15 Ocak 2014 Çarşamba

Okumak ve anlamak

MBA derslerimde [1] , [2] sıkça ödev verdiğimi yazmıştım. “Master = Usta. Seyrederek usta olunmaz, yaparak ustalaşılır

Çoğunlukla ödev formatı da belirliyorum.

Verdiğim 2 e-posta adresime birden gönderilmesini, herhangi bir e-posta adresimde sorun olduğu takdirde, diğerinden ödeve ulaşabilmeyi istiyorum.

Kapak veya sunum sayfası yapılmamasını, doğrudan ödevin yapılmasını istiyorum.

İş hayatımızda olduğu gibi, en iyi ödev (asgari koşulları yerine getirdiği takdirde) 10 üzerinden 10 alıyor, diğer ödevler ona göre notlandırılıyor. Bu nedenle her ödevi en az 2 kere okuyorum. Önce hiç not vermeden genel düzeyi öğreniyorum. Sonra en kapsamlı ödevi örnek alıp, diğer ödevleri değerlendiriyorum.

Ödev notlarını açıklamadan önce, çok ayrıntılı bir yanıt rehberi hazırlıyorum.

Ayrıntıları şurada

Format üzerinde ısrarla durmamın nedeni de bu.

😉

Her ödev ile birlikte

  • Ödevin formatına dikkat etmeyenlere,
  • 2 adresime birden değil de aklına hangisi gelirse gönderenlere,
  • Konu (Subject) kısmına dikkat etmeden gelişine reply yapanlara

eksi 2” not vererek (en çok 8 alacak şekilde) başlayacağımı belirtiyorum.

Şunu farkettim: Yukarıda vurguladığım noktalara dikkat etmeyenlerin puanlarını kırmaya gerek yok.

Onlar zaten 10 üzerinden bile 6 alamıyorlar. Ödevi de eksik okuyorlar, sormadığım başka şeyleri yanıtlıyorlar, ne istenildiğini anlamaya çalışmıyorlar. 2 puan kırarak başlayınca, notları yerlerde sürünüyor.

Sınıfta kalmaya çabalıyorlar. Ne var ki ben onlarla tekrar karşılaşmak konusunda isteksizim.

Ne yapsam acaba?

🙁

 

Etiketler: ,

Kategori: İş hayatı

“Okumak ve anlamak” yazısına şu ana kadar 2 yorum yapılmış:

  1. Gökhan Baş :
    15 Ocak 2014
    10:49 am

    Bence şartlara uymayan kişileri 8 üzerinden notlandırmanız doğru bir karar. Keşke eğitim hayatımız boyunca bunun gibi kararlarla hareket eden hocalarımız olsaydı. Bu öğrencilerle tekrar karşılaşacak olmanızdan kaynaklanan rahatsızlığınızınsa yersiz olduğunu düşünüyorum. Öğretmen olarak bir yer de hakimsiniz de not verirken adaletli olmanız gerekiyor, siz öğrenciyle tekrar karşılaşmamak için belirlediğiniz kurallardan ödün vererek vereceğiniz not ileride daha çok başınızı ağrıtabilir. Öğretmenin olmanın zor taraflarından biridir bu konu. Kardeşim bir öğretmen adayı, adaleti öğretmeye çalışıyorum. Kendisini zor durumda bıraksa da mutlaka adalet duygusu ön planda olmalı uyarısını yapıyorum.

  2. Gökhan Baş,

    Hakılsınız. Başkasının canını yakmamaları için onlarla yeniden karşılaşmayı göze alıyorum. Adil olmaya çalıştıkça bir kısmında ağır hakaret işitiyorum üstelik…

    Şu http://ugurozmen.com/yasamin-icinden/referans-mektubu yorumlarına bakarsanız, cehaletin nasıl yüceltildiğini görürsünüz.

    🙁

    Öğrenmek bazılarının umurunda değil. http://ugurozmen.com/yasamin-icinden/aciksozlu-ogrenci Dersi kolay geçmek amaçlanıyor.

    🙁

    Ailelerinin yaptığı para ve sene yatırımını boşa çıkarmaya merkalı olanlar arttıkça http://ugurozmen.com/yasamin-icinden/okulda-ne-isiniz-var bu konuda çoook yazışacağız demektir.

Yorum Yazın