9 Eylül 2008 Salı

Yeni Unvanlar

Yabancı sermayeli şirketler ile Türkiye’ye girdikçe yeni unvanlar ortaya çıkıyor.

Bunlar neler?

Risk Kontrol: Daha önceleri, sadece finansman kurumları için düşündüğümüz bir kavram idi. Şimdi yeniden yorumlandı. Düşük sayıda eleman çalıştırmanın riski, uzman çalışanları yedeklememenin riski, vb. derken sadece İnsan Kaynakları için bile elli tane risk sayabilirsiniz. Diğer departmanları da eklediğinizde risklerin sayısı binleri buluyor. Eskiden nasıl da habersizce yaşarmışız? Neyse, endişelenmeyelim. Artık, bunları izlemekten ve öneriler sunmaktan sorumlu bir merci var.

Uyum (compliance): Yapılan işlerin yasalara, yönetmeliklere, mesleki veya sektörel oluşumlara, SPK, İMKB ve ana şirketin kurallarına uygun olup olmadığını kontrol eder. Eskiden, kendiniz pişirip kendiniz yiyebilirdiniz. Ama dünyanın dört bir tarafında şirketleri olan uluslar arası bir dev tarafından satın alınmışsanız, burada yaptıklarınız Avrupa veya ABD’de hisselere olumsuz etki yapabilir. Bu departman söz konusu tehlikeleri engeller. Uyumlu davranmanızı sağlar.

Performans: Yeni (tercihen uluslararası) patrona sözler verdiniz. Onlar da şirketinizi satın aldı. Sözünüzü tutuyor musunuz? Bütçelerin gerisinde misiniz? Kaynakları iyi kullanıyor musunuz? Bunları kim denetleyecek. Elbette Performans Yönetimi. Her kulvara birer tane yerleşir. Kurumsal’da, Ticari’de, Perakende’de, Operasyonlar’da (başka ne varsa…) birer tane performans yöneticisi oluverir. Bir yandan kulvarın -genellikle ünvanı Genel Müdür Yardımcısı olan- üst yöneticisine, diğer yandan CFO (chief financial officier – Finansman Genel Müdür Yardımcısı)’na bağlı çalışırlar. Kısa zamanda birkaç adam daha alırlar ve koca departmanlar haline gelirler. Onların performans ölçüsü nedir, bilen kimseye rastlayamadım.

Bunlar benim bildiğim yeni unvanlar. Sizin ekleyecekleriniz var mı?

Etiketler: , , ,

Kategori: İş hayatı

“Yeni Unvanlar” yazısına şu ana kadar yorum yapılmamış

  1. Daha Türkiye’de uygulamasını duymamış olsam da yurtdışında büyük şirketlerde bulunduğunu bildiğim bir unvan Chief Evangelist Officer’dır.

    En meşhur Evangelist Officer Guy Kawasaki’dir benim bildiğim kadarıyla, görevleri markalarını kullanıcılarına bir din gibi benimsetmek, daha çok kullandırmak, markayla çok fazla vakit geçirmelerini sağlamaktır.

  2. Sensory brander… Güzel ünvan.

  3. CDO, Chief Digital Officer,
    CMO; Chief Marketing Officer,
    Experience Designer,

Yorum Yazın