Tecrübe zamanla artar mı?
Müşteri tecrübesi yönetimi üzerine yazılardan ötürü, son zamanlarda tecrübe sözünü sıkca kullanır oldum. Bugün biraz da diğer tecrübeler üzerinde duracağım. İş yaşamı tecrübesi ve günlük hayat tecrübesi.
İş yaşamı tecrübesi konusunda ODTÜ’de hocamız olan Prof. Dr. Osman A. Ataç “onbeş yıllık tecrübe ile, bir yıllık tecrübenin onbeş kere tekrarlanması aynı şey değildir” derdi.
Bu cümlenin doğru olduğunu defalarca gördüm, test ettim, onayladım. Banka şubelerinde “muhasebe sorumluları” olduğu yıllarda, “şube müdürü olmak için, muhasebeden geçmek gerekir” derlerdi. Ben de Osman hocamın sözünü hatırlardım. (Sonra ne mi oldu. Muhasebe bilip de pazarlama bilmeyenlerin yönettiği şubeler rekabetten koptu.) İş yaşamında “tecrübeli” geçinen herkes, bu soruyu kendine sormalı: “Benimki bu kadar yıllık tecrübe mi, yoksa birkaç yıllık tecrübenin devamlı tekrarlanması mı?”
* * * * *
“Hayat tecrübesi” denildiğinde de şu olayı hatırlarım.
Polislerin trafik kurallarına uymayan yayalara da ceza kestiği dönemlerden birinde, Kızılay’da yaya geçidinde kırmızı ışıkta bekliyorduk. Polis yolun tam ortasında duruyordu. Şalvar üstüne çok renkli ve çiçek desenli bir etek giymiş, başını boyundan değil de bandana gibi ensesinden bağlamış bir kadın, yeşil ışığın yanmasını beklemeden tam da polisin üzerine doğru yürüyerek karşıya geçmeye başladı.
Polis, biraz da şaşkınlıkla: “Hanım, hanım… Kırmızı yanıyor” dedi. Hanım 🙂 umursamaz bir tavırla omuz silkerek yanıtladı: “Kırmızıdan sonra yeşil yanacak… Artık öğrendik”.
😀
Etiketler: ODTÜ, öğrenmek, Osman A. Ataç, tecrübe
Kategori: İş hayatı
7 Temmuz 2010
11:50 am
Şu yazıyı başucu yazısı ilan ediyorum. Sırayla başladım blogunuzdaki bütün yazıları okuyacağım, bir blog ancak bu kadar anlaşılabilir bir dille tutulabilirdi. Tebrikler:)