Unvan’a odaklı olanlar (2)
Unvan’a odaklı olmak üzerine yazdığım son yazıya friendfeed’de yorum ekleyen hal2k, unvan çılgınlığını örneklemiş. “Hatta mezar taşlarına böyle yazdıranlar var” diye belirtmiş.
Aklıma ilginç bir örnek geldi.
Yıllar önce oturduğumuz bir apartmanda, bir dairenin kapısı üzerindeki madeni plaka…
Emekli Gar Müdür Muavini
Ahmet Birşey
İnsan unvanını bu kadar mı sever… Madeni plaka yaptırıp kapının üstüne çakacak… Gelip geçen kocaman görecek… Emekli olduktan sonra bile…
İcraat yaptığı zamanları merak ederdim… Nasıl da önemsemiştir ünvanını… Ceketini iliklemeden gelenleri odasından kovmuştur belki de… (Arkada -yıllar önceden- Mavi Sakal grubu’nun “Bu müdür, müdür müdür?” adlı parçası çalar.)
😛
26 Kasım 2014 tarihli EKLEME:
Özlem Çelik’in Facebook sayfasından alınmıştır.
😉
27 Aralık 2014 tarihli EKLEME:
Bu da Özlem Çelik’ten alıntıdır.
😀
Kategori: İş hayatı, yaşamın içinden
25 Mart 2009
11:38 am
Bunu, hayatin diger noktalarinda (arkadaslar, sosyal yasanti, cinsellik, gruplar) tatmin ve basarili olamayanlarin tek umudum isyerindeki dandanadan ünvanim tesellisine yoruyorum. Bir diger sebebi de IK cilarin yeni eleman alimlarinda genc beyinleri büyüleme istegi olabilir. “xxx departmani pazarlama ve ürün gelistirme ass. vays prezidinti” seklinde uzayip giden sekil ünvanlar, yeni ise baslayanlarda büyüleyici bir etki yaratabiliyor, bircok örnekle de onaylanmistir 🙂 Gidin, sevisin, tatmin olun diyesim gelir bu garip dinazorlara, blog yazimda da bahsettigim uzere.
25 Mart 2009
12:26 pm
Ünvan odaklı olan tüm iş arkadaşlarım “ünvan, masa, koltuk, araba, sekreter, vb… peşinde koşmuyorsan hakkını aramıyorsun” diye düşünürlerdi. Bu tecrübe ve düşünceyle yazdığım bir yazı.
27 Mart 2009
11:14 pm
Unvanlar konusuna ilginç örneklerle devam…
5 Ekim 2009
6:27 am
[…] Giderek daha çok karşılaşıyoruz bunlarla… Atama veya seçim ile geldikleri koltuğu, meslekleri sanıyorlar. […]
31 Ekim 2009
11:23 am
Birilerinin Kulüp Başkanı, Oda Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı, vb… unvanları arkasına sığınmasını her zaman eleştirdim.
Onların tipik davranışlarından biri de “derneğin temsil ettiği yüce topluluk” deyimidir.
11 Ocak 2010
8:13 am
Merhaba,
Olaya hangi açıdan baktığımız biraz önemli sanırım,
1)Ünvanına sahiplenen insanlar; Bu insanlar verdiğiniz ünvanlar hem onların motivasyonunu artırır hem de ünvanına göre daha yaratıcı, daha disiplinli vb olmasını sağlar. Aynı zamanda bu ünvanı üstlenen kişi her seferinde kendini daha fazla aşmak için kullanabilir. Yukarıda verdiğiniz örnekteki “Gar Muavini” ile ilgili olarak kendisi belki bu ünvanla yaptırım, güç peşinde koşan bir insan yerine. İşine kendini adamış, katılımcı ve yaptığı işle gurur duyan bir insanda olabilir. Bu yüzden bu ünvanı sahiplenmiştir.
2) Olarak ünvan peşinde sadece bunun bir gösteriş olduğunu düşünenler vardır. Onlar zaten sadece bunu bir statü olarak gören insanlardır. Bunu işlerini yapma biçiminde de görebiliriz. Sadece ihtiyaçlar hiyerarşisinde kendisini tatmin etme yönünde bu ünvanın peşinde koşarlar.
11 Ocak 2010
9:22 am
MGG,
Sanırım yanılıyorsun. (Kişisel bir ön yargı ile söylemiyorum. Bu konuda yapılmış binlerce araştırma var.)
😉
Unvan motivasyonu artırmıyor. Daha yaratıcı veya daha disiplinli olmalarını sağlamıyor. Aksine, unvanı kaybetmemek için yapılanların iş motivasyonunu azalttığına dair de binlerce örnek var.
😛
İşine kendini adamış olanlar için unvan hep daha sonraki sıralarda… İşini iyi yapmak için unvan gerekiyorsa (yetki ve sorumluluklardan ötürü), o kademeye gelince daha motive değil, daha etkin oluyorlar.
🙂
İK konusundaki araştırmalar bu yönde…
12 Ocak 2010
7:12 am
Tekrar Merhabalar,
Konuyla ilgili yorumu yazarken HR Management dergisinin sanırım 2003 ya da 2004 yılında bu konuda bir yazısını okumuştum ona istinaden söylemiştim fakat şimdi o sayıyı bulamasamda reed.co.uk ve spencer stuart’ın bunlarla ilişkili bir araştırması var ve bu konuda belirttiğim noktalarda olumlu faydaları olduğunu belirtiyor.
Unvanların kişilere olumsuz etkileri üzerine genellikle görev yetkisi ve sınırlarının etkiliği olduğuna dair bir kaç araştırma okudum bugün. Yine sizin de belirttiğiniz noktalara dair araştırmalar da var. 🙂
Yerel olarak herhangi bir araştırma bulamadım açıkçası en iyi sonucu bize bu verebilirdi.
İktisat dersinde bir gün hocamız şöyle demişti, Kapitalizm ücret veremediği yerde ünvan verir. Bunu doğru kabul edersek. Dan Pink’in araştırmasına göre ödül olarak ücret ve baskıyı artırıp, başarısızlığa doğru etkiliyor insanları. Bu araştırma ve sözü birleştirirsek (Para=Unvan) sizi değerlendirmenizde doğru çıkıyor.
Saygılarımla,
24 Ekim 2010
1:27 pm
Bazıları 3 – 4 yıl daha unvanını sürdürür. Ama bir de lakabı olur. “Yalak”, “Fırıldak”, “Dönek”, vb… Bu lakap, ömür boyu kalır.
28 Kasım 2014
9:22 pm
Bugün yaptığım eklemeyi gözden kaçırmayın.