15 Mayıs 2012 Salı

Yapıcı huzursuzluk

Şirketlerin yenilikçiliğe ve girişimciliğe verdiği önem artıyor. Dünyanın en büyük markalarından biri olmanın getirdiği rehavet, en üst yöneticiler tarafından tehdit olarak görülüyor.

😉

Muhtar Kent, 2020 yılı  geldiğinde şimdikinin 2 katı gelir elde etmek için Coca Cola’ya aşılamaya çalıştığı kültür “yapıcı huzursuzluk” (constructively discontent) kültürü. (Bu sözü giderek çok daha fazla duyacağız. Şimdiden söyleyeyim.)

10 Mayıs 2012’de Fortune yazdı. Coca Cola için “yeterinde hızlı değil, yeterinde yenilikçi değil, yeterinde girişimci değil” ve “Girişimci düşünce yapısını şirkete sokmak için, kutsal inanç gibi çalışıyorum” diyor, Muhtar Kent.

“Dünyanın geleceği 2 gruba bağlı. Büyüyebilenler ve büyüyemeyenler. Büyüyemeyenler yok olacak. Şu anda, hisse değerlerine odaklanmak sadece zaman kaybıdır.”

Coca Cola’nın 10 yıl içinde şimdiki cirosunu 2’ye katlayacağını duymak garip gelebilir. Ama bunu kafadan atmadıklarını, dünyada değişen

  • Enerji fiyatları ve ilgili unsurlar
  • Artan gıda fiyatları
  • Yükselen orta sınıf
  • Şehirleşme (2007’de dünyada şehirli nüfusu %50’yi geçti. Çin’de 1o milyonun üzerinde nüfusu olan 25 şehir var.)
  • Gelişmekte olan ülkeler şehirleşmeden daha fazla pay alıyor.

gibi birçok etmeni hesaplamaya dahil ettiklerini Ahmet Bozer’in konuşmasını anlattığım – [1] , [2][3] , [4] , [5] yazılık – dizinin 3’üncü yazısında belirtmiştim.

Muhtar Kent “Çin, Coke’un en büyük pazarı olacak. Bir zaman söyleyemem, ama olacak” diyor. Coca Cola ülkenin potansiyelini değerlendirmek için 42’nci ve en büyük fabrikasını Çin’de açtı.

🙂

Dünyada büyük şirketler rehavetten kaçmak için ciddi önlemler alırken, sizce Türkiye’deki şirketler ne yapıyorlar.

😉

Etiketler: , , , ,

Kategori: İş hayatı

Yorum Yazın