben kendim için böyle söyletmeyeceğim inşallah..

Yorum Yazın